tiistai 25. toukokuuta 2010

Trastevere, osa I


Rione di Trastevere/Trasteveren kapunginosa tai Roomahan ei ole kaupunki vaan Roma Capitale, siis kunta. Rooman aluejaottelu on vaikea asia käsittää. Rooman alueet jaetaan kolmen eri systeemin mukaan, joten ei ihme jos tässä sekoilee. Suurin piirtein näin, 22 rioneita, 35 kortteleita/Quartiere, 6 suburbia/esikaupunkialuetta ja 53 zonea.Quartiere XII Gianicolense

Trasteveren eteläisin osa ei kartan mukaan kuulukaan Rione Trastevereen vaan Quertiere Gianicolenseen, joten Trasteveren rautatieasemakin sijaitsee täällä Gianicolensessa. Ota tästä nyt selvää...


Piazza San Cosimaton tori on melko suuri kolmionmuotoinen, melko vilkas tori, joka on vastikään uuskorjattu ja siivottu. Tori on yksi Rooman suosituimpia. Tori sijaitsee Trasteveren sydämessä. Se on saanut nimensä torin reunalla sijaitsevasta kirkosta San Cosimato. Tori toimii trastevereläisten olohuoneena ja kauppatorina sekä lasten leikkipaikkana.


torin keskellä on pieni leikkialue lapsille ja sen ympärillä istuvat trasvereläiset eläkeläiset ja jututtavat toisiaan. Aamupävillä on torimyyntiä torilla. Illalla aukeaa ravintolat ja yöelämä saattaa olla joskus aivan sietämätöntä lähellä asuville jotka yrittävät nukkua. Syystä on kielletty ravintoloiden ja pikaruokapaikkojen aukioloajat myöhään aamuyöhön saakka. Missään ei ehkä Roomassa ole niin tiheäään ravintoloita kuin Piazza San Cosimaton ympäristössä.


Iltapäivällä on tori melko tyhjä kun torimyyjät ovat lähteneet kotiin.  Kolupojat potkivat jalkapalloa matkalla koulusta kotiin. Roomassa ei koululaiset saa kulkea yksin koulutmatkoja, ei edes lukioluokkalaiset.  Mutta kaiketi näillä pojilla on erittäin lyhyt koulumatka. Roomassa ei yleensä nää lapsia juuri koskaan missään,kaduilla, liikennevälineissä tai pihoilla. Illalla ennen päivällistä toinen vanhemmista menee lasten kanssa leikkipuistoon, joita on paljon Roomassa. 

Sunnuntai on myös se päivä kun näkee roomaaliset perheet liikenteessä aamupäivällä. Sunnuntai on se viikonpäivä kun perheet lähtevät kaupungille, elokuviin, museoon, eläintarhaan, näyttelyyn, konserttiin, teatteriin ja yhteiselle lounaalle. Roomassa lisätään jopa yleisiä kulkuneuvoja lisää perheitten takia, sillä useat kaupungin suurimmat tiet ja kadut suljetaan autoliikenteeltä viikonloppuisin.Roomassa ei kannata mennä hypistelemään tavaroita kaupoissa tai toreilla, ei edes lehtiä tai kirjoja, sillä siitä voi tulla sanomista, varsinkin jos myyjä on naishenkilö. He oletta että asiakas kyselee ensin myytävistä tavaroista ja sitten valitsee ja pyytäää sada mitä hän halua ostaa. Kannattaa siis ostaa venhemmilta miehiltä, sillä he ovat ystävällisiä naisia kohtaan. Supermarketeitssa saa kosketella tavaroita ihan kuinka paljon lysnää.

Mutta jos menet leipomoon ja siellä seisoo iso lauma miehiä niin naisena saat heti palvelua ja miehet saa odottaa. Näin voi käydä myös muissakin liikkeissä.


San Cosimaton torin reunalla sijaiteee kaksikin supermarkettia, useita ravintoloita, leipomoita, pari hotellia, apteekki, jäätelö-ja leikkikalukauppa. 

Torin eteläpäädyssöä sijaitsee Ospedale Nuovo Regian Margheriten terveyskeskus/klinikka ja joitakin erkoisvastaanottoja entisen San Cosimaton luostarin tiloissa. Siinä on myös jonkilainen asunnottomien asuntolakin. Siaraalan kulman takana Via Emilio Morosinilla sijaitsee lähin busspysäkki, jolla pysähtyy bussit 44, 75, 115 sekä yöbussi N19. Ja siitä vielä yhden nurkan takaa Viale di Trasteverellä pysähtyy raitiovaunut numero 3 ja 8, sekä bussi H, joka on nopea ja mukava bussi Terminin rauatieasemalle.


Ai Spagettari on ehkä suosituin ravintola jonka edustalla istuu aina miehiä juomassa kaljaa. Kuten ravintolan nimikin jo kertoo niin ravintola tarjoaa pastaruokia ja tyypillistä roomalaista purtavaa.San Cosimato

San Cosimaton kirkko ja sen luostari sijaitsee torin eteläisessä päädyssä. San Cosimaton kirkko ja luostari ovat Rooman vanhimpia. Luostari on alunperin 200-luvun lopulta. Nykyinen kirkko on vuodelta 1475. Täällä olen aikaisemmin tehnyt postauksen kirkosta ja chiostrosta.

Cosimato nimistä pyhimystä ei ole olemassakaan, vaan Cosimato nimessä yhdistyy kahden pyhimyksen nimi, Cosma ja Damiano, veljeksiä jotka molemmat olivat lääkäreitä ja jotka kanonisoitiin.


 San Cosimaton pääalttari

Kirkon torni on Rooman vanhin. Kirkon yhteydessä sijaitsi myös hospitsi pyhiinvaeltajille ja sairaille. Hospitisista tuli ensin vanhainkoti. Hospitisi ja toinen luostareista kuuuluu nykyään vieressä sijaitsevaan Regina Margheretan sairaalaan. Luostarin sisäpiha on erittäin kaunis ja viihtyisä. Vaikka paljon on sairaalan rakentamisen aikana alueesta ränsistynyt. Kirkko on avoinna vain messun aikana arkisin kello 7 ja sunnuntaisin kello 8.


San Cosimaton sairaalan sisäpiha, entnien luostarin sisäpiha.


San Cosimaton kirkon vieressä sjaitsee terveysklinikka jossa käy useita vakavasti sairaita hoidossa. Luostari ja sen puutarha/sisäpiha, chiostro, ovat keskiajalta. Puutarha on  kunnostettu vastikään ja se on avoinna kaikille. Helppo löytää sisäänkäynti kadulta. Piazza San Cosimatolta.

Luostari rakennettiin jo 1300-luvulla klarissanunnille ja myöhemmin se on toiminut dominikaaniluostarina, mutta nyt se on suljettu. Luostari on ollut Rooman suurin keskiaikainen luostari. Luostarin tiloissa on monia erittäin arvokkaita freskomaalauksia.


Sisäänkäynti sisäpihalle on tuo portti tuolla kauninpana. Piipahtakaa toki sisäpihalla jos kuljette ohitse. Kirkkoon mennään tuosta ensimmäisestä portista. Jos portti on avoinna, niin silloin on kirkkokin avoinna.Luostarin sisäpiha ennen kunnostustakin oli ihastuttava rauhallinen oaasi. Luostarin tiloinin on perustettu sairaala, terveyskeskus ja polikliniikka, joten tämä luostarin sisäpihakin kuuluu sairaalalle ja kaikilla on mahdollisuus käydä täällä istuskelemassa. Siinä sijaitsee myös iso hospitsi jonka sairaala sijoitti rakennukseen. 

Nimittäin kodittomat, sairaat ja kuolemaa tekevät yksinäiset makasivat jalkakäytävällä joka aamu siinä toivossa että he saavat apua. He tarvitsivat paikan jossa he saavat kodin, tukea ja hoitoa. Luin kuinka kehuttu paikka tämä on ja kuinka henkilökuntaa kiitetään ja ylistetään. 

Italialainen terveydenhoito on yksi maailman parhaita ja melkein ilmaista. Mutta lääkäreiden palkat ovat hyvin alhaiset, puhumattakaan hoitajien palkoista. Monet lääkärit omistavat apteekin ja näin tienaavat lisätuloja. Reseptilääket ovat hyvin halpoja tei kokonaan ilmaisia, mutta kaikki muu tilpehööri apteekissa on kallista. Ykistyisissä apteekeissa myydään jopa kenkiä ja asusteitakin sekä kauneudenhoitovälineitä. Tässä luostarin sisäpihan käytvällä sijaitsee sairaalan keittiö, joten kissatkin saavat päivän ateriansa täällä.


San Giovanni in Malvan kirkko, saman nimisen torin reunalla

Avoinna kello 9.00-12,00 ja 16.00.18.00
 Messu sunnuntaisin, talvella kello 16.00 ja kesäisin kello 17.00

Piazza on tyypillinen trastevereläinen tori, viihtyisä ja jolla on keskiaikainen tunnelma vieläkin. Heti Ponte Siston sillan jälkeen oikealle talojen väliin, Via Ponte Sistolle ja siinä se sitten onkin heti puoleen, Malvan tori. 

Kaksi kirkkoa vastakkaisilla puolilla toria. Suore Figlie di Gesu Crocifisso ja San Giovanni della Malva. Molemmat kirkot ovat pieniä ja hyvin yksinkertaisia, mutta antavat tunnelmaa ja ovat miellyttävät kulissit torille ja ravintoloissa istujille. Gesu Crocifisson kirkon pohjakerroksessa on nykyään myymälä, joten kirkko se ei enää ole.


Piazza San Giovanni in Malvan torin reunalla sijaitsee kolme mukavaa ravintolaa, jotka kaikki ovat ihan ok. Keskimmäinen Bacco in Trastevere on näistä minun mieleisin. Suosittelen!


San Giovanni in Malvan vieressä, kapealla kujalla (Vicolo Moroni), kirkon viereisessä rakennuksessa sijaitsee Casa San Giuseppe joka on Malvan kirkon luostari. Casa San Giuseppe on siisti ensiluokkainen yöpymispaikka. Ihastuttava ja suositeltava yöpymispaikka!


Good Caffe/Pimm's Caffe

Siitä sitten voi jatkaa kävelyä pitkin Via Santa Doroteaa. Heti vasemmalla on kahvila Good Caffe tai nykyään Pimm's Good, Santa Dorotean kirkkoa vastapäätä. Kahvila on avoinna päivät pitkät kello 02.00 asti yöllä. Yksi Rooman parhaista kahviloista ja baareista, joissa saa myös syödäkseen.Vicolo Morosinille ja Casa San Giuseppeen pääsee myös kahvilaa vastapäätä sijaitsevien talojen välistä. 


Pimm's Caffe

Heti seuraavassa katujen risteyksessä onkin sitten vaikeampi päättää että mihinkä suuntaan lähtee, sillä kaikki vaihtoehdot ovat mielenkiintoisia. Katujen risteyksessä on useampikin ravintola ja kahvila valittavana. Via della Scala ja Via Paglia ovat ehkä kiireisen turistin valinta. Ne johtavat kapeille kujille Trasteveren sydämeen.


Piazza in Pisnicula 12Santa Maria in Trasteveren basilikaa ei voi ohittaa. Se on vaan nähtävä. Täällä olen kertonut basilikasta aikaisemmin.Santa Maria in Trasteveren basilikan absidimosaiikit ovat aivan mahtavat lumoavat.

Piazza Sant'Egidio/Via della Scala


Piazza Sant'Egidio on yksi mielipaikoistani. Torin reunalla sijaitsee viihtyisä kahvila, Ombe Rosse Caffe,  jossa  parina iltana viikosta soitetaan live-jazzia. Kahvila sijaitsee rauahallisella kauniilla torilla, Piazza Sant'Egidiolla, samannimistä kirkkoa vastapäätä. Tori on pitkä ja melko kapea ja se johtuu siitä että tästä on kulkenut  ohitse Via Aurelia Vetus, Via Aurelian alkupeärinen tie. Sant'Egidion kirkko kuuluu katollisen kirkon hyväntekeväisyysjärjestölle ja sen yhteydessä olevassa ruokasalissa jaetaan ruokaa kodittomille ja pakolaisille.Museo di Roma Trastevere, Piazza di San Egidio

 Avoinna kello 10.00-20.00
Sant'Edigion kirkon paikalla seisoi aikoinaan toinen kirkko nimeltä San Lorenzo in Janiculo. Entinen karmeliittiluostari kirkon vieressä on nykyään Museo di Roma in Trastevere


Hyväntekeväisyysjärjestö omistaa myös La Trattoria di gli Amici, "kavereiden trattorian", torin reunalla. Vammaiset työskentelvät yhdessä kokkien kanssa ja vapaaehtoisten kanssa Trattroiassa, joka on avoinna joka päivä kello 12.00-23.30. Kahvilassa on aperitivo-buffee tarjolla alkuillasta.


Via dell'Arco di San Callisto

Federico Fellinin elokuvassa "Roma" vuodelta 1972 istuu amerikkalainen kirjailija Trastevereläisessä ravintolassa ja saa kysymyksen että miksi hän on valinnut asuinpaikakseen juuri Rooman. Hän vastaa että Rooma on hyvä paikka odottaa maailman loppua. Ja totta, varsinkin Trasteveressä tuntuu siltä että aika on pysähtynyt. Trastevere unohdettiin kun keisarit ja paavit rakensivat marmorisia suhkulähteitä, mahtavia palatseja ja unohtivat Trasteveren tyystin.

Tras-tevere tarkoittaa "Tevere joen yli". Trasteveressä on asunut ulkomaalaisia, juutalaisia, kulkukauppiaita, käsityöläisiä ja ilotyttöjä joten miksi panna rahaa likoamaan moiseen alueeseen. Vielä tänäkin päivänä asuu Trasteveressä jonkin verran käsityöläisiä mutta myös ulkomaalaisia jotka toimivat ulkomaalaisissa firmoissa ja heidän työnantajansa maksaa asunnon vuokran. Sillä kallista asuminen on nykyään Trasteveressäkin, jos se on kallista kaikkialla Roomassa.


Santa Maria in Capella, Via Pietro Peretti, entinen kirkko ja luostari jonka tiloissa sijaitsee nykyään vanhainkoti. Täällä olen kertonut uudenpaa asiaa tästä kappelista.

Casa Santa Francesca Romanan luostarihotelli, Via dei Vascellari 61. Näinä taloudellisen kriisin aikoina on jopa he alentaneet talviaikaisia "last minute"-hintojaan. Tällä luostarilla on oma mielenkiintoinen historiansa. Vaikka luostari sijaitseekin keskiaikaisessa rakennuksessa, niin se on silti erittäin hiljainen ja viihtyisä  yöpymispaikka. Trasteveressä on paljon silmänruokaa, kapeita rauhallisia kujia, pieniä myymälöitä ja ravintoloita jokaisen makuun. Trastevereläisten mielestä Rooman murre "romanesco" on peräisin Trasteverestä. Raitiovaunut kulkevat vieläkin ihan kuin 1970-luvullakin Trastevereen. Raitiovaunu numero 8 lähtee Largo Argentinalta, Colosseumilta Testaccion kautta kulkee raitiovaunulinja numero 3 ja bussilinja 44 tai 75 Piazza Venezialta ja bussi H Terminin rautateasemalta.

Hotelli Sanfransescoa, Via Jacopa de' Settesoli 7, voisin suositella asuinpaikaksi. Se sijaitsee seinäkkäin Fransicus Assisilaisen luostarin kanssa, jopa osa hotellin huoneita on entisiä luostarin huoneita ja siksi melko tilavia. Katolla on suuri terassi jossa on mukava syödä aamiaista tai istua iltaa. Hotellin vieressä on kahviloita, viini- ja juustomyymlälöitä, hyvä ja halpoja ruokapaikkoja ja illanviettopaikkoja vaikka kuinka paljon.

Toinen suositeltava yöpymispaikka on Relais Le Clarisse, Via Cardinale Merry de Val 20. Heillä on vain viisi huonetta vuokrattavana, mutta kaikkiin on oma sisäänkäynti sisäpihalta. Jaguzzi löytyy yhdestä huoneesta. Tämä romanttinen hotelli  joka sopii häämatkalaisille mainiosti. Ainoa haittapuoli on se että tämä on kallis.Trattoria Da Augusto, Piazza de' Renzzi

Avoinna kello 12.30-15.00 ja 20.00-23.00

Da Augusto on hyvä ja halpa trattoria.  Tunnettu myös turisten pairissa. Tänne ei ole aivan helppo äkkinäisen löytää. Jos löytää kartalta Via della Pelliccian niin sen varrelta löytyy Piazza de' Renzzi.


Kissa odottaa ja odottaa... 


Sama kissa istui keskellä kujaa ja odotti kunnes Casetta di Trasteveren ravintola avasi ovensa. Kokki jätti oven selälleen auki ja kissa kävi istumaan oven eteen ja odottamaan. Tämä kissa on aivan varmasti odottanut ravintolan edustalla ehkä koko elämänsä. Tuskin turhaan. Saattaahan se ehkä istua välillä naapuriravintola Da Auguston ovellakin.


Piazza de'Renzi, Trattoria da Augusto, kaikille jotka etsivät tyypillistä aitoa roomalaista tunnelmaa, hyvää kotiruokaa kohtuu hintaan.


Da Augusto talvisena aamupäivänä

Via della Paglia, taustalla Artu Cafe, Capitolo Santa Maria in Trasteveren kirkko kulisseina sekä vanha luostari, jonka sisäänkäynti on takana kulkevalta kujalta. Toiseen suuntaan kulkee kapea kuja Largo Maria Domnica Fumasoi Biondi joka johtaa Piazza di Sant'Edigiolle. Boheemia elämää mukulakivikujilla. Mukulakivikujia nimitetään Roomassa San Pietriineiksi.


Trastevere on täynnä yllätyksiä. Piazza di Pisniculan tori on ikävä kyllä nykyään muuttunut "parkkipaikaksi". Joskus kauan sitten tori oli alueella asuvien kylpypaikka jossa pestiin pyykkiäkin. Idyllisyys alkaa olla nykyään kaukana niin ihanalta torilta. Muutama vuosi sitten torin reunalla oli vain yksi ravintola ja ihana pieni San Benedetton kirkko, Rooman pienin kirkko. Suosittelen käyntiä! Täällä olen kertonut kirkosta. 


Torilta löytyy yksi Rooman miellyttävimpiä ravintoloita, Ristorante la Cornucopia. Suosittelen tätä ravintolaa kaikille jotka haluavat viettää yhden ikimuistettavan ravintolaillan Roomassa. Torin reunalta löytyy myös pari hotellia. Hotelli Domus Tiberina on tyypillinen roomalainen hotelli, romanttinen ja keskiaikainen.Elämä on laiffi, lauloi Matti Nykänenkin! 


Fontana di Paola, Gianicolon harjulla, Via Giuseppe Garibaldi

Fontana dell'Acqua Paola, sijaitsee ylämäessä ja se on yksi Rooman romanttisimmista ja pittoreskeimmista paikoista ylipäätään. Paulus V Borghese tilasi vuonna 1600 akveduktin Acqua Paolan ja näin onnistuttiin johtamaan vesi ylös Gianicoloon, tai Janiculumiin kuten harju oli silloin nimeltään. 

Tavallaan Paola akvedukti tehtiin Trajanuksen akveduktin paikalle joka oli käyttökelvoton. Nervan Foorumista haettiin marmoria ja kiveä ja graniittia Pyhän Pietarin kirkosta. Alkuun tehtiin viisi allasta, yksi kutakin kaarta varten. Kolmessa keskimmäisessä kaaressa sijaitsi suihkulähde. Carlo Fontana muutti vuonna 1690 altaat yhdeksi yhteiseksi altaaksi ja kolmessa kaaressa on aukko josta näkee alas botaaniseen puutarhaan. Vuosina 2002-2004 suihkulähde restauroitiin ja marmori peilaa nyt loistavasti vedessä, varsinkin iltaisin.


Panattoni, Pizzeria Ai Marmi, Viale Trastevere 53

Jos kysyt roomalaiselta että mihinkä pizzeriaan kannattaa mennä niin melko varmasti ehdotetaan tätä Panattonia. Panattoni sijaistee Via di San Francesco Ripan ja Viale Trasteveren kulmauksessa. Tänne on helppo löytää.

Tämä on kulttiravintola numero uno! Pöydät ja tuolit ovat vuodelta 1942 kun ruokala avattiin. Pitkät marmorista tehdyt ruokapöydät ilman liinoja aivan kuten ruokalat aikoinaan. Paikan lempinimi on ruumishuone paljaiden marmoripöytiensä takia. Tänne mahtuu noin sata henkeä syömään yhtäaikaa ja ulos jalkakäytävälle lisää.Erittäin suosittu ruokailupaikka, usein tipaten täynnä väkeä. Pizzan lisäki saa esimerkiksi Filetti di baccalaa/friteerattua turskaa, riisipalloja tai Fiori di Zucca/zuccinikukkia täytetty mozzarella juustolla ja anjoviksella. Pizza maksaa siinä 10-12 euroa. Margheritan saa kuudella eurolla! 

Keskiviikkoisin suljettu. Muuten avoinna kello 19 lähtien. Kannattaa olla ajoissa jotta säästyy jonottamasta. Italialaiset tulevat vasta kello 21. Menu maksaa siinä 20-25 euroa. Mutta kyllä kannattaa käydä. Ruoka on erinoamaista. Pizzat paistetaan oikeassa puilla lämittevässä uunissa.
Piazza della Scala on miellyttävä paikka istuskella. Kulisseina Santa Maria della Scalan karmeliittiluostarin kirkon julkisivu sekä vieressä sijaisteva luostarin vanha apteekki joka on museo.


Santa Maria della Scalan kirkko on mielestäni yksi Rooman kauneimmista. Se on myös hyvässä kunnossa. Kultaa ja marmoria ei olla säästelty kappeleisessa. Kirkon yhteydessä sijaitseva karmeliitti munkkiluostari on peräisin 1500-luvulta. Luostarin tiloissa sijaitsee Rooman vanhin apteekki joka on nykyään museo. Messu arkisin kello 7.00 ja 18.00 pyhäpäivinä kello 7.30, 11.00 ja 18.00. Torstaisin messutaan latinaksi.


Piazza Trilussa, jolla on aina väkeä tulipa siihen koska vaan. Torille joutuu ihan väkisin kun yllittää Teveren joen Ponto Siston kävelysiltaa pitkin. Illat ja yöt ovat varmasti melko levottomia ja äänekkäitä tällä alueella. Lähettyvillä on useita baareja ja pizzapala myymälöitä, joten juomaa riittää. Trastevereen on ehkä mukavinta tulla Ponte Siston siltaa pitkin. Se onkin ainoa silta jolla ei ole autoliikennettä. Ja heti sillan jälkeen onkin sitten Piazza Trilussa. Siitä voi jatkaa vaikka Via del Moroa pitkin Piazza di Sant'Apollonia'lle. Ja siitä sitten Trasteveren sokkeloisille kujille joille jokainen eksyy takuuuvarmasti. Mutta ei hätää.Ei kommentteja: