keskiviikko 10. marraskuuta 2010

Sant'Agnese in Agone

Fil: Parione - s Agnese i Agone 1020587.JPG

Sant'Agnese in Agone, Piazza Navona

 Avoinna kello 9.30-12.30 ja 15.30-19.00

Sunnuntaisin ja pyhäpäivinä kello 9-13 ja 16-20

Messu kello 19, sunnuntaisin ja pyhäpäivinä kello 12.15 ja 19.00

Kirkossa pidetään melkein pävittäin konsertteja. Ohjelma löytyy kirkon kotisivuilta.

Opastettuja kiertokäyntejä kirkon kotisivuilla.


Pyhälle Agnekselle pyhitetty kirkko. Ensimmäinen kirkkorakennus rakennettiin jo kahdeksannella vuosisadalla paikalle jolla Angnes kuoli marttyyrikuoleman. Paavi Callixtus II rakennutti uuden kirkon vuonna 1123. Paavi Innocnetus XI otti pois Pyhälle Agnekselle pyhitetyn kirkon tittelin vuonna 1654 ja antoi sen Sant'Agnese fuori le Muran basilikalle. Paavi Johannes Paulus II siirsi tittelin takaisin tälle kirkolle ja kirkon kardinaalina toimii Lorenzo Antonetti.

Arkiv :2872-saint-Agnes-Domenichino. Jpg

Pyhä Agnes, Domenichinon maalaus joka löytyy Windsor Castle'sta, Ison Britannian kuingasperheen kokoelmista.

Pyhä Agnese kuoli marttyyrikuoleman bordellissa joka sijaitsi kirkon paikalla siihen aikaan ensimmäisellä vuosisadalla jaa kun torilla oli keisari Domitianuksen Cirkus, tunnettu myös nimellä Circus Agonalis. Kirkon alla on bordellin rauniot vieläkin jonne pääsee Pyhän Agnesen alttarin oikealta puolen. Kirkkovahtimestari suostuu avamaan oven jos oikein kauniisti häneltä sitä pyytää.


Pyhän Agnesen jälkeensäännökset


Girolamo ja Carlo Reinaldi saivat ensin suunnitella ja koristella kirkkoa mutta Paavi Innocentius X joka oli rikasta Pamphilin sukua ja omisti kirkon vieressä sijaitsevan palatsin ja siis kustansi kirkon rakentamisen ja koristelun. Hän ei ollut tyytyväinen Reinaldien suunnitelmaan ja antoi homman sen sijaan Borrominille. Kirkkohan toimi Pamphilin suvun kirkkona ja heillä oli palatsin puolelta ovi kirkon puolelle. Paavi kuoli vain pari vuotta sen jälkeen ja hänen veljenpoikansa Camillo Pamphili otti krikon korjauksen vastuulleen. Carlo Reinardi jatkoi kirkon rakentamista. Camillo Pamphili ehti kuolla ennen kuin kirkko valmistui ja hänen vaimonsa kutsui Berninin rakennustöihin. Kirkko vihittiin käyttöön vuonna 1672.Pääalttari
Vasemmalla puolen pääalttaria lepää Paavi Innocentus X kryptassa.


Borromini rakennutti kahdeksan korinttilaistyylistä punaisesta marmorista tehtyä pylvästä kannattelemaan valtavaa kupolia joka on Rooman korkein. Ciro Ferri maalasi kupolin freskot.


Paavi Innocenzo X, hänen hautamonumenttinsa sisäänkäynnin yläpuolella vuodelta 1730 ja on GB Mainin valmistama.


Alttaritaulu on Alessandro Algardin vuonna 1650 valmistama ja nimeltään Pyhän Agneksen hiusten miraakkeli.


Pyhän Agneksen hautamuistomerkki jonka on Rainaldit valmistaneet. Ercole Ferrata on kuitenkin veistänyt Agneksen patsaan. Agnes seisoo kuvainnollisesti tulenliekeissä.Ei kommentteja: