sunnuntai 3. kesäkuuta 2012

Santa Maria dell'Anima



Santa Maria dell'Anima, Via di Santa Maria dell'Anima, Ponten kaupunginosassa

Avoinna kello 9.00-12.45 ja 15.00-19.00 
Messu arksin kello 18.00  ja snnuntaisin kello 10.00

Kirkon luokse löytää helposti Piazza Navonan luoteisesta kulmasta talojen välistä Via S.Agnese di Agonea pitkin  tai Piazza di Tor Sanguignalta Via Tor Sanguignaa pitkin. Tämä alue on erittäin turisteille sopiva aule, kappale aitoa Roomaa. Heti kulman takaa aukeaa vihtyisä maleskelualue erittäin kapeine kujineen joten eksymisen vaara on suuri mutta mitäpä väliä sillä alue on niin viihtyisä. Ainahan sieltä lopulta tulla tupsahtaa jollekin tutulle torille tai valtaväylälle. Kirkon vierssä on upea Rafael hotelli ja sen edustalla viihtyisä Santa Lucia ravintola jolla on myös ulkoilmaravintola kesäaikaan puitten katveessa. Näillä kulmilla on suuri riski tavata kuuluisuuksia. Via di Santa Mari dell'Animan varella on useita kahviloita ja ravintoloita. 

Via Santa Maria dell'Animaa pitkin pääsee mukaavasti suorinta tietä Corso Vittorio Emanuele II:lta (Piazza Panatelon kohdalta) pitkin Via Pantaeloa Piazza di Pasquinolle ja siitä alkaa kapea kuja mikä on  Via Santa Maria dell'Anima  ja sitä pitkin sitten suoraan ylös Piazza di Tor Sagnuignan kautta Via Coronarille.



Ravintola Santa Lucia, Largo Febo 12

Via Santa Maria dell'Anima 64, Ponten ihastuttavassa kaupunginosassa, sijaitsee saksankielinen pappisgollegio, Pontificio Collegio Teutonico di S. Maria dell 'Anima, joka alunperin toimi saksaa phuvien pyhiinvaeltajien asuntolana ja sairaalan, hospitsina nimeltä Beatae Mariae Animarum. Hospitsin perusti hollantilainen pariskunta jo vuonna 1350. Hospitsista tuli erittäin suosittu.

Siihen aikaan hollantilaiset ja itävaltalaiset luettiin saksalaisiksi. Hospitsin pieni kappeli rakennettiin suuremmaksi kirkoksi paavin pyynnöstä vuonna 1431. Mutta kun munkkivelejeskunta muutti myös asumaan rakennukseen tarvittiin lisätiloja ja kirkko rakennettiin uudestaan. Arkkitehtinä toimi Andrea Sansovino. Julkisivun valmisti mahdollisesti Giuliano da Sangallo.

Kun Habsburgit nousivat valtaan Itävallassa 1600-luvulla niin kirkko laskettiin kuuluvan Habsburgien impeeriumiin. Kun ranskalaiset valtasivat Rooman vuonna 1795 niin he ryöstivät kirkon kalleudet ja kirkosta tuli sotilaiden kasarmi. 

Paavi korjautti kirkon vuonna 1843 mutta seuraavaan vuonna muuttivat Belgian flanderilaiset San Giuliano dei Fiamminghin kirkkoon Via del Sudarion varteen. Sama kirkko on vielä nykyäänkin belgialaisten kansalliskirkko Roomassa.  Kirkon vieressä sijaistee toinen pieni kirkkorakennus nimeltä Santissimo Sudario di Nostra Signore Gesu Cristo ja joka on piemontelaisten oma kirkko. Veljeskunnan nimeksi tuli Collegio Teutonico di Santa Maria dell'Anima joka on sen nykyinen nimikin. Hollantilaisetkin muuttivat pois kirkosta vuonna 1939.

Kaunis sargofagi eteishallissa


 Mahtavan kaunis Paavi Adriano VI:n hautamuistomerkki, Baldasarre Peruzzin käsialaa


Messu vain saksankielellä, sunnuntaisin kello 10.00.



Santa Maria dell'Anima on erittäin hyvässä kunnossa, huolella hoidettu ja vaalittu, kuten kaikki saksalaiset kirkot yleensäkin. Santa Maria dell'Anima kuuluu ehdottomasti kaeuimpien kirkkojen joukkoon. Se on harmooninen kaneine väreineen ja sopusuhtaisine koristeluineen. Kirkkosalin valonlähteet ja valoheijastimet ja harmooniset väriyhdistelmät tekevät kirkkosaliin aivan erikoisen kotoisen ja viihtyisän tunnelman. Alttaritaulun on maalannut Giulio Romano 1500-luvulla saksalaisen pankkirisuvun Fugger  kunniaksi.


Saksalaisille kirkoille tyypillinen kaunis maalattu lasi-ikkuna


Kirkon sisäpihalle on kerätty kaiken moisia antiikin aikaisia löytöjä.


Albertus Magnus







Ei kommentteja: