maanantai 3. helmikuuta 2014

Madonna dell'Orto/Santa Maria dell'OrtoMadonna dell'Orto, Via Anicia 10, Trastevere

Avoinna kello 9.00-13.00, sunnuntaisin kello 10.00-12.00
 Sunnuntaisin ja pyhäpäivinä messu kello 11.00
 Kirkko on suljettu heinä- ja elokuussa

Kirjoitin juuri muutama päivä sitten San Michelen rakennuskompleksista jonka lähellä sijaitsee tämä  Madonna dell'Orten kirkko. Aivan San Michelen rakennuksen vieressä sijaitsi samanniminen hedelmäpuutarha, jossa oli tämä Madonna ikooni ja jonka kunniaksi Madonna dell'Orton kirkko on rakennettu. Tämä on hieman erikoinen kirkko monessa suhteessa. Erittäin kauniskin se on, mutta harva turisti tänne eksyy, sillä onhan Roomassa niin monta muutakin kirkkoa, jotka on ensin ehdittävä käydä katsastamassa.

Madonna dell'Orto tarkoittaa "hedelmäpuutarhan Madonna" ja aivan kirkon kanssa kulmittain on sijainnut iso hedelmäpuutarha. Nyt hedelmäpuutarhaa ympäröi muuri ja muurin sisäpuolella on bersaglierien järjestön pääamaja. Bersaglieri tarkoittaa tarkka-ampujia sodassa. Nykyään rauhan aikana he tomivat rauhanvartijoina esimerkiksi  Somaliassa.

File:2june 2007 367.jpg

Italian armeijan bersaglierit marssivat Fori dei Imperialilla

Chiesa e Conservatorio di S. Pasquale di Baijlon

Kuvassa näkyy kolme kirkkoa, vasemmalla Santa Cesilia, sen vieressä Santa Maria dell'Orto ja oikealla San Giovanni Battista dei Genovesi, jonka vieressä kuvan oikeassa reunassa Conservatorio di San Pascuale. Santa Cesilian basilikan vasemmalla puolen, ei näy kuvassa, sijaitsi Spedaledi Santa Maria dell'Orto, siis Santa Maria dell'Orton sairaala. Sairaalan tiloihin perustettein myöhemmin tupakkatehdas.


San Giovanni dei Battista dei Genovesin luostarin kaunis ja viihtyisä sisäpiha on nykyään avoinna kaikille tiistaista torstaihin kello 14.00-16.00 talviaikaan ja kello 15.00-18.00 kesäaikaan. Suosittelen! Kirkko on avoinna vain yksityisiä messuja varten.

San Giovanni dei Battsita dei Genovesi sijaitsee, vain vajaan sadan metrin päässä Madonna dell'Ortosta, Via dei Genovesi nimisellä kadulla, genualaisten katu ja genualaisten kotikirkko Roomassa. Mutta kirkko kuuluu Confraternita di San Giovanni  Battista dei Genovesille.  Kirkko ja sen luostari alunperin kuului genualaiselle veljeskunnalle. Luostari kuuluu nykyään fransiskaaninunnille, Missionarie del Cuore Immacolato di Maria

Conservatorio di San Pascuale, Via dei Genovesi 30, on ollut arkelologien suuren mielenkiinnon kohteena viime vuosina ja sinne järjestetään kiertokäyntejä.Rakennusken omistaa Opus Dei niminen uskonnlollisnen jrjetsö jonka Collegio Sedes Sapientiae sijaistee rakennuksessa. Collegio on saannut luvan käyttää Santa Maria dell'Orton kirkkoa omiin tarpeisiinsa. He vihkivät kirkossa omia diakoonejaan ja viettävät messuja.


Kirkossa on pääalttarilla Madonna dell'Orto ikooni. Madonnaa juhlitaan joka vuosi lokakuun kolmas sunnuntai. Päivän kunniaksi kirkko koristellaan hedelmillä ja juhlavieraille jaetaan omena.

Ikooni sijaitsi alunperin hedelmäpuutarhassa. Ikooni oli ihmeiteä aikaansaava joten sille rakennettiin sitten jopa oma pieni kappelikin, joka luutavasti sijaitsi juuri tämän kirkon paikalla. Kirkon arkkitehteinä toimivat Vingola ja Guidetto Guidetti. 

Tämä pyhälle Marialle pyhitetty kirkko on rakennettu 1500-luvulla. Rakennustyöt aloitettiin jo 1400-luvun lopulla mutta työt sujuivat hitaasti. Vieressä sijainneen puutarhan portissa oli pyhän Marian kuva maalattuna. Puutarhassa toimivat hedelmänviljelijät halusivat rakentaa kappelin Marialle. Kappelin sijasta rakennettiin kirkko.Giacinto Calandrucci on maalannut nämä erikoisen kauniit freskomaalaukset kirkosalin kattoon.
Veljeskunta on yhteistoimin rakentanut tämän erikoisen musiikkilaitten jota kutsutaan macchina nimellä, masiina. Masinassa on 213  sähkökyntiillää ja masina otetaan esille kiirastorstai-iltana ja kannetaan altarille jossa kyntitlät sytytetään palamaan ja samalla pidetään tapahtumaan kuuluva rituaali.

Santa Maria dell'Orton kirkko on toiminut usemmat kerrat elokuvakulissinakin. Esmerkiksi Roberto Rosselini filmasi osia elokuvaansa Roma Cittá Aperta/Rooma avoin kapupunki, juuri tässä kirkossa. Kirkkosali on koristeltu erikoisilla herttaislilla enkelillä, ei siis mitään tyypillsiä barokin ajan putto enekelietä vaan enkelitä joilla on enepi ikää. Kutaa ei olal myöskään säästelty.


Hedelmänviljelijöiden oman killan lippu, Confraternita di Santa Maria dell'Orto. Confraternita katolisen kirkon mukaan on julkinen kristillinen assosiatio, yhdistys. Jäsenyys on avoin kaikille joita  oikeastaan syhdistää vain yksi vaatimus, nimittäin kristinusko. Confraternitat asettavat kuitenkin märättyjä vaatimuksia jäsenilleen kuten lojaalisuutta ja moraalia koskevissa seikoissa.


Ei kommentteja: