maanantai 3. helmikuuta 2014

Santa Maria in Loreto


Santa Maria in Loreton kirkko,
 Piazza della Madonna di Loreto 26/Piazza Venezia

Kirkon takana häämöttää sisarkirkon Nome di Maria al Traianon kupoli.

Santa Maria in Loreto on avoinna arkisin kello 16.00-19.00
 suununtaisin kello 8.30-13.00 ja 16.00-19.00

Messu kello 17.00 joka päivä
Messut sunnuntaisin japaniksi ke llo 11.00, 16.00 ja 18.00
ja slovakiaksi kello 17.00 


Madonna dei Pellegrini tai Madonna di Loreto/pyhiinvaeltajien Madonna

Kirkko sijaitsee keisari Trajanuksen Foorumin/Foro di Traiano edustalla jossa seisoo Trajanuksen kolonna vuodelta 113 eaa. Colonna di Taianon jalustassa on pieni kammio jonne Trajanuksen tuhka kätkettiin hänen kuoltuaan. Kolonnan päällä seisoo Trajanuksen patsas, joka on vaihdettu paavi Paulo II:n pääksi näkyy kuvassa vasemalla.Madonna di Loreto löytyy useammastakin kirkosta Roomassa mutta tämä on madonnalle eriksoisesti pyhitetty kirkko. Madonna di Loreto on myös lentäjien suojelus madonna, jota juhlitaan San Salvatoren in Lauron kirkossa, Piazza San Salvatore. San Salvatore in Lauron kirkko väittää että heillä on vanhin, 1600-luvulta peräisin oleva Madonna patsas pääalttarillaan. San Salvatore Lauron kirkossa on monien pyhimysten reliikkejä.

Madonna on oikeastaan kotoisin Loretosta joka sijaitsee Marchen maakunnassa. Siellä San Loreton basilika on pyhiinvaelluskirkko. Kerrotaan että 1400-luvulla muutti enkeleitä rakennukseen jota nykyään kutsutaan nimellä Santa Casa. Talossa kerrotaan Neityst Marian kasvattaneen Jeesus-lasta. San Loreton basilika, luostari ja Santa Casa sijaitsevat vierekkäin.

San Salvatoren kirkko tai santuario, pyhäkkö, kuten oikea nimitys kuuluu, on avoinna arkisin kello 18.00 messua varten ja sunnuntaisin ja pyhäpäivinä kello 10.00, 12.15 ja 18.00. Luostari on avoinna joka päivä kello 9.00-12.00 ja 15.00-19.00. Santuariolla tarkoitetaan lähinnä pyhää paikkaa, pyhäkköä.

Täältä löytyy Virtual Tour San Salvatoressa. Upea kirkko. Harmi vaan ettei se ole avoinna muuta kuin messujen ajan tai silloin kun kirkossa pidetään vihkiseremonioita.

File:Une basilique.jpg

Santa Maria in Loreton kirkko on mestari Antonio da Sangallo nuoremman mestariteos. Häntä avusti Ciacomo del Luca kupolin suunnittelussa ja valmistuksessa. Kirkko on rakennettu tiilistä ja travertiinikivestä. Kirkosta tuli todella mestarillisen kaunis ja harmooninen kaikessa yksinkertaisuudessaan. Alunperin kirkko oli fornarinikiltan/leipurikiltan oma kirkko, mutta nykyään kirkko kuuluu pankkiireille.

Dome of Santa Maria di LoretoFile:Trevi - s M di Loreto reliquiario 1060405.JPG


File:F Duquesnoy Santa Susana 1629 Loreto.jpg

Santa Susannan patsasPääalttarin on luultavasti suunnitellut Onorio Longhi. Ympärillä neljä enkelipatsasta jotka on Stefano Maderno veistänyt.Musta Madonna/Madonna Częstochowa, löytyy nykyään kirkosta, koska kirkko toimii pankkiirien lisäksi myös Roomassa asuvien slovakialaisten kotikirkkona.File:Santa Maria di Loreto (Rome) - Interior (2).jpg

File:Santa Maria di Loreto (Rome) - Interior (3).jpgEi kommentteja: