sunnuntai 8. elokuuta 2010

Santa Pudenziana


Santa Pudenziana, Via Urbana 160

Santa Pudenzianan kirkkoon laskeudutaan katutasolta rappusia pitkin. Kirkko sijaitsee Via Urbanan varrella. Tämä on yksi vanhimmista Rooman kirkoista ja on ajan saatossa jäänyt katutason alapuolelle. Senaattori Pudens asuinrakennus sijaitsi kirkon paikalla ja siinä sijaitsi Titulus, kristinuskoa edeltäneen ajan rukous- ja kokoontumishuone. Pudensilla on ollut hyvin kuuluisia yövieraita, Pietari ja Paulus. Pudenziana oli senaattori Pudensin tytär. Toinen hänen tyttäristään oli Praxedes ja molemmista tuli myöhemmin pyhimykset.


Portaat alas katutasolta


Aivan ensimmäinen kirkkorakennus on Paavi Pius I:n ajoilta, vuosilta 140-155. Ensimmäinen kappeli oli rakenenttu asuinrakennuksen kylpyhuoneeseen noin vuonna 140. Tavallinen kirkko on rakennettu 300-luvulla ja lisärakennettu 1500-luvulla. Ikävä kyllä jotkut korjaukset eivät ole suoritettu huolella. Julkisivu kuitenkin on tehty vasta vuonna 1870. Eräs kirkon kardinaaleista on ollut keisari Napoleonin veljen poika, Luciano Bonaparte. Pyhä Pietari piti kokouksiaan juuri tällä paikalla, senaattori Pudensin asunnossa. Kaksi roomalaisen kirkon kalleinta pyäinjäännöstä tulevat juuri täältä. Toinen niistä säilytettiin Pyhän Pietarin kirkon Cathedrassa ja nykyään Lateraanikirkon pääalttarin sisällä. Toinen pyhäinjäännöksistä on Pietarin alttaripöytä jolta hän jakoi sakramenttejä.


Kirkko kuuluu niihin ns pakollisiin nähtävyyksiin Roomassa. Roomassa asuvat Filippiiniläiset pitävät kirkkoa kansalliskirkkonaan. Luciano Bonaparte käski korjata julksivun vuonna 1870 ja Antonio Manno otti sen tehtäväkseen. 

Via Urbanan katu josta mennään portaat kirkon pihalle oli aikoinaan nimeltään Vicus Patricius, joka viittaa siihen että alueella asui aatelista väkeä, kuten senaattori Pudensis. Asuinrakennukset kuitenkin hajoitettiin ja paikalle rakennettiin yleinen kylpylä Thermae Novae. Kylpylän altaat ovat vieläkin jäljellä kirkon lattian alla. Toinen kertomus viittaa siihen että paikalla oli kylpylän sijasta nahka-altaat (conceria). Siitäköhän syystä kirkko on erikoisen kylmä kesälläkin.


Erittäin kaunis ikkunaFil: Apsis mosaik, Santa Pudenziana, Rom W1.JPG

Fil: San Pudenziana.023.JPG

Pääalttarin mosaiikit ovat Rooman vanhimmat kirkkomosaiikit ja kuvaavat Jeesusta, Pietaria, Paavalia, Pudenzianaa sekä Pressadea. Alttarin vieressä on automaatti johon laittamalla kolikon saa valaistuksen hetkeksi pääalttarille ja saa nähdä mosaiikit valaistuksessa.Kupolimaalaus pääalttarin yllä


Berdardino Nocchin maalaus pääalttarilla


Giacomo della Portan tekemä patsas vuodelta 1594 jossa Kristus luovuttaa taivaan avaimet Pyhälle Pietarille. samasta kappelista löytyy alttaripöytä jota Pietari käytti jakaessaan sakramentteja.


Pyhä Benedict ja Katarina Sienalainen


Eräs sivukappeleista, Madonna della Mercy, Lazarro Baldin maalaus


Santa Praxedes, Santa Pudenziatan sisko, pyhimys hänkin. Häntä juhlitaan 21. heinäkuuta.


Santa Pudenziana
Häntä juhlitaan 19. toukokuuta


Kardinaali Wladimir C Polonuksen hautamuistomerkki


Ciocamo dell Portan suunnittelema alttariasetelma eräässä sivukappelissa


Alttaripöytä jolla kerrotaan Pyhän Pietarin toimittaneen alttariseremonioita. Kirkossa on taulu joka vahvistaa asian.

Fil: San Pudenziana.049.JPG


Kardinaali Albertus di Jorion hautamuistomerkki


Caetani suvun kappeli

Kardinaali Enrico Caetani, rikas aatelismies kustansi kirkon peruskorjaukset 1500-luvulla. Fransesco da Volterra sai sen tehetävkseen. Hän oli niin arkkitehti kuin kuvanveistäjäkin.Pyhän Pastorin kappeli purettiin ja siihen tehtiin, luonnollisestikin, Caetanin suvun kappeli.
Seuraavat korjaukset tehtiin kirkossa 1870 Luciano Bonaparten toimesta. Hän oli Napoleonion veljen poika. Kirkon julkisivu on siltä ajalta ja  Antonio Mannon käsialaa. Kölnin arkipiispa Joackim Meisner on kirkon nykyinen kardinaali ja siis vastuussa kirkosta ja sen toiminnasta.

Kirkon pihalta menee ovi oikealle jonne ai kannata mennä. Siellä on turvakoti nuorille filippiiniläistytöille. Kirkon vahtimestari tulee vihaisena häätämään pois sinne tungkeutujat. Niin kävi minulle ainakin. Ikävä kyllä ovella ei ole minkäänlaista kieltokylttiä.

Fil: Monti - Santa Pudenziana - Campanile e Oratorio 2210.JPG

Lopuksi voi aivan mielenkiinnosta kävellä kirkon ympäri. Via Cecaro Balbon katu kulkee kirkon takana. Siinä on myös erillinen pieni Oratorio pyhitetty Pyhälle Marialle. Oratorion tiloissa on Centro Giovanile, mieskeskus joka on Santa Maria Maggioren hyvätekeväisyysjärjestö. Tämä on katollisen kirkon tapa ohjata ja huolehtia kasvavasta sukupolvesta.Ei kommentteja: