sunnuntai 8. elokuuta 2010

San Clemente

San Clemente 70.jpg

Giuseppe Vasin kuvaus San Clementen basilikasta vuonna 1761

File:Monti-Celio - san Clemente e santi quattro 0511-01.JPG

San Clemente ja sen luostari nykyään, Via Labicanalta katsottunaSisäänkäynti, Via San Giovanni in Laterano

1700-talsfasaden är ett verk av Carlo Stefano Fontana.

San Clementen basilika

Virtuaalinen vierailu täällä!

Kuvia uudemmasta ja vanhemmasta basilikasta.

Julkisivu on entisen paikalla sijainneen pappilan julkisivu. Ikkuna sisäänkäynnin yläpuolella oli kirkonvahtimestarin asunnon ikkuna. Monissa kirkoissa Italiassa on kirkonvahtimestarit asuneet kirkon sisäänkäynnin yläpuolella. Nykyiset kirkon vahtimestarit asuvat omissa asunnoissan kaupungilla.

San Clementen basilika on pyhitetty Paavi Clemens I:lle.  Hän oli siviilinimeltään Clemens Romanus  ja oli kolmas Rooman paaveista Pietarin jälkeen. Kerrotaan että Clemensin lapsuudenkoti sijaitsi juuri tällä paikalla, mutta ei olla varmoja että kenestä Clemensistä on kyse. Hänen kotiinsa kokoontuivat esikristityt koska kirkkoja ei vielä silloin ollut. Ennen kristinuskoa oli Rooman valtakunanssa useita uskontoja joista Mitrakultti oli yksi suurimmista. Clemens Romanuksen koti oli rakennettu niin että hänen kotinsa alla oli Mitratemppeli. Se on siellä vieläkin ja se on niitä harvoja Mitratemppeleitä joita on enää jäljellä Roomassa.

Kirkkorakennus on siis on rakennettu kolmena eri ajanjaksona. Alimmassa kerroksessa on Mitratemppeli, toisessa kerroksessa, siis keskimmäisessä, oli Clemens Romanon aatelissuvun asunto jossa alkuseurakuntalaiset kokoontuivat. Se tuhoutui melkein tyystin tulipalossa vuonna 64. Sen päälle rakennettiin neljännellä vuosisadalla basilika.  Se alimmainen aatelisperheen asunto toimi luvattomana kokouspaikkana ja rukoussalina kristityille koska kristinusko ei ollut luvallinen Roomassa vielä siihen aikaan.San Clemente on yksi Rooman arvovaltaisimmista kirkoista. Se on myös yksi kauneimmista ja parhaiten säilyneistä. Tämä on kirkko jota ei voi jättää väliin. Kirkko sijaitsee lähellä Colosseumia joten se on helppo löytää. Kirkko on harmooninen ja viihtyisän rauhallinen sijainnistaan huolimatta.

Avoinna:
 maanantaista lauantaihin kello 9.00-12.30
 sekä 15.00-18.00 
suununtaisin avoinna kello 10.00-12.30
 sekä 15.00-18.00


Messu arkipäivisin kello 8.00 ja 18.30

 Sunnuntaisin ja pyhäpäivinä kello 9.00, 11.00 ja 18.30

 Jouluaaton pyhämessu kello 18.30


Mithreo di San Clemente, (Mithreum) alttari kirkon alimmassa ja vanhimmassa kirkkosalissa. Pakanallisella ajalla ja kristinuskon alkuvuosikymmeninä palvottiin Mithraa aivan yleisesti Rooman valtakunnassa. Kirkon paikalla oli eräänlainen Titulus jossa palvottiin niin Mithraa kuin Kristustakin. 

Luultavasti Clemens Romanus oli paavi Clemente I:n lapsuudenkoti, joka sijaitsi kirkon paikalla  ja jonka tiloissa on ollut alkuseurakunnan Titulus Clementis, hartaushuone. Kristillisiä kirkkoja alettiin rakentamaan vasta virallisesti vuoden 313 Milanon kokouksen jälkeen jolloin kristinuskosta tehtiin Rooman valtakunnan uskonto. Vuonna 395 kiellettiin kaikki pakanalliset uskonnot ja temppelit, joten vanhan Mithrastemppelin päälle alettiin rakentamaan kristittyä basilikaa. Sen ajan paavit jo asettivat suuren arvon tälle basilikalle ja sen arvostus on vain entisestään kasvanut.

Pyhä Klemens I, kuten hänen suomalainen nimensä kuuluu, eli noin 100-luvun vaihteissa jaa. Vatikaanin kirjoissa lukee että Klemens I oli henkilökohtaisesti tavannut Pyhän Pietarin.

File:San Clemente 0511-20 ingresso.JPG

Nykyinen pääsisäänkäynti, Via San Giovanni in Laterano, joka on myös luostarin sisäänkäynti, johtaa peristyyliin, pylväillä koristeltuun atriumiin.

Paavi Boniface IX antoi luostarin vuonna 1403 augustiiniläissääntökunnan Ambrosiaanijärjestölle luostariksi. Heidän jälkeensä luostariin muutti dominikaanit kunnes irlantilaiset dominikaanit saivat luostarin  käyttönsä 1600-luvulla. Katolisen kirkon tietojen mukaan luostarissa sijaitsee irlantilaisten dominikaanien collegio, Prati Predicatori(Domenicani). O.P.San Clementen kuori ja sen Scola Cantorum on  530-luvulta ja on peräisin alemmasta kirkosta. Scola Cantoriumissa istuivat kirkkolaulajat aikoinaan. 

Paavi Pascalis II rakennutti  nykyisen kirkon kahdennellatoista vuosisadalla. Sitä edellinen kirkkorakennus juontaa paavi Johannes II:n ajalle 500-luvulle. Kaikista vanhin kirkko on peräisin Konstantin I:n ajalta 300-luvulta ja se sijaitsee kahden uudemman kirkkosalin alla, alimmaisena. Carlo Fontana on tehnyt barokkijulkisivun 1700-luvulla.
Ensimmäinen basilika oli olemassa jo vuonna 392. Kirkossa on keskiaikaisia seinämaalauksia jotka ovat harvinaisuus jopa Roomassakin. Alttarimosaiikki on ehdottomasti Rooman kaunein ja arvokkain.


Rukousnauhamadonna kappeli, Madonna del Rosario
Tässä kappelissa tehdään myös sakramnetaalliset toimitukset.Absidimosaiikki on 1130-luvulta

Pääalttarin ciborium tai baldacino on 1200-luvulta ja confessiossa pääalttarin alla sijaitsee pyhän Clemnenten ja Pyhän Ignazius Antiokialaisen reliikit. Pääalttarilla on myös vanha piispantuoli vanhasta basilikasta. Oikealla puolen alttria on 1400-luvulta oleva ns tabernacelo laitettu ylös seinälle. Siinä on kaunista comaattista kuviointia. Se on Arnofo di Gambion valmistama ja kardinaali Giacomo Tomasi Gaetanin tilaama.

Roma San Clemente Abside2.JPG

San Clemente, abside.JPG


Erikoisen kaunis mosaiikkityö pääalttarin yllä, Rooman upein ehkä. Se on valmistettu 1100-luvulla.
Rooman kaunein kosmaattikuvioitu lattia. Edustalla Schola cantorium jossa kirkkolaulajat istuivat aikoinaan. Upeaa mosaiikkityötä ja upea cosmaattikuvioinen pilari


Kuvassa Katarina Aleksadrialaisen kappeli

Kirkossa on useita kappeleita ja useita pyhimyksiä haudattuina, kuten Santa Alexis, Sant'Methodius, Sant'Kyrillos, Santa Catarina ja Sant'Clemens luonnollisestikin. Johannes Kastajan kunniaksi on yksi kappeleista pyhitetty.


San Clemente, Cappella di Santa Caterina (Masolino) 1.JPG

11th century unknown painters - St Clement celebrating the Mass - WGA19754.jpg

San clemente fresco.jpg

Masolino, annunciazione, san clemente roma.jpg

Masolino, volta, san clemente roma.jpg

File:Cirill cemetery.jpg


 Rauhallinen atriumi joka toimii myös luostarin sisäpihanaVanhassa Pyhän Pietarin basilikassakin oli tällainen atriumi kirkkorakennuksen sisäänkäynnissä. Tulee tässä mieleen että San Alession kirkossakin Aventinolla on tällainen atriumi.Alemman kerrosken kirkkosali, jonne on sisäänpääsymaksu, kuten arkeologisiin kaivauksiin ja katakombeihin. Samalla voi mennä kaikista alinpaankin kerrokseen katsomaan Mithratemppelin rippeitä. Kirkkosalin oikealla seinustalla sijaistee sakristia jossa on myymlälä ja lipunmyynti. Vain myymälän kautta pääsee alas alempiin kerroksiin ostammalla lipun. Valokuvaus  alemmissa kerroksissa on kielletty.Mithra-alttariSarkofagiSeinämaalauksia alemmassa kirkkosalissa

Ei kommentteja: