maanantai 9. elokuuta 2010

Sant' Agostino


Sant'Agostino, Piazza San Agostino, Parionen kaupunginosassa, Pizza Navonesta muutama askel koilliseen

Avoinna kello 7.30-12.30 ja16.00-19.30.

 Messu ma-la kello 7.30 ja 18:30
sunnuntainasin kello 8, 10 ja 18:30.

Paikalla sijaitsi alkuun titulus, alkuseurakunnan kokoontumispaikka, Edigio Lufredin kotona. Hän oli rikas aatelinen joka oli luovuttanut maata Augsutiiniluostarin rakentamista varten oman kotitalonsa vierestä. Kirkkoa alettiin rakentamaan muutama vuosi sen jälkeen vuonna 1296. Munkit halusivat rakentaa luostarin ja kirkon maa-alueelle. Paavi Honorius IV hyväksyi kirkko- ja luostarihankkeen. 

Aivan lähellä, via della Scrofalla, sijaitsi kirkko nimeltä Pyhä Tryphon, jonka Paavi oli aikaisemmin lahjoittanut augustiinimunkeille ja kirkossa oli pyhiä jälkeenjäännöksiä. Kirkko kuitenkin purettiin vasta kun uusi Sant'Agostinon kirkko valmistui vuonna 1446, kaksisataa vuotta luostaria myöhemmin. 

Myöhemmin kirkkoa suurennettiin ja kirkko seisoo nyt antiikin aikaisen kadun Via Rectan varrella, yksi pääkaduista jota pyhiinvaletajat käyttivät Pyhään Pietarin basilikaan kulkisessaan. Nykyään katu on nimeltään Via di Sant'Agostino.

Fil: Begravning Michelangelo.jpg

Nuori Michelangelo Buonaroti aloitti kuvassa olevan maalauksen Sant'Agostinon kirkossa mutta maalaus jäi kesken. Maalaus löytyy nykyään National Gallery of London.

Sant'Agistinon kirkkosali on oikea aarreaitta. Monet kuuluisat ja taitavat rakennusmestarit ovat toimineet kirkon valmistuksessa: Giacomo di Pietrasanta, Francesco Borromini, Jacopo Sansovino, Gian Lorenzo Bernini, Giovanni Lanfranco, Isaia da Pisa. Luostari uusittiin vuonna 1756 ja Luigi Vanvitelli sai toimia rakennusmestarina. Viimeisin restaurointi suoritettiin vuosina 1998-2000.

Julkisivussa lukee: William d'Estouteville, Ostian piispa, kardinaali Rouen, Camerlengo rakennutti tämän vuonna 1483. Kirkon oikealla puolen sijaitsee alkuperäinen luostari jonka tilat kuuluvat  nykyään hallitukselle ja tiloissa sijaitsee myös Angelica kirjasto joka avattiin vuonna 1605.

Fil: S Eustachio - piazza s Agostino Arcadia e Angelica 1150281.jpg

Sisäänpääsy kirjasto Angelicaan joka on avoinna kaikille. Se sisältää mahdottoman määrän Augustiniiläisjärjstön kokoamia kirjoja ja   dokumentteja. Tärkeitä dokumentteja vastauskonpuhdistuksen ajalta esimerkiksi. Kirjasto avattiin jo vuonna 1604. 

Kirjaston tiloissa sijaitsee myös Accademia dell'Arcadia joka on italialainen kirjallisuusakademia, perustettu vuonna 1690. Ruotsin kuingatar Kristina oli kirjaston suojelija. Hän jätti kuningattaren kruununsa ja muutti Roomaan jossa hän kääntyi katoliseen uskoon. Kristina kuoli myöhemmin Roomassa ja  hän on haudattu Pyhän Pietarin basilikan kryptaan ja kirkkosalissa on hänen muistomerkkinsä. Edesmennyt paavi Johannes Paulus II  on muuten haudattiin Kristinan viereen.

Sant'Agostinon pääalttari, Gian Lorenzo Berninin mestariteos bysantilainen Maria ikooni. Ikooni on peräisin Hagia Sofiasta Konstantinopelista ja tuotiin Sant'Agostinon kirkkoon vuonna 1453.


Caravaggion "Madonna del Loreto" tai "Madonna dei Pellegrini" Cavallettin suvun kappelissa. Tämä maalaus on vastikään puhdistettu ja se on yksi suurista turistinähtävyyksistä. Alla kuva kappelista.


Kirkkosali on aivan viimeisen päälle koristeltu. Se on latinalaisen ristin muotoinen 61 metriä pitkä ja 42 metriä leveä. Alkuun kirkossa oli kolme kappelia molemmin puolin mutta vasemmman puoleiset poistetiin sisäänpääsyn takia ja oikealle puolelle rakennettiin sakristia jonka esikuvana on toiminut Firenzen tuomiokirkon sakristia joka on myös augustiiniläisten omistuksessa.

Two Angels of Sant'Agostino by Bernini.jpg

Sant'Agostino (Rome) - Interior HDR.jpg


Huom! Kuvan keskellä Rafaelin öljymaalaus "Jesaja" Fil: MonicaSAgostino.jpg

Sant'Agostinon kirkkoon on haudattu  Pyhän Augustinuksen  äiti Pyhä Monica.

Pyhän Augustusken äidin Pyhän Monican hautakappeli


Pyhä Monica poikansa Sant'Agostinon kanssa

Andrea Sansovino " Madonna del Parto", raskaanaolevien naisten pyhimys

Raffaelin maalaus "Profeetta Jesaia"

Andrea Sasovino "madonna Anna ja lapsi"


Biblioteca Angelica, Piazza di Sant'Agostino 8, aivan kirkon vieressä

LellaLeone80 ja hänen upeat valokuvansa Sant'Agostinon kirkosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti