sunnuntai 8. elokuuta 2010

Santa Prassede


Mosaiikkikuvaus Paavi Paschalis I:stä Santa Pressaden basilikassa, minkä hän rakennutti 800-luvulla Esquilinon kaupunginosaan, kadulle joka sai nimekseen Via di Santa Prassade, ja joka on sivukatu Via Merulanalle ja sijaitsee aivan lähellä Santa Maria Maggioren kirkkoa. Paschalis I rakennutti myös Santa Cecilian ja Santa Maria in Domnican kirkot.

Paavi Paschalis I syntyi Roomassa vuonna 824. Hän on pyhimys ja häntä juhlitaan 14. toukokuuta. Hän opiskeli jo hyvin nuorena Lateraanin palatsissa. Paavi Leo III nimitti hänet abbotiksi Santo Stefanon luostariin, mikä sijaitsee Vatikaanin lähellä. Luostari otti vastan pyhiinvaletajia ja antoi heille yösijaa. 

Nykyään luostarin kirkko on nimeltään Santo Stefano degli Abissini, Largo San Stefano degli Abbissini. Kirkko toimii nykyään etiopialaisten kansalliskirkkona. 

Kun Paavi Stefano VI kuoli niin Pascale Massimi valittiin paaviksi nimellä Paschalis I. Hän oli todellakin ihastunut munkkijärjestöihin ja pyhimyksiin, ja siinä touhussa hän päätti restauroida Tituli Praxediksen, mikä oli peräisin 500-luvulta. Hän restauroi myös Santa Maria in Trasteveren kirkon ja Santa Maria in Dominican. Pyhän Pietarin kirkkoon hän rakennutti lisää alttareita pyhimyksille ja haetutti pyhät jälkeenjäännökset katakombeista Pyhän Pietarin kirkkoon. 

Hänen ansiotaan on että Pyhän Santa Cesilian jälkeenjäännökset löydettiin. Hän korjautti myös Santa Maria Maggioren basilikan pääalttaria.

Fil: Santa Prassede 051.218-01.jpg

Santa Prassaden kirkkoon on useampikin sisäänkäynti. Mutta tämä on sen virallinen sisäänkäynti Via Santa Prassedella, aivan lähellä Santa Maria Maggiorea.

Santa Prassede

Santa Prassede, Santa Pudenzianan sisko, jotka molemmat olivat senaattori Aquila Pudens Pudentiuksen tyttäriä. Itse Pudentius kuoli myös marttyyrikuoleman keisari Neron vainojen aikana ensimmäisellä vuosisadalla, kuten tyttärensäkin myöhemmin toisella vuosisadalla. 

Titulus Pudentis on sijainnut senaattori Pudensin kodissa. Se toimi alkukristittyjen kokoontumispaikkana ja rukoussalina. Tituli Pudentis sijaitsi nykyisen Santa Pudenzianan kirkon paikalla. Niin Pietari kuin Paavalikin ovat asuneet Pudentiusten kotona. 

Aquila Pudens Pudentius oli juutalainen, joka kääntyi kristinuskoon hyvin varhain. Hän kuoli luultavasti marttyyrikuoleman vuonna 96 ja hänen vaimonsa Priscilla vuotta myöhemmin. Kerrotaan että hänen poikansa Rufus Pudens Pudentianna meni naimisiin Claudia nimisen naisen kanssajoka asui Englannissa. Rufus muutti Englantiin ja hänestä tuli Englannin ensimmäinen kristitty, mukamas tarinan perusteella ainakin. 

Niin Pressade kuin Pudenziana haudattiin Priscillan katakombeihin. Titulus Praxediksen paikalle rakennettiin Santa Prassaden kirkko paavi Pascal I:n ajalla 800-luvulla.

File:Santa Prassede Façade.jpg


Kirkko on ennen kaikkea pyhitetty kahdelle sisarelle Pudenziana (Pudenzia tai Potentia) ja Praxedis mutta myös pyhälle Zenonelle ja hänelle itselleen. Pudentiana oli roomalainen ja eli 100-luvulla. Hän ja hänen siskonsa Praxedisen ruumiit sijaitsivat Priscillan katakombeissa ainakain vielä 600-luvulla. Pudentianan nimissä perustettiin Rooman vanhin titulus, Titulus Pudentis tai toiselta nimeltään Ecclesia Pudentiana, ja että tämä "titulus kirkko" olisi rakenenttu paikalle, missä Pudentiana kuoli marttyyrikuolemansa. Santa Pudenzianan kirkko, Via Urbanan varrella, ansaitsee aivan oman postauksen.


Alttaritaulun on maalannut Domenico Muratori 1700-luvulla. Paavi Pascal I palkkasi taitavia mosaiikkimestareita valmistamaan upeat mosaiikkityöt absidiin tähän ulksoapäin niin mitättömän näköiseen kirkkoon. Tulos on mahtava. Suosittelen käydä ihailemassa mosaiikkeja.


Cosmati veljekset olivat 1300-luvulla kirkossa koristelemassa lattiat.


Benediktiiniluostarin kaunis sisäänkäynti. Luostari on peräisin 1800-luvulta mutta benediktiinit ovat asuneet paikalla jo vuodesta 1198 lähtien. Paavin luvalla he ovat saaneet käyttää kirkkoa.Alano Coetiven hautamuistomerkki 1500-luvulta

Anchero Pantaleonen hautamuistomerkki 1300-luvulta

Pyhän Zenonen kappeli, kirkkrosalin oikealla puolen on yksi Rooman suurimmista nähtävyyksistä. Kappeliin on haudattu Pyhän Zenonen lisäksi Paavi Pashalis I itse ja hänen äitinsä Theodora.


Tämän puupalan kerrotaan olleen siitä puusta johon Jeesus kiinnitettiin odottamaan ristillenaulitsemista. Puun palan toi Jerusalemista Roomaan Konstantiini Suuren äiti Helena. Loput hänen tuomistaan reliikeistä ovat Santa Maria in Gerusalemmen basilikassa Roomassa.

Tämä reliikki löytyy Zenon kappelista. Zenon kappelissa on monet käyneet rukoilemassa säännöllisesti, kuten pyhä Carlo Borromeo ja Pyhä Birgitta.


San Zenon kappeli

Fil: SPrassede.jpg


Kryptassa on Prassede ja Pudenziana samassa sargofagissa ja kolmen muun marttyyrin sargofagit.

Ei kommentteja: