torstai 5. elokuuta 2010

Vatikaani osa II


Pyhän Pietarin patsas Pyhän Pietarin basilikan edustalla


Vatikaani osa I löytyy täältä! Tämän postauksen Vatikaani osa II tein vain siksi että Vatikaanista löytyy paljon infoa.


Grotte di Vaticano, Paavi Pio XI:n hautamuistomerkki
Vatikaanin kirjasto

Paavi Nicolaus V avasi kirjaston vuonna 1448. Kirjasto sijaitsee nykyään Sala Sistinassa joka valmistunut vuonna 1588. Arkkitehtinä toimi Domenico Fontana. Sala Sistina sijaitsee Pietarin palatsista hieman itään päin.

Kirjasto sisältää 1,5 miljoonaa painettua teosta, kirjaa tai lehteä, 53 000 hyllymetriä, 8500 kirjaa, 150000 käsikirjoitusta, 100000 karttaa sekä muita painotuotteita. Kardinaali Jean-Lous Tauran toimii kirjaston kirjastonpitäjänä ja hänen alaisenaan toimii melkein sata kirjastonhoitajaa. Kirjasto on nykyään avoinna tutkijoille ja opsikelijoille mutta muille on sisäänpääsykielto. Paavi Nicolaus V oli suuri kirjojen ystävä ja hänen kirjoista kirjasto sai alkunsa.Vatikaanin valtion rautatie on lyhyin koko maailmassa. Se on kaksiraiteinen ja kumpikin 300 metriä pitkiä. Vatikaanin muurin ulkopuolella toki rautatie jatkuu Italian valtion hoitamaa rautatietä pitkin. Rautatie on lähinnä tavaraliikennettä varten.


Vatikaanin hallinnollinen palatsi

Vatikaaninhan on oma itsenäinen valtionsa, Stato della Citta del Vaticano, jonka päämies on Giuseppe Bertello. Häntä voi kutsua kuvernementti presidentiksi. Paavi on kaltollisen kirkon päämies, ja Rooman piispa, mutta Paavilla on  absoluuttinen valta  Vatikaanissa, siis hän saa sanoa viimeisen sanansa määrätyissä asioissa kiperän paikan tullen. Kuvernööri Bertellolla on enemminkin diploomaatinen rooli, valta ja oikeus.

Scala Regia, Vatikaani, paraatirappuset joita pitkin pääsee Pietarin kirkosta Vatikaanin palatsiin, paavin auntoon, Appartemento papale /Appartemento Nobile/ Appartemento Pontifici. Paavien virallinen asunto on sijainnut 1600-luvulta saakka Vatikaanin palatsin ylimmäisessä kerroksessa. Paavin makuuhuone sijaitsee ylimmän kerroksen oikeassa kulmauksessa. Sen vieressä sijaitsee keittiö, ruokasali, olohuone, lääkärin huone, paavin privaatti konttori ja paavin sihteerin työhuone, sekä privaatti kappeli ja rukoushuone. Paavilla on myös privaatti kattoterassi sisäpihan puolella.

Vatikaanin muurin sisäpuolella sijaitsee Sant Anna dei Palfrenierin kirkko ja sen yhteydessä on benediktiini nunnaluostari. Nunnat käyvät siivoamassa paavin asunnon, pesevät hänen vaatteensa ja auttavat paavia pukeutuman erityisessä pukeutumishuoneessa. Kesäajat asuu paavit aina Castelgandolfossa. Paavi otti mukaansa paavin asuntoon luonnollisestikin myös kissansa, toinen musta ja toinen valkoinen. Ingrid Stampa on nykyisen paavin kodinhoitaja ja palvelijatar. Hän on musiikkiprofessori viraltaan. Nykyinen paavi otti myös pianonsa mukaan paavinasuntoon ja hän kuuuntelee ja soittaa mielellään klassista musiikkia vapaa-aikanaan. He kuulema soittavat duettoja, paavi pianoa ja Ingrid gambaa joka on antiikin aikainen cellotyyppinen instrumentti. Edesmenneen paavin kodinhoitajana toimi nunna Pascalina Lehnert joka on haudattu Campo Santo Teutonicon hautausmaalle joka sijaitsee aivan Vatikaanin edustalla. Hautusmaalla lepää vain saksalaisia. Pascalina ehti saada kaikki mahdolliset ja mahdottomat kunniamerkit ja maininnat elämänsä aikana.

Paavit ovat asuneet myös aikaisemmin Palazzo in Lateranossa ja Palazzo del Quirinalessa joka nykyään on Italian presidentin asunto.