torstai 21. helmikuuta 2013

Sala di Costantino

File:Papal Apartments.JPG

Apostolinen palatsi Vatikaanissa

Toisen kerroksen viimeinen huone (vasemmalla) Rafaelin huoneiden, Stanze di Raffaello, ja paavin seremoniahuoneen välissä on nimeltään Sala di Costantino. Tässä suuressa salissa pidettiin juhlia, bankettaja ja otettiin vastaan vieraita renessanssin ajalla. 

Paavi Leo X de Medici antoi Raffaellolle käskyn  vuonna 1517 maalata paavien kuvia salin seinille ja vanha melkein hajonnut katto piti korjata uudella puukatolla. Raffaello oli erittäin suosittu Vatikaanissa. Eikä ihme. Ennen kaikkea edesmennyttä keisari Konstantinusta piti ylistää huoneen koristelussa. Se oli keisari Konstantinus joka hyväksyi kristinuskon Rooman valtakunnassa. Raffaello ehti kuolla ennen kuin sali valmistui. Hän kuoli 37 vuotiaana. Historioitsija Giorgio Vasarin mukaan Raffaello kuoli perjantaina. Raffaello oli ollut kuumeinen pari viikkoa. Sairauden oireet tulivat "liiallisesta rakkaudesta", eccessi amorosi,  sekä toistuvista  verenvuodatuksista. Hmm...


Raffaelo Sanzio 1483-1520

Transfiguration

Raffaello kuoli tätä Trasfigurazionen nimistä suurta öljymaalausta valmistellessaan. Maalaus löytyy Vatikaanin museon Pinacoteca'sta.

Fil: Raphael grav, Pantheon 2010.jpg

Raffaellon  arkku ja hautamuistomerkki Pantheonissa

Fil: 106 le vite, Giovan francesco Detto il fattore.jpg

Giovanni Francesco Penni 1488-1528

Rafaelin oppipoika Firenzestä Giovanni Francesco Penni sai kunnian auttaa Raffaelloa. Penni auttoi myös Raffaelloa Villa Farnesinaa koristeltaessa.

Kuusi vuorokautta Raffaellon kuoleman jälkeen kirjoitti Sebastiano del Piombo ystävälleen Michelangelo Buonarrotille Firenzeen kirjeen ja pyysi kirjeessään että Michelangelo, joka oli herttua Giulio de'Medicin uskottu, pyytämään että Michelnagelo saisi de'Medicin luottamuksen jatkaa salin kunnostusta. Giulio de'Medicistä tuli sittemmin paavi Clemente VII de'Medici. 

Joka tapauksessa, Giuliano Romano, Raffaellon oppipoika, joka jo silloin oli kuuluisa taidemaalari, sai homman valmistella salin Raffaellon piirustusten mukaan. Giovanni Francesco Penni avusti. Vuonna 1524 oli sali valmis. Yksi seinä ainakin on yksistää Raffaellon maalaama, sillä Raffaello käytti mieluiten öljyvärejä. Hänen kuolemansa jälkeen oppipojat maalasivat freskoja muille seinille. Sali on kooltaan vain 10 x 15 metriä.

Fil: 0 Triomphe du christianisme - Sala di Costantino - Vatican.JPG

La Volta, Tommaso Laureti
 Mahtava kuvaus siitä  kuinka kristinusko voittaa pakanallisen uskon

Fil: Hall of Constantine, grunden för basilikan St peter.jpg

Tässä päätetään Pyhän Pietarin basilikan rakentamisesta

File:Sala di costantino, visione della croce 01.jpg

Vicion della Croce, 
Giuliano Romano ja Raffaellino del Colle


Tässä keisari  Konstantinus ottaa vastaan kristillisen kasteen, Giulio Romani ja Giovan Fransesco Penni

Fil: Hall of Constantine, dop av Constantine 02.jpg

Konstantinuksen kaste Paavi  Urban I

Luultiin että  paavi Urban I kuoli marttyyrikuoleman, mutta niin ei nähtävästi ollutkaan. Mutta mitäpä sillä väliä, oikeastaan. Tässä hän istuu kuitenkin seinäfreskon koristeena.


Battaglia di Costantino contro Massenzio, Taistelu Milvion sillalla; Giulio Romano

Tämä tapahtuma Milvion sillalla on roomalaisille tuttu ja tärkeä tapahtuma. taistelu tapahtui 28. lokakuuta vuonna 312. Taistelu tapahtui Rooman pohjoisosissa Milvion sillalla, joka on vieläkin olemassa. Konstantinus voitti ja Messenzzio putosi taistelun tuiskeessa sillalta ja hukkui Teveren jokeen. Lopun histioriasta jo me tunnemekin, kristiunuskon kannalta.

Kattomaalaukset tehtiin paljon myöhemmin. Katto uusittiin uusilla puupalkeilla ja alettiin maalaamaan vuonna 1582 mutta maalaukset valmistuivat vasta vuonna 1585. Tommasso Laureti on mahdollisesti maalannut kaikki freskot kattoon.  Kattomaalaukset esittävät koko Rooman valtakuntaa.