keskiviikko 13. toukokuuta 2015

Santa Maria del Divino Amore


Santa Maria del Divino Amore, Via del Santuario 10, Via Ardeatinan varrella

Pyhän Marian jumalallinen rakkaus nimien pyhäkkö sijaitsee jonkin matkaa Rooman kehätien GRA:n ulkopuolella, Rooman kunnan jaottelun mukaan kunnan osassa IX. Alue on nimeltään Castel di Leva. Tämä alue on ns Agro Romanoa, Rooman maalaisseutua, maanviljelyaluetta. 

Tänne löytää bussilla 218 Piazza di Porta San Giovannilta tai bussilla 702 Laurentina metroasemalta. Itse Divino Amoren kylä ei ole iso mutta sieltä löytyy tarvittavat välttämättömät palvelut ja pyhäkkö sijaitsee keskeisellä paikalla. Kaikki toiminta pyörii tavallaan pyhäkön ympärillä. Pyhäkön tuntumassa sijaitsee myös iso parkkipaikka, hotelli ja ravintola

Joka lauantai-iltana pääsiäisestä lokakuuhun pyhiinvaeltajat kävelevät Piazza Porta Capenalta Roomasta pitkin Via Appia Antica'a tänne Divino Amoreen. He kävelevät siis  Quo Vadis kirkon ja Calliston katakombien kautta. 

Täällä on myös majoituspaikka Casa del Pellegrino (pyhiinvaeltajien koti tai talo), Via del Santuario 80. Yksi hotellikin löytyy lähistöltä ja ravinola aivan pyhäkön tuntumastaTäällä voi kuka vaan yöpyä, ilman että on missään tekemisossä pyhäkön kanssa. Vinkki heille jotka liikkuvat omalla tai vuokra-autolla.

Verborgen 1.jpg

Tässä samalla voin mainita että Roomasta löytyy samanniminen kirkko Campo Marzion alueelta, Vicolo del Divino Amoren kujan varrelta. Kuja lähtee Piazza Borgheselta. Kirkko on avattu vuonna 1131. Kirkkoa käytettiin alkuun Pyhän Cecilian palvonta- ja rukoushuoneena. Seinässä on laatta, missä lukee että 'Hec est domus in qua orabat Sancta Cecilia MCXXXI consacravit´=Tämä on talo, jossa Pyhä Cecilia rukoili ja vihittiin käyttöön vuonna 1831.

Kirkko rakennettiin 1500-luvulla Compagnia dei materassi nimiselle patjoja valmistavalle firmalle. Tästä järjestöstä ei enää taida olla paljoakaan tietoa, mutta se oli kaiketi alkuperäinen San Biagio'lle pyhitetty järjestö. Paavi Pius VIII antoi kirkon 1800-luvun alussa Divino Amore järjestön haltuun.

Campo Marzio - Divino Amore interno 1160524.JPG

Kuvassa oleva vanha Divino Amoren pyhäkkö kävi ahtaaksi ajan mittaan joten rakennettiin uusi. Tämä vanha kirkko on peräisin vuodelta 1745.

Q10 via Ardeatina al Divino Amore 1260455.JPG

Katukyltin alla on mainittu että Divino Amore on avattu vuonna 1768.

Herää kysymys että kuinka tämä pyhäkkö on syntynyt tänne maaseudulle. Siihen löytyy selityskin. Kuten kaikki muutkin pyhäköt niin tämäkin on syntynyt sille paikalle jossa on tapahtunut miraakkeli, ihmeteko tai -tapahtuma. Tällä paikalla oli 1300-luvulla Savelli-Orsinin suvun linnoitus. Linnoituksen nimi oli Castel di Leva. Yhdessä linnoituksen torneista oli lyhty, jossa oli Madonna ikooni Jeesuslapsi sylissään. Kuvassa oli myös kyyhky, joka symbolisoi Pyhää Henkeä, Jumalan rakkautta. Paikalliset paimentolaiset palvoivat  juuri tätä ikoonikuvaa.

Ensimmäein miraakkeli tapahtui tällä paikalla vuonna 1740. Rooman matkalla olleen vaeltajan kimppuun syöksyi joukko koiria, jotka olivat matkalla teurastukseen.  Vaeltaja näki tuon Madonna ikoonin ja huusi Madonnaa apuun. Miraakkeli tapahtui, koirat rauhoittuivat. Tämän tapahtuman vuoksi otettiin Madonnakuva pois tornista paavi Bendictus XIV:n käskystä. Paavi käski viedä ikooni San Giovanni in Lateranon basilikaan ja lupasi samalla, että ikooni palautetaan heti kun sille on rakennettu oma pyhäkkö. 

Lateranon veljeskunnan oli vaikea löytää pappia,  joka olisi halunnut asua niinkin autiolla alueella, kuin täällä Agro Romanolla.  Joten ensimmäiset 185 vuotta oli pyhäkkö avoinna vain toisesta pääsiäispäivästä heinäkuuhun saakka. Seurakunta perustettiin vuonna 1912, mutta pyhäkköä ei vielä silloinkaan alettu pitmään avoinna muina aikoina. Vuonna 1930 kävi varkaat pyhäkössä ja nyt oli pakko saada pappi asumaan ja vahtimaan pyhäkköä. Ensimmäinen pappi oli nimeltään Umberto Terenzi ja hän korjautti pyhäkköä ja perusti sisarkunnan auttamaan häntä pyhäkön huollossa. Viisi vuotta myöhemmin alkoi tänne kulkea bussi. 

Toisen maailmansodan aikaan oli ikooni tallessa Sant'Ignazion kirkossa Roomassa. Paavi piti roukoustilaisuuksia Sant'Ignazion basilikassa ikoonin äärellä rukoillen että sota päättyisi ja lupasi koristella pyhäkön jos Madonna suojelee kapunkia. Kun liittoutuneet tulivat Roomaan pelastamaan Rooman 4. kesäkuuta 1944 pidettiin tätä miraakkelina, jonka uskottiin Madonnan saaneen aikaan. Syyskussa vietiin Madonnaikooni omaan pyhäkköönsä suuren saattueen kanssa.

Roma, Santuario del Divino Amore - Muro di cinta.jpg

Votiivitaluja löytyy kirkon pihalta muurista

Votiivi on lahja, joka annetaan kirkoissa ja pyhiinvaelluspaikoissa Jumalalle, Neitsyt Marialle tai jollekin pyhälle avurukouksen yhteydessä tai kiitoksena sellaisen vastaanottamisesta.


Itse  alkuperäinen pyhäkkö ei ole tämän kummempi, jos nyt niin voi sanoa. Vuonna 1991 avattiin uusi kirkko tai paremminkin kirkkosali. Pyhäkön omistaa nykyään järjestö nimeltä Oblati Figli della Madonna del Divino Amore, joka on pappisjärjestö.

San Fior, nicchia della Madonna del Divino Amore.jpg

  Tornissa sijaitseva ikoonin kopio



Uusi pyhäkkö on postmoderni teos vuodelta 1999. Kaksi sen isoa seinää on kokonaan värjästystä lasista. Sinien väri on dominoiva joten uusi kirkko sai kutsumanimekseen melko pian sininen luola. Tasainen katto kumatuu toiselta puolelta kirkonseinää alas maan tasolle ja katon päällä kasvaa ruohikko.

Uusi kirkkosali, jossa on isot lasiseinät antamassa valoa. Valkoinen marmorialttari on murrettu etusoastaan joten se näyttää kuin se olisi tehty kankaasta ja siihen olisi jäänyt iso vekki. Katossa on ympyrän muotoien ikkuna josta laskeutuu alas kolmio jonka pisin kulma laskeutuu alttarin taakse. Valkoiseen kolmioon on asennettu kopio siitä alkuepeäisestä miraakkeli ikoonista.

Paavi Johannes Paulus II liitti vuonna 2000 seitsemän pyhiinvalelluskirkon joukkoon ja reittiin mukaan tämän Divino Amoren pyhäkön. Samalla paavi poisti Via Appia Antikan varrella sijaistevan San Sebastiano fuorile Muran basilikan pyhiivaelluskirkkojen joukosta. Joten pyhiinvaelluskirkkoja on vieläkin seitsemän. 

Divino Amore - il casale 1220641.JPG

Täällä on paljon erilaista toimintaa kuten taide- ja käsityöläsiverstas. Täällä on lasten alakoulu ja päiväkoti, vanhusten koti, terveydenhuolto vammaisille ja ties mitä muuta. 

Divino Amore - altare maggiore 1220632.jpg

Tässä se on, Madonnaikooni

Divino Amore - l immagine 1220633.JPG

Della Vittoria - S. Lucia 4.JPG

Divino Amore - ex voto 1220630.JPG

Vanhan kirkon seintä ovat tipotäynnä votiivitauluja. Votiivitaulut ovat kiitoksen merkki siitä että on sannut apua ja tukea sekä siunausta.

Divino Amore - ex voto spedizione Nobile 1220628.jpg


Madonna del Divino Amore (Rome).JPG

Katualttari



Katualttari