sunnuntai 20. syyskuuta 2015

Minore sääntökunta

Peterskyrkan i utsikt över OFM General Curia.jpg

Pyhän Pietarin kirkko 

Arkiv: OFM General Curia .jpg

Ordo Fratrum Minorum, Franciskaani sääntökunta, Fransiskaanit, OFM Curia, Via Santa Maria Mediatrice 25

Tätä järjestöä kutsutaan nimellä "vähäisempien veljesten sääntökunta". Fransiskaanijärjestön perusti Fransiskus Assisilainen vuonna 1209. Fransiskaanit kutsuvat munkkejaan nimellä Frias minori. Fransiskaanit kuuluvat mendikanttisääntökuntaan, kerjäläissääntökuntaan yhdessä dominikaanien, serviittien, karmeliittien ja eremiittiaugostinolaisten kanssa.

Fransiskaaneja kutsutaan myös nimillä paljasjalkaveljekset, harmaaveljekset tai harmaamunkit. Heidän asuunsa kuuluu harmaa pitkä puku ja köysivyö. Fransiskaanit kuluvat nykyään kolmeen ryhmään, tavalliset farnsiskaanit, siis nämä Ordo Fratum Minorum, klarissanunnt joka on fransiskaanien naissääntökunta ja sitten kolmas järjestö T.O.R. tertiaanit, jotka vannovat vain osittaisen valan. Tertiaanit voivat olla aivan ketä vaan ja olla jopa naimisissa. Tähän järjestöön voi siis kuulua kaikki muut jotka ei sovi noihin kahteen muuhun sääntökuntaan. 

OFM Allmänt Curia005.jpg

Ruotsissa esimerkiksi voi aivan hyvin kuulua tertiaaneihin ja samalla kuulua Ruotsin kirkkoon. Ruotsin kirkossa on siis vanha veljes-ja sisarperinne ilman selibaattilupauksia tai pukeutumissääntöjä. Mitään luostariperinnettä ei enää ole vaan nunnat ja munkit kuuluvat ns societas, kuten Birgittanunnat kuuluvat Societas Sanctae Birgittae. Societas nimitystä voi kutsua suomeksi nimellä yhteisö. Ruotsalaiset veljes- ja sisarjärjestöt kuuluvat suoraan hiippakunnan alaisiksi. Brigittanunnat asuvat Roomassa luostareissa, mutta Ruotsissa Societas, yhteisöissä.

OFM Allmänt Curia.jpg

Taustalla näkyy Pyhän Pietarin basilikan kupoli

OFM General Curia000.jpg

Pyhä Fransicus Assisilainen

Vapensköld av Franciscan Order00.jpg

OFM General Curia001.jpg

OFM Allmänt Curia002.jpg

OFM Allmänt Curia003.jpg

OFM Allmänt Curia004.jpg

Kirkko on nimeltään Santa Maria Mediatrice ja se sijaitsee sääntökunnan päärakennuksen yhteydessä. Kirkko avattiin käyttöön vuonna 1950. Vuonna 2012 sai kirkko uuden valaistuksen kirkkosaliin. 


Upea pääalttari

OFM Allmänt Curia006.jpg

OFM Allmänt Curia008.png
Saman kadun varrella Via di Santa Maria Mediatrice sijaitsee luostari nimeltä Casa del Ferie Preziosissimo Sangue, jossa saa yöpyä. Tämä katu tai kuja paremminkin sijaitsee kukkulalla, kauniilla viheralueella, jossa on hvyin rauhallista. Tämä nunnaluostari jossa voi asua sijaitsee kadun alkupäässä, lähellä Via Aureliaa, jossa on bussipysäkki. Tänne kyllä voi ehkä päästä kävellen toistakin tietä, Via Gregorio VII pitkin ja siitä sitten Via del Cottelengolle ja talojen välistä sitten lähtee Via di Santa Maria Mediatrice, jota pitkin ei kulje busseja eikä juuri muutakaan liikennettä. Mahdollsiesti siellt ulele rauta-aita ja lukittu portti eteen. Kuja on sisi vain määrtyille henkilöille joilla on avin porttiin. Katu on noin puoli kilometriä pitkä. Rauhallinen ja turvallinen kuja kävellä.

Nunnaluostari sijaitsee noin 200 metriä linun tietä Vaitkaanin muurista etelään päin. Via Aureliaa pitkin kulkee bussit 46 Piazza Veneziaalta ja 49 Piazza Cavourilta. Toisella puolen Via Aureliaa sijaitsee ties kuinka monta luostaria ja Hotelli Domus Aurelia, jonka myös omistaa luostari, mutta se on erillinen hotelli rakennus ja toimii kuin mikä hotelli tahaansa. Olen tästä kertonut useammankin keraan jo. Voin suositella tätä hotellia, jos haluaa siistin ja halvan yöpymispaikan, ja luostarit ovat aina siistejä paikkoja, sen voin luvata. Tänne kulkee bussit melko nopeasti normaaliin ruuhkattomaan aikaan. Eikä se ole kallis tuo luostarikaan siellä mäen päällä. 

Hotellin takana Via Pio VIII sijaitsee viihtyisä luostari nimeltä Casa Ravasco, jossa voi myös yöpyä.

Via Aurelian varrella, lähenpänä Vatikaania, sijaitsee Bonus Pastor hotelli, luostarihotelli tämäkin. Korkeampi tasoinen ja kalliinpi yöpymispaikka. Vastapäätä hotellia lähtee Via Paolo III nimien kuja joka johtaa erittäin upeaan uskonnolliseen instituuttiin nimeltä Suore San Giuseppe  Dell'Apparizione. 

Juuri sitä ennen instituuttia sijaitsee heidän nunnaluostarinsa nimeltä Santa Emilia De Vialar, jossa voi yöpyä. Vieressä sijaitsee myös pieni hotelli nimeltä Ai 2 Papi. Siitä en osaa sanoa juuri mitään mutta se vaikuttaa ihan mukavalta paikalta sekin. Vialä lähenpänä Vatikaania sijaitsee useita muitakin luostareita. Via del Paulo III:n varrella sijaitsee Casa di Accoglienza Tabor. Tämä on upea ensiluokkainen luostariasuntola, jossa on paljon huoneita ja hyvät konferenssitilatkin. Toimii kuten hotelit, vaikka farnsiskaaninunnat istuvat vastaanotossa. Harva hotelli Roomasa edes vetää vertojaan tälle luostariasuntolalle.

Mitä lähemmäksi Vatikaanin muuria lähetytään sitä tiheänpään on luostareita ja instituutteja, mutta kaikissa ei voi yöpyä.