maanantai 2. maaliskuuta 2009

Vatikaani, osa I


Vatikaanin valtio perustettiin vuonna 1929. Sitä ennen oli Kirkkovaltio joka  ei ollut itsenäinen valtio vaan osa Italian valtiota. Mutta koska Italia ei ollut itsenäinen yhtenäinen valtio sekään, niin Kirkkovaltiokin liitettiin Italian yhtenäiseen vaaltioon vasta vuonna 1870. Kirkkovaltiolla oli tiluksia Roomassa ja muuallakin Italiassa.


Giuseppe Bertello, syntynyt 1942 Foglizzossa Italiassa

1. lokakuuta 2011 Giuseppe Bertellosta tuli Vatikaanin kuvernööri ja näin ollen hän Vatikaanin valtion päämies tai presidetti, jos niin haluaa asian ilmaista. Hän on teologi, tohtorin arvo kanoonisessa laeissa, korkeakoulutettu diplomaatti. Hän on asunut monet vuodet Afrikan eri maissa Vatikanin valtion suurlähettiläänä ja diplomaattina. Hän toimii myös paavillisen kommission puheenjohtajana ja pomona ja hänellä on näin ollen Vatikaanissa suurin valtiollinen määräysvalta.

Paavi on siis vain katollisen kirkon päämies ja siis Vatikaanin valtiossa uskonolinen päämies. Luonnollisestikin Paavin mielipidettää kysytään kaikissa tärkeissä asioissa ja hänellä on veto-oikeus kireän paikan tullen. Paavilla tuskin olisi aikaakaan hoitaa poliittisia ja valtiollisia asioita ja suhteita muihin valtioihin muuta kuin uskonnollisessa mielessä.


Pyhän Pietarin basilika


Vatikaanin radioasema

Paavi Pius XI lähetti täältä ensimmäsien Vatikaanin radion lähetysken 12. helmikuuta vuonna 1931. Lähetys kuultiin ympäri maailmaa. Nykyään Vatikaanin radio lähettää ohjelmaa 39 kielellä.

Vatikaanilla on myös oma televisiokeskus CTV. Heidän päätehtävänä on filmata kaikki julkiset tapahtumat Vatikaanissa ja laittaa videot Vatikaanin kotisivuille. 

L'Osservatore Romano on Vatikaanin oma viikkolehti. Lehti julkaistaan yhdeksällä eri kielellä viikoittain.


Vatikaanin postitoimisto jossa voi kuka vaan turistikin käydä asioimassa ja ostaa postimerkkejä ja lähettää kortit kotiin Vatiikanin postimerkeillä ja postileimalla varustettuina. Postitoimisto sijaitsee Pyhän Pietarin torin vasemmassa reunassa kun seisoo kasvot basilikaa päin.


Pyhän Pietarin torilla vahtivat ja pitävät järjestystä Italian poliisit ja kuvassa heidän käyttämät ajoneuvot. Vatikaanin kaarirakkennusten päällä  makaa poliiseja valmiiksi ladatut aseet käsissään aina kun paavi ilmantuu torille. Paavi käy melkein joka päivä, jos ei satu olemaan matkoilla, siunaamassa torille tulleet siinä noin kello 11-12 aikoihin. Hieman myöhemmin hän pitää audienssin/henkilökohtaisen tapaamisen  heidän kanssaan, jotka ovat saanet siihen luvan. Audienssit pidetään torin reunalla sijaitsevassa Audienssisalissa.


Cortile Belvedere, Vatikanin museossa


Vatikaanin kirjasto ja sen tiloissa sijaitseva Vatikaanin arkisto


Vatikaanin rautatieasema


Vatikaanin puisto


Sveitsinkardisti vartiossa


Vatikaanin valtion hallintorakennus

Vatikaanilla  on kaksi omaa korkeakoulua, ns tiedeakademia ja yhteiskuntatieteellinen akademia.

Pyhän musiikin korkeakoulu, Musica Scara.

Sikstiiniläisen kappelin poikakuoro ja kuorokoulu.

Fil: Borgo (CDV) - S. Anna dei Palafrenieri.JPG

Sant'Anna dei Palafrenieri

Santa Annan luostari sijaitsee Vatikaanissa. Sant'Anna dei Palafrenierin kirkossa voi käydä kuka avaan vaikka portilla seisoo vahdit. Osoittaa vaan kädellä että aikoo mennä kirkkoon. Kirkko sijaitsee aivan portin sisäpuolella Via di Porta Angelicalla. Kirkko on hevoskuskien ja tuomistuimsessa työskentekevien kirkko. Hevoskuskeilla on jopa oma alttarinsakin kirkossa.

Kirkko on voinnna kello 6.00-12.00 ja 16.00-19.00. Messuja siellä on usein. Kirkko on ennen kaikke augustiiniläisjärejstön Palafreni munkkien kirkko. Heillä on luostarinsa  Vatikaanin muurin sisällä.


Paavin audienssisali ulkoapäin muurin takaa nähtynä, Aula Paolo

Vatikaanilla on oma apteekki, observatorio, elokuvakirjasto ja toes mitä kaikkea.