maanantai 16. toukokuuta 2011

San Lorenzo in Damaso

File:Parione - palazzo Riario o Cancelleria nuova 1628.JPG

Palazzo della Cancelleria sijaitsee keskellä kaupunkia, Corso Vittorio Emanuele II:n ja Piazza della Cancellerian kulmauksessa. Kirkon sisäänpääsy on tuosta ensimmäisestä ovesta. Corso Vittorio Emanuele II:n puolela on myös ovi mutta se on lukittu. Toimii vain hätä uloskäyntinä. Tuosta kirkon oven ohiste etteenp'in noin 50 metriä niin siinä sijaitsee Campo dei Fiorin tori.

Lähtipä tästä mihin suuntaan tahaansa niin aukeaa kapeita sokkeloisia kujia ja erittäin turistiystävllisiä alueita. Jos lähtee suoraan palastin siäänkäynnsitä it'än päin PIzza Polalrolalle niin sieltä löytyy muykava ravintola La Pollarola. Nyt siitä on jo pitkä aika kun olen käynyt siinä ravintolassa, mutta se oli hyvin mukava ja kotoisa paikka. Vanhempi pasikunta tarjosi vain yhden ruokalajin kunakin päivänä. Kotitekoista leipää ja talon viiniä karahavissa tarjottiin esnin ruokaa odotellessa. Heillä oli vain yksi päviälliskattaus ja pöytiä vähän, joten eikun ajoissa jonoon. Pöytävarauksia ei ainakaan siihen aikaan ollut. Pariskunta on varmasti jo eläkkeellä, jos ovat edes enää elossakaan. Ravintolan uusi omistaja on näköjään muuttanut tyyliä mutta ainahan sitä kannataa kokeilla.

Muuten tällä alueella on paljon monenlaisia ruokapaikkoja ja baareja. Pieni "turismivaroitus". Siellä missä liikkuu paljon turisteja, siellä on ruuan taso ja palvelu usein hieman epätasaista, samoin hinnat.

Palazzo della Cancelleria on paavillinen palatsi ja se toimi alkuaan Paavin asuntona. Siihen aikaan kun paavit asuivat Avignonissa Ranskassa asui Pyhä Birgitta viisi vuotta alkuperäisessä rakennuksessa, joka oli kirkko ja sen lisärakennus. Ne oli rakennettu paavi Damaso I:n kodin päälle. Birgitta saapui Roomaan vuonna 1349. Sittemmin palatsi on toiminut  Vatikaanin arkistona. 

File:Parione - san Lorenzo in Damaso 01448.JPG

San Lorenzo in Damason sisäänkäynti

San Lorenzo in Damaso, Piazza della Cancelleria 1
Kirkko on rakennettu palatsin sisään mutta sisäänkäynti on kadulta.
Avoinna kello 7.30-12.00 ja 16.0-22.00

Messu arkisin kello 8.00, 9.00 (paitsi ei heinä-ja elokuussa) ja 19.00.
Pyhinä kello 8.30, 10.00, 12.00 sekä 19.00
.

File:Palais de la Chancellerie.jpg

Palazzo della Cansellerian sisäpihaRome, Chiesa di San Lorenzo in Damaso 004.JPG

Kryptassa sijaitsevat Pyhän Damason jälkeenjäännökset, nykyisessä kirkossa siis pääalttarin alla.San Lorenzo in Damason basilika on neljänneltä vuosisadalta ja uusrakennettu 1400-luvulla. Kirkko on pyhitetty Pyhälle Lorenzolle, Pyhälle Laurille.

Luultavasti tällä paikalla on sijainnut paavi Damason koti. Vanha kirkkorakennus hajoitettiin kun Palazzo Cancelleriaa alettiin rakentamaan. Uusi kirkko kuitenkin rakennetiin palastin sisään ja sisäänkäynti on torin puolelta. Arkkitehtinä toimi Donato Bramante.

Rome, Chiesa di San Lorenzo in Damaso 001.JPGNykyinen pääalttari ja absidi ovat Berninin suunittetelemat.Fil: Saintdamasus.jpg

Paavi Damaso I, 305-384

Kirkko on vanhimpia kirkkoja Roomassa, Titulus Damasi. Tällä paikalla sijaitsi paavi Damasus I:n (366-383) koti. Nykyisen kirkon rakensi Bramante 1500-luvulla ja kirkko on sittemmin korjattu useanpaan kertaan. Kardinaali Raffaello Riario, joka oli veljenepoika paavi Sixtus IV:lle, Julius II della Rovere, rakennutti palatsi Cancellerian 1400-1500-lukujen vaihteessa kirkon ympärille omaksi asunnokseen. 

Kirkko sijaitsee siis palatsin sisällä. Palatsi kuuluu Vatikaanille. Kardinaali Riario asui kuitenkin Avingnonissa suurimman osan ajasta joten palatsia sai lainata sillä aikaa Pyhä Birgitta. Kirkko paloi vuonna 1944 ja korjattu osittain ruotsalaisten voimin uudestaan. Kirkon vieressä sijaitsee kaksi sisäpihaa joista toinen on luostarin sisäpiha mutta luostaria siinä ei nähtävästi ole vaan Vatikaanin oikeuslaitos ja tuomioistuin Tripunale della Rota Romana sekä kanslia.


Palatsin valkoiset travertiinikivet haettiin Pompeon teatterin, Teatro di Pompeon raunioilta. Sisäpihan mahtavat pylväät ovat myös sieltä kotoisin.


Kirkossa on hyvin monta yksinkertaista rippituolia. San Lorenzo in Damason kirkko on yksikertainen ja harmoonisen kaunis.


San Lorenzo in Damazo, Ausgang zum Cortile.jpg


Rome, Chiesa di San Lorenzo in Damaso 012.JPG

Rome, Chiesa di San Lorenzo in Damaso 010.JPG


Madonna Grottapinta, tämä on  luultavsti kopia alkuperäsiestä ikoonista joka on Vatikaanissa. Alkupeärinen ikooni painaa 25 kiloa. Alkuperäisen ikoonin tausta ja Madonnan kruunu on puhdasta kultaa ja raamit hopeaa ja Madonnalla on kruunu päässään. Ikooni varastettiin Napoleonin okkuaption aikana. 

Rome, Chiesa di San Lorenzo in Damaso 011.JPG

Rome, Chiesa di San Lorenzo in Damaso 005.JPG

Rome, Chiesa di San Lorenzo in Damaso 002.JPG

Rome, Chiesa di San Lorenzo in Damaso 006.JPG

Rome, Chiesa di San Lorenzo in Damaso 009.JPG

Rome, Chiesa di San Lorenzo in Damaso 013.JPG

Rome, Chiesa di San Lorenzo in Damaso 014.JPG

Rome, Chiesa di San Lorenzo in Damaso 015.JPG

Rome, Chiesa di San Lorenzo in Damaso 016.JPG

San Lorenzo in Damaso Scarampo 5.JPG

Ei kommentteja: