maanantai 2. maaliskuuta 2009

Vatikaanin valtio


Vatikaanin valtio perustettiin vuonna 1929. Sitä ennen oli Kirkkovaltio joka ei ollut itsenäinen valtio vaan osa Italian valtiota. Mutta koska Italia ei ollut itsenäinen yhtenäinen valtio sekään, niin Kirkkovaltiokin liitettiin Italian yhtenäiseen vaaltioon vasta vuonna 1870. Kirkkovaltiolla oli tiluksia Roomassa ja muuallakin Italiassa.


Pyhän Pietarin basilika, täällä lisää San Pietro, osa I ja osa II!


Giuseppe Bertello, syntynyt 1942 Foglizzossa Italiassa

1. lokakuuta 2011 Giuseppe Bertellosta tuli Vatikaanin kuvernööri ja näin ollen hän Vatikaanin valtion päämies tai presidetti, jos niin haluaa asian ilmaista. Hän on teologi, tohtorin arvo kanoonisessa laeissa, korkeakoulutettu diplomaatti. Hän on asunut monet vuodet Afrikan eri maissa Vatikanin valtion suurlähettiläänä ja diplomaattina. Hän toimii myös paavillisen kommission puheenjohtajana ja pomona ja hänellä on näin ollen Vatikaanissa suurin valtiollinen määräysvalta.

Paavi on siis vain katollisen kirkon päämies ja siis Vatikaanin valtiossa uskonolinen päämies. Luonnollisestikin Paavin mielipidettää kysytään kaikissa tärkeissä asioissa ja hänellä on veto-oikeus kireän paikan tullen. Paavilla tuskin olisi aikaakaan hoitaa poliittisia ja valtiollisia asioita ja suhteita muihin valtioihin muuta kuin uskonnollisessa mielessä.


Pyhän Pietarin basilika



Pyhän Pietarin patsas Pyhän Pietarin basilikan edustalla


Via della Cosiliazionen katu, sovinnon tie, johtaa Pyhän Pietarin kirkon eteen, Italian valtiosta Vatikaanin valtioon. Sovinto saatiin aikaan vuonna 1929 Italian valtion ja Vatikanin valtion välillä. Ns Lateraaisopimukessa luotiin Vatikaanin valtio entisen Kirkkovaltion sijasta. Vatikaanille taattiin itsenäisyys. Vuonna 1984 Italian valtio poisti katollisen uskonnon valtionuskontona.


Vatikaanin hallinnollinen palatsi

Vatikaaninhan on oma itsenäinen valtionsa, Stato della Citta del Vaticano, jonka päämies on Giuseppe Bertello. Häntä voi kutsua kuvernementti presidentiksi. Paavi on kaltollisen kirkon päämies, ja Rooman piispa, mutta Paavilla on  absoluuttinen valta  Vatikaanissa, siis hän saa sanoa viimeisen sanansa määrätyissä asioissa kiperän paikan tullen. Kuvernööri Bertellolla on enemminkin diploomaatinen rooli, valta ja oikeus.

Scala Regia, Vatikaani, paraatirappuset joita pitkin pääsee Pietarin kirkosta Vatikaanin palatsiin, paavin auntoon, Appartemento papale /Appartemento Nobile/ Appartemento Pontifici. Paavien virallinen asunto on sijainnut 1600-luvulta saakka Vatikaanin palatsin ylimmäisessä kerroksessa. Paavin makuuhuone sijaitsee ylimmän kerroksen oikeassa kulmauksessa. Sen vieressä sijaitsee keittiö, ruokasali, olohuone, lääkärin huone, paavin privaatti konttori ja paavin sihteerin työhuone, sekä privaatti kappeli ja rukoushuone. Paavilla on myös privaatti kattoterassi sisäpihan puolella.

Vatikaanin muurin sisäpuolella sijaitsee Sant Anna dei Palfrenierinkirkko ja sen yhteydessä on benediktiini nunnaluostari. Nunnat käyvät siivoamassa paavin asunnon, pesevät hänen vaatteensa ja auttavat paavia pukeutuman erityisessä pukeutumishuoneessa. Kesäajat asuu paavit aina Castelgandolfossa. Paavi otti mukaansa paavin asuntoon luonnollisestikin myös kissansa, toinen musta ja toinen valkoinen.Ingrid Stampa on nykyisen paavin kodinhoitaja ja palvelijatar. Hän on musiikkiprofessori viraltaan. Nykyinen paavi otti myös pianonsa mukaan paavinasuntoon ja hän kuuuntelee ja soittaa mielellään klassista musiikkia vapaa-aikanaan. He kuulema soittavat duettoja, paavi pianoa ja Ingrid gambaa joka on antiikin aikainen cellotyyppinen instrumentti. Edesmenneen paavin kodinhoitajana toimi nunna Pascalina Lehnert joka on haudattu Campo Santo Teutonicon hautausmaalle joka sijaitsee aivan Vatikaanin edustalla. Hautusmaalla lepää vain saksalaisia. Pascalina ehti saada kaikki mahdolliset ja mahdottomat kunniamerkit ja maininnat elämänsä aikana.

Paavit ovat asuneet myös aikaisemmin Palazzo in Lateranossa ja Palazzo del Quirinalessa joka nykyään on Italian presidentin asunto. 



Vatikaanin radioasema

Paavi Pius XI lähetti täältä ensimmäsien Vatikaanin radion lähetysken 12. helmikuuta vuonna 1931. Lähetys kuultiin ympäri maailmaa. Nykyään Vatikaanin radio lähettää ohjelmaa 39 kielellä.

Vatikaanilla on myös oma televisiokeskus CTV. Heidän päätehtävänä on filmata kaikki julkiset tapahtumat Vatikaanissa ja laittaa videot Vatikaanin kotisivuille. 

L'Osservatore Romano on Vatikaanin oma viikkolehti. Lehti julkaistaan yhdeksällä eri kielellä viikoittain.


Genovalainen paavi Nicolaus V (1397 – 1455) avasi kirjaston vuonna 1448. Kirjasto sijaitsee nykyään Sala Sistinassa joka valmistunut vuonna 1588. Arkkitehtinä toimi Domenico Fontana. Sala Sistina sijaitsee Pietarin palatsista hieman itään päin.

Kirjasto sisältää 1,5 miljoonaa painettua teosta, kirjaa tai lehteä, 53 000 hyllymetriä, 8500 kirjaa, 150000 käsikirjoitusta, 100000 karttaa sekä muita painotuotteita. Kardinaali Jean-Lous Tauran toimii kirjaston kirjastonpitäjänä ja hänen alaisenaan toimii melkein sata kirjastonhoitajaa. Kirjasto on nykyään avoinna tutkijoille ja opsikelijoille mutta muille on sisäänpääsykielto. Paavi Nicolaus V/Tommaso Parentucelli oli suuri kirjojen ystävä ja hänen kirjoista kirjasto sai alkunsa.

Nikolaus V suosi humanismia ja toi renessanssin vaikutteita Roomaan. Nikolaus V halusi palauttaa Rooman Italian tärkeimmäksi sivistyskeskukseksi. Hän pyrki myös kohentamaan kaupungin rakennuksia ja vedenjakelua.

Nikolaus V käynnisti mittavan käännösohjelman, jonka tavoitteena oli kääntää antiikin klassisia teoksia latinaksi. Nikolaus V käynnisti mittavan käännösohjelman, jonka tavoitteena oli kääntää antiikin klassisia teoksia latinaksi.

Nikolaus V oli ensimmäinen humanistisista paaveista, ja hän suosikin suuresti tieteitä ja taiteita. Vatikaanin tieteitä kyseinen paavi tuki erityisesti kirjojen osalta, sillä innokkaana bibliofilian harrastajana tunnettu paavi päätti perustaa Roomaan kirjaston "oppineiden yhteiseksi hyväksi", sekä hankkia sinne "kaikki kreikkalaiset ja latinalaiset kirjat, jotka ovat paavin ja apostolisen istuimen arvoisia". Hänen kuollessaan paavinistuimelle jäi haltuunsa kyseisen aikakauden laajin kirjakokoelma, joka käsitti yli tuhatkaksisataa käsikirjoitusta


Vatikaanin posti

Pyhän Annan kaupunginportin kupeessa.


Vatikaanin postitoimisto jossa voi kuka vaan turistikin käydä asioimassa ja ostaa postimerkkejä ja lähettää kortit kotiin Vatiikanin postimerkeillä ja postileimalla varustettuina. 



Vatikaanin valtion rautatie on lyhyin koko maailmassa. Se on kaksiraiteinen ja kumpikin 300 metriä pitkiä. Vatikaanin muurin ulkopuolella toki rautatie jatkuu Italian valtion hoitamaa rautatietä pitkin. Rautatie on lähinnä tavaraliikennettä varten.


Pyhän Pietarin torilla vahtivat ja pitävät järjestystä Italian poliisit ja kuvassa heidän käyttämät ajoneuvot. Vatikaanin kaarirakkennusten päällä  makaa poliiseja valmiiksi ladatut aseet käsissään aina kun paavi ilmantuu torille. Paavi käy melkein joka päivä, jos ei satu olemaan matkoilla, siunaamassa torille tulleet siinä noin kello 11-12 aikoihin. Hieman myöhemmin hän pitää audienssin/henkilökohtaisen tapaamisen  heidän kanssaan, jotka ovat saanet siihen luvan. Audienssit pidetään torin reunalla sijaitsevassa Audienssisalissa.


Cortile Belvedere, Vatikanin museossa


Vatikaanin kirjasto ja sen tiloissa sijaitseva Vatikaanin arkisto


Vatikaanin rautatieasema


Vatikaanin puisto


Sveitsinkardisti vartiossa


Vatikaanin valtion hallintorakennus

Vatikaanilla  on kaksi omaa korkeakoulua, ns tiedeakademia ja yhteiskuntatieteellinen akademia.

Pyhän musiikin korkeakoulu, Musica Scara.

Sikstiiniläisen kappelin poikakuoro ja kuorokoulu.

Fil: Borgo (CDV) - S. Anna dei Palafrenieri.JPG

Sant'Anna dei Palafrenieri

Santa Annan luostari sijaitsee Vatikaanissa. Sant'Anna dei Palafrenierin kirkossa voi käydä kuka avaan vaikka portilla seisoo vahdit. Osoittaa vaan kädellä että aikoo mennä kirkkoon. Kirkko sijaitsee aivan portin sisäpuolella Via di Porta Angelicalla. Kirkko on hevoskuskien ja tuomistuimsessa työskentekevien kirkko. Hevoskuskeilla on jopa oma alttarinsakin kirkossa.

Kirkko on voinnna kello 6.00-12.00 ja 16.00-19.00. Messuja siellä on usein. Kirkko on ennen kaikke augustiiniläisjärejstön Palafreni munkkien kirkko. Heillä on luostarinsa  Vatikaanin muurin sisällä.


Paavin audienssisali ulkoapäin muurin takaa nähtynä, Aula Paolo

Vatikaanilla on oma apteekki, observatorio, elokuvakirjasto ja toes mitä kaikkea.



Sant'Angelon kastelli kuuluu myös Vatikaanille.

Ei kommentteja: