maanantai 9. elokuuta 2010

Sant'Onofrio


Sant'Onofrion kirkko ja luostari, Piazza di Sant'Onfrio 2, Gianicolo

Avoinna:
 maanantaista perjantaihin kello 8.30-14.30
 lauantaina kello 9.30-15.30 
 sunnuntaina kello 9.00-13.00
Elokuussa suljettu

 Messu:
 maanantaista-perjantaihin kello 7.00 
sunnuntaisin kello 10.00 ja 12.00


Nicola da Forca Palenan hautamuistomerkki kirkon portikossa

Sant'Onofrio al Gianicolon kirkon ja luostarin rakennttiin Ncola da Forca Palena vuonna 1419 eremiittiluostariksi Pyhän eremiitti Onofrion kunniaksi. Gerolimini luostarijärjestö asettui asumaan luostarin Gerolaminin järjestö on perustettu Pyhän Hieronymoksen muistolle. Pyhä Hieronysmos on italian kielellä San Gerolamo. Sant'Onofrion luostari toimi eremiittiluostarin tavoin eristettynä yhteiskunnasta, vaikkakin luostari sijaitsi melko lähellä Rooman keskustaa. Poveri Eremiti di San Girolamo, köyhät eremiitit saivat oman luostarinsa Roomastakin

Paljon parenpaa paikkaa luostarille ei olisi voinut löytää Roomasta. Paikka on ollut aivan maaginen aikoinaan. Lähellä Vatikaania ja ylhäällä kukkualla viheriäisen puutarhan keskellä. Nykyään alue on niin tiheään rakennettua ihan  että harmittaa. Bussitkin kurvaa kamalalla vauhdilla luostarin kulman ympäri. 

Mutta ylhäällä kukkualla, kirkon pihalla on rauhallista. Lähin naapuri on lastensairaala Bambino Gesu, jonka aiheuttaa myös aikamoista hässäkkää alueella. Luostari, kirkko ja sairaalan synnytysosastot on rakennettu seinäkkäin ja sairaalaan on useampikin sisäänkäynti. Sitä paitsi juuri tässä kohtaa tie on kapea ja mutkikas ja erittäin jyrkkää mäkeä.


Heti kun ylittää Teveren joen kohti Vatikaania niin on helpoin mennnä Onofrion luostariin Via del Gianicolon vasenta reunaa, autotunnelin viereistä katua ylös. Ja sitten vasemmalle ja siinä se. Toinen reitti, ehkä mukavampi, on että kääntyy Teveren joen ylitettyä vasemmalle Via delle Lungarelle, kulkee sen oikeaa puolta ja kääntyy kapealle Via di Sant'Onofriolle, jossa on hyvin jyrkät portaat ylos luostarin luokse.Salita di Sant'Onofrion/Via di Sant'Onofrio kuja yläreunassa. Bussit nousevat tänne ylös vasemmasta yläkulmasta ja jatkavat ylös Gianicolon harjulle. Bussit 115 ja 870 kulkee tästä ohitse. Bussit lähtevät toiselta puolelta Teveren jokea Paola nimiseltä bussilaiturilta. Se sijaitsee Via Acciaiolin, Via Paolan ja Corso Vittorio II Emanuelen katujen risteyksessä.

Tuosta vasemmalta kulman ympäri ja siitä edelleen seuraavaan kulmaan niin siinä rakennuksen kulmalla sijaitsee Biblioteca dell'Institutum romanum Finlandiae. Toisin sanoen tämä kirjasto kuuluu Gianicolon kukkulalla sijaitsevalle Suomen Instituutille, Villa Lante. Sisäänkäynti on luultavasti Lastensairaalan sisäänkäynnin käytävältä heti vasemalle. Ihana Salita di Sant' Onofrio

Trastevere - sant'Onofrio - chiostro esterno 3108-10.JPG

Tämä kirkko ja sen piha on aivan ihana paikka. Ei sisäpihassakaan, chiostrossa ole mitään vikaa. Raahallisuuden tyyssija.

File:Trastevere - sant'Onofrio - chiostro interno 00657.JPG


Palazzo salviati roma.jpg

Palazzo Salviati Via della Lungaran varrella ja taustalla kukkulalla seisoo Sant'Onofrion kirkko ja luostari. 


Aivan kirkon alapuolella sijaitsee Salviatin palatsi ja puutarha Via della Lungaran varrella, juuri sillä kohtaa kun Salita San Onfrio lähtee ylös kirkon ja luostarin luokse. Kardinali Giovanni Salviati oli Paavi Leo X:n veljen poika. Salviatin puutarhassa sijaitsi Rooman ensimmäinen Botaaninen puutarha. Nykyään se sijaitsee Corsinin puutarhassa jonka omistaa yliopisto.

Sant'Onofrio

Pyhä Onofrio, eli 400-luvulla ja hän oli ortodoksi erakko Egyptissä


Tämän suihkulähteen vieressä penkillä puun katveessa voisi istua vaikka kokonaisen päivän.Santa Dorotean luostari, vastapäätä sairaalaa ja Onofrion kirkkoa

Lastensairaalaa vastapäätä sijaitsee aivan ihana Santa Dorotean luostari, Istituto Delle Suore Maestre di Santa Dorotea, Via Gianicolo  4. Sen vieressä on Casa Nostra Signora di Fatiman luostari, Via del Gianicolo 4 A. Casa Fatimalla on ihana kattoterassi jossa on mukava istuskella iltaisin. Vaikutta erittäin sisitiltä paikalta. Vain pari minuuttia bussilla keskustasta. Asuntolaan on ovi Salita di Sant'Onofrion puolelta.


Torquato Tasso italialainen runoilija joka eli 1500-luvulla. Hänellä oli psyykinen sairaus ja hän kuoli Sant'Onofrion luostarissa päivää ennen kuin hänet olisi laakeriseppelöity Campodogliolla.

Tasso on ollut yksi Euroopan arvostetuimmista runoilijoista. Tasso eli alkuun kiertolaiselämää ja lopulta sairautensa väsyttämänä tuli Rooman ja oleskeli paljon Sant'Onofrion luostarissa silloin kun hän ei harhaillut pitkin Rooman katuja ja paennut omaa paranoiaansa.


Luostari on nykyään Frati Fransescani dell'Atonement nimisen luostarijärjestön hallussa.File:192SOnofrioAlGianicolo.JPG

Luostarin puutarhan freskomaalauksilla koristeltu pylväskäytävä

File:Trastevere - sant'Onofrio - chiostro interno 00657.JPG

File:Trastevere - sant'Onofrio - chiostro interno 00659-60.JPG

File:Trastevere - sant'Onofrio chiostro interno - affreschi del Cavalier d'Arpino 00668.JPG

File:Trastevere - sant'Onofrio chiostro interno - affreschi del Cavalier d'Arpino 00663.JPG

File:Trastevere - sant'Onofrio chiostro interno - affreschi del Cavalier d'Arpino 00662.JPG

File:S Onofrio - abside con storie di Maria (attr. Peruzzi) 1080324.JPG

Kirkon pääalttari

Onofrion pieni, mutta kaunis ja viihtyisä kirkkosali ja sen luostari ovat hyvä esimerkki siitä kuinka paljon ihastuttavia kohteita Roomasta löytyy.
File:S Onofrio - cappella madonna di Loreto 1080322.JPG

Cappella della Madonna di Loreto

File:S Onofrio - cappella s Onofrio con Annunciazione di Antoniazzo Romano 1080317.JPG

Cappalla della Sant'Onofrio, Antoniazzo Romanon maalaus


Madonna del Rosarion kappelin kaunis maalaus


Tasson hautamuistomerkki Sant'Onofrion kirkossa


Ei kommentteja: