maanantai 9. elokuuta 2010

San Luigi dei Francesi

Kyrkans fasad.

San Luigi dei Francesi, Via di San Giovanni d'Arco 5

Avoinna 8.30-12.30 sekä 15.30-19.00, suljettu torstai iltapäivisin
 bussit 70, 81, 87, 116, 492


 Carlo Mango, Keisari Kaarle Suuri julkisivussa

Kaarle Suuren vaikutusta Rooman historiassa ei kannata vähätellä. Hänellä oli suuri vaikutus monella tavalla Roomaan ja Kirkkovaltioon, paavin valtaan ja keisarina Roomalais  Sakalsaiseesa keisarikunnassa.

File:Charlemagne Agostino Cornacchini Vatican 2.jpg

Keisari Kaarle Suuri ratsun selässä, VatikaaniPääalttarin feskomaalauksen on tehnyt Francesco BassanoSan Luigi dei Francesi, Ranskan kuningas Ludvig IX, josta tehtiin pyhimys vuonna 1297. Hän on ainoa Ranskan hallitsiijoista josta on tehty pyhimys. Sen kunnian hän sai  siihen aikaan niinkin oudoilla perusteilla kuin harhaoppien ja juutalaisuuden vastaisuus.

Interiören.San Luigi Francecn kirkko on  1500-luvulta. Kardinaali Giulio di Giuliano de'Medici, myöhemmin paavi Clemente VII rakennutti tämän upean kirkon. Dominico Fontana rakensi kirkon Giocamo della Portan piirustusten mukaan ja Catarina dei Medici kustansi tontin jolle kirkko rakennettiin. Katarina dei Medici oli naimisissa Ranskan kuninkaan Henrik II:n kanssa. Kirkko vihittiin käyttöön vuonna 1589 ja 1700-luvulla uuskorjattiin. Kirkosta tuli Roomassa asuvien kansalliskirkko.


Ceiling San Luigi dei Francesi.jpg

Cupola San Luigi dei Francesi.jpgFil: Sanluigideifrancesi.jpg

Chareles-Joseph Natoiren kaunis kattofreskomaalaus. Hän maalasi Sant'Eustachon kirkkoon myös kattofreskon. Versaeillen linnassa Pariisissa on myös Natoiren maalauksia.

File:S Eustachio - s Luigi dei Francesi acquasantiera con indulgenza 1180184.JPG

Acquasantiera, pyhävesiallas  kirkon sisäänkäynnissä

Cappella Contarelli, kardinaali Matthieu Cointrel, Caravaggion erittäin kuuluisat maalaukset  Näita kolmea maalausta pidetään Italiassa maalatuista maalauksista  kaikista upeimpina ja arvokkainpina.  

Contarellin aatesissuku on perujaan Ferrarasta.Ei kommentteja: