maanantai 9. elokuuta 2010

Sant'Andrea della Valle
Nykyään tämän torin nimi on Piazza Sant'Andrea della Valle. Tori on osa Corso Vittorio Emanuele II:n katua, sen ja Corso del Rinascimenton ja Largo del Teatro Vallen katujen risteys. Tätä paikkaa voisi pitää Piazza Venezian kanssa yhtenä Rooman keskuspaikoista.


Paavi Paulo V Borghesen käskystä suunnitteli Carlo Maderno tämän suihkulähteen. Alkuperäinen suihkulähde asetettiin kuitenkin Piazza San Pietrolle Alessandro VI Borgian käskystä. Siellä se seisoo vieläkin Pyhän Pietarin basilikan takana, absidipäädyssä. Tähän torille tehtiin toinen melkein samanlainen suihkulähde Palazzo Campeggin edustalle. Kardinaali Scipio Bprghese nimittäin asui palatsissa. Suihkulähteeseen laitettiin Borghesen suvun merkit kotka ja lohikäärme. Vuosien 1933 ja 1958 suihkulähde oli kunnan varastossa kun katuja alueella kunnostettiin ja uusia tehtiin. Nyt suihkuläde seisoo paikallaan Sant'Andrea della Vallen kirkon eustalla, keskellä erittäin kovasti liikennöityä toria.

SantAndreaValle-Facciata01-SteO153.JPG

Sant'Andrea della Vallen kirkkoon ei voi olla kukaan törmäämättä, sillä se sijaitsee niin keskeisellä paikkalla kuin vain mahdollista. Corso Vittorio Emanuelle II:n ja Corso di Rinascimenton risteyksessä. Kirkko kuuluu sen takana sijaitsevalle Teatiiniluostarijärjestölle. Luostari antaa halvalla yösijaa turisteillekin, mutta tietääkseni vain miespuolisille. Sisäänkäynti kirkon vasemmalta puolen, Via Vidonin puolelta. Siinä on vain yksi ainoa ovi valittavana. 

Kirkko avoinna kello 7.30-12.30 ja 16.30-19.30 

Messu:
 lauantaisin kello 19.00 ja 
sunnuntaisin kello 8.00, 9.00, 11.00, 12.00 ja 19.00


Kirkkoa alettiin rakentamaan vuonna 1591 mutta rakennustyöt keskeentyivät kun varat loppuivat kesken. Giacomo della Porta, Francesco Grimaldi ja Carlo Maderno, kaikki kolme ovat olleet suunnittelemassa kirkkoa. Vuonna 1608 otti Carlo Maderno tehtäväkseen rakentaa kirkon valmiiksi. Hän rakensi Rooman suurimman kupolin, sitten Pyhän Pietarin kirkon jälkeen. Maderno on nähtävästi saanut avustusta lanternin suunnittelussa Francesco Borrominilta. 


Toria kirkon edustalla nimitettiin di Siena nimellä sillä tontin omisti sienalainen rikas Piccolominin suku. Donna Costanza Piccolominin palatsissa, kirkon vieressä sijaitee nylkyään Teatiiniluostari.  Donna Piccolomini  päätti muuttaa Amalfiin  ja asettua asumaan luostariin. Gaetano Thiene ja Pietro Garafa, josta sittemmin tuli Paavi Paulo VI, perustivat Teatiinijärjestön vuonna 1524. Teatiinit olivat erittäin kovia vastustamaan Martin Lutherin oppeja. 

Donna Piccolomini testamenttasi palatsinsa Teatiinijärjestölle. Giovanni della Porta sai tehtäväkseen suunnitella kirkon. Teatiinit suosivat kuitenkin Francisco Grimaldin suunnitelmaa. Tehtiin kompromissi ja yhdistettiin molemmat suunnitelmat. Tilaa tarvittiin lisää joten Donna Piccolomini antoi myös omistamansa San Sebastianolle pyhitetyn pienen pyhäkön Teatiinijärjestölle muttaa tilan puutteen takia pyhäkkö oli hajoitettava. Siitä hetkestä lähtien kirkkoa on nimitetty vieressä asuvan kardinaalin Della Vallen mukaan.

Piccolomien palatsissa,Via del Monte della Farinan kujan varrella, sijaitsee Vatikaanin omistama koulu Schola Puerorum. Täällä käy kouluaan Sikstiiniläisen kappelin poikakuoro. Täällä on poikiakin jotka asuvat koulun tiloissa. 

Teatiinit eivät olleet yhtä suosittuja kuin heidän suurimmat kilpailijansa jesuiitit. Giacomo della Porta suunnitteli kirkon ja aloitti sen rakentamisen. Hän oli suunnitellut myös jesuiittien kirkon Il Gesu aivan lähistöllä. Kirkon rakentaminen keskeytettiin 1600-luvun alkuvuoisina. Carlo Maderno ja Borromini myöhemmin valmisteli kirkkoa ja lopulta vuonna 1650 kirkko vihittiin käyttöön. Julkisivu ei kuitenkaan ollut vielä valmis kun Carlo Maderno kuoli, joten Carlo Rainardi 34 vuotta Madernon kuoleman jälkeen sai valmistella sen. Carlo Fontana oli mukana valmisteluissa. Julkisivusta tuli Rooman ensimmäinen barokkijulkisivu.

S. Andrea della Valle 008.JPG

Pyhän Caetano Tieneläisen kappeli. Hän oli teatiinisääntökunnan perustaja. Teatiinit omistavat tämän kauniin kirkon. 

Lazio Roma SAndreaValle2 tango7174.jpg

Absidin kupoli

File:Sant'Andrea della Valle (Rome) photo-025.JPG

Barberinin sukukappelin rakennutti itse Maffeo Barberini josta tuli Paavi Urban VIII.

File:Sant'Andrea della Valle (Rome) photo-033.JPG


Kupolin freskot ovat Giovanni Lanfrancon maalaamat ja muut maalaukset ovat Domenichinon tekemiä luomuksia. Kupolista tuli Rooman toiseksi suurin, 16,1 metriä läpimitaltaan.

S. Andrea della Valle 014.JPG


Sant'Andrea della Vallen kirkkosali on todellakin lumoava. Eikä ihme että Giacomo Puccini sijoitti  kuuluisan opperansa Toscan  tapahtumat juuri Pyhän Andreaksen kirkkoon.

File:Sant'Andrea della Valle (Rome) photo-006.JPG

Sant'Andrea della Vallen kirkko on, kuten sen nimikin jo sanoo, pyhitetty Pyhälle Andreakselle. Domenichino maalasi  melkein kaikki freskot pääalttarille, ja lisää freskomaalauksia jatkuu pitkin kirkkoa. Andreas oli Simon Pietarin veli ja hän kulki Vähässä Aasiassa ja Etelä Venäjällä saarnaamassa. Hän saapui Patraksen Kreikkaan ja siellä hänet naulittiin ristille noin vuonna 60 jaa (maalaus pääalttarilla, freskomaalusket Mattia Preti).

S. Andrea della Valle 010.JPG

S. Andrea della Valle 012.JPG

Andreaksen jälkeenjäännökset kuskattiin Konstantinopeliin ja pääkallo jäi matkalla Patrakseen. Vuonna 1208 kuskattiin jälkenjäännökset Amalfiin Italiaan. Turkkilaiset hyökkäsivät vuonna 1460 Kreikkaan. Andreaksen pääkallo pelastettiin ja tuotiin Patraksesta Roomaan ja sälytettiin noin 500 vuotta Vatikaanissa. Paavi Paulus VI antoi reliikit viedä takaisin Patrakseen vuonna 1964.

File:S Eustachio - s Andrea della valle cappella Ginnetti 1030635.JPG

Cappella Ginnetti, Antonio Raggin suunnittelema

Lazio Rom SAndreaValle1 tango7174.jpg

S. Andrea della Valle 015.JPG

S. Andrea della Valle 004.jpg

S. Andrea della Valle 003.JPG

File:Sant'Andrea della Valle (Rome) photo-016.JPG

File:Sant'Andrea della Valle (Rome) photo-017.JPG

S. Andrea della Valle 018.JPG

Madonna della Purita kappeli


Ruccelain suvun kappeli

File:S. Andrea della Valle 029.JPG

Ruccelain sukukappelissa on useita kauniita maalauksia

S. Andrea della Valle 028.JPG

S. Andrea della Valle 025.JPG

San Sebastianon kappeli, Giovanni de' Vecchin valmistama

S. Andrea della Valle 023.JPG

S. Andrea della Valle 024.jpg


Strozzi suvun kappeli

Luultavasti Michelangelon suunnittelma. Hienosta marmorista veistetty hautakappeli. Kuvassa keskellä Michelangelon Pieta patsaan kopio. Alkuperäinen Micelangelon Pieta, jonka hän valmisteli omalle heudalleen alun perin, löytyy Pyhän Pietarin basilikasta, sen oikean puoleiselta seinustalta. Michelangelon kopiot Lea (vasemmalla) ja Raakkeli (oikealla). Alkuperäiset Michelangelon patsaat löytyvät San Pietro in Vingolin kirkosta.


Teatiinisääntökunnan kappeli


File:Sant'Andrea della Valle (Rome) photo-007.JPG

File:S. Andrea della Valle 038.JPG

S. Andrea della Valle 040.jpg

File:Sant'Andrea della Valle (Rome) photo-010.JPG

File:Sant'Andrea della Valle (Rome) photo-043.JPG

File:Sant'Andrea della Valle (Rome) photo-044.JPG

File:Sant'andrea della valle, monumento a pio III.JPG

Piccolominin suvun keskuudesta valittiin kaksi paavia, Pius II ja Pius III
Paavien hautamuistomerkki
Ei kommentteja: