perjantai 8. maaliskuuta 2013

Santa Maria in Aracoeli

File:Piranesi-17007.jpg

Santa Maria in Aracoelin kirkko ja luostari vasemmalla ja La Cordonata portaat oikealla jotka johtavat ylös Campidogliolle, Capitoliumin kukkulalle, josta Roomaa on hallittu kaikkina aikoina.Santa Maria in Aracoeli, Campidoglio, Piazza VeneziaPortaat ovat paljon korkeamman ja huomattavasti jyrkemmän näköiset ylhäältä päin katsottunsa. Minua alkoi huippaamaan päästä ja tasapaino järkkyi.Sivuovi basilikaan

Avoinna toukokuusta syyskuuhun kello 9.00-18.30
lokakuusta huhtikuuhun kello 9.30-17.30
messu sunnuntaisin ja pyhäpäivinä kello 8.00 ja 12.00
 arkipäivinä kello 8.00


Kirkon julkisivu on alkuperäinen, sillä sitä ei saatu valmiiksi koskaan. Porrasaskelmia on 124. Portaat suunnitteli Simone Andreozzi vuonna 1348, kun taas viereiset portaat nimeltään La Gordonata, jotka johtavat Campidogliolle, suunnitteli Michelangelo Buonarroti 1600-luvulla. Kirkkoon on sivusisäänkäynti Piazza Campidogliolta.


Historia  kertoo että keisari Augustus  neljännellä vuosisadalla kohtasi pyhän neitsyt Marian juuri tällä kohtaa jossa kirkko seisoo nykyään. Augustus rakennutti samalle paikalle alttarin johon kirjoitettiin Haec est ara primogeniti Dei, tämä on Jumalan ainoan pojan alttari. Nykyinen kirkko sai nimensä sanoista ara, alttari ja coelum, taivas.


 Scalinata verso il cielo/Taivaaseen johtavat portaat 

Ensimmäisen kirkon tälle paikalle rakensivat kreikkalaiset munkit kuudennella vuosisadalla. Paavi Gregorius Suuri vihki kirkon vuonna 591 ja nimeksi annettiin Santa Maria Capitolium. 

Paikalla oli Juno Monetan tempeli sitä ennen. Häntä kutsuttiin myös nimellä Juno Regina, korkein jumalallinen kuningatar. Juno  oli naimisissa Jupiterin kanssa, ja heillä oli neljä lasta, Mars, Vulcanus, Bellona ja Juventas. Junoa voi verrata Heraan kreikkalaisten ylinpään kuningattareen ja Uniin etruskien ylinpään kuningattareen. Roomalaisessa uskonnossa juno symbolisoi naiseutta, lisääntymisen ja elämän voimaa, kun taas genius symbolisoi miehistä voimaa ja perheen suojelijaa.


Luostarin sai fransiskaanimunkit käyttöönsä  vuonna 1250 ja heidän aikanaan on nykyinen kirkkokin rakennettu. Kirkossa on vieläkin paljon jäljellä edellisestä kirkosta. Fransiskaanit omistavat luostarin vielä tänäkin päivänä. Osa luostarista kuitenkin piti hajoittaa kun Vittorio Emanuelen II:n muistomerkkiä alettiin rakentamaan. 


Fil: Roma-Statua Cola di rienzo.jpg

Cola di Rienzon (1313-1354) patsas kirkon edustalla portaissa

Hän oli roomalainen poliitikko ja kansanmies, juristi koulutukseltaan, joka vapautti kansalaiset keisarikunnan vallasta ja yritti yhdistää Italian pienet kaupunkivaltiot yhtenäiseksi Italian valtioksi. Paavi Clemente Vi tuomitsi kiihkoilevan Rienzon kerettiläiseksi ja haastoi hänet oikeuteen. Rienzo pakeni Napoliin. Monien mutkien jälkeen hän palasi Roomaan jossa kansalaiset kääntyivät Rienzoa kohtaan ja tappoivat hänet Campidogliolla, lähellä Santa Maria in Aracoelin portaita, samalla paikalla jossa hänen patsaansa sijaitsee nykyyään. Kirkkosali on jaettu keskilaivaan ja kahteen sivulaivaan, joiden välissä seisoo ikivanhoja pylväitä, joita on 22 kappaletta ja jokainen on valmistettu erilaisesta marmorista. Useimmat on jopa kasattu uudestaan hajonneista pylväistä. Pylväitten pohjatkin ovat erilaiset ja joillakin pylväillä ei ole pohjaa lainkaan. Melko varmasti pylväät on tuotu ikivanhoista roomalaisista temppeleistä, joita oli aikoinan useampiakin Campidogliolla. Kaiken kaikkiaan on kirkkosalissa 25 sivukappelia.Pääalattarilla on bysanttilainen Maria ja lapsi-ikooni nimeltä Madonna d'Aracoeli. Se on  1100-luvulta ja valmistettu pyökistä. Voi olla että ikooni tuli luostariin kreikkalaisten munkkien mukana jo 600-luvulla. Roomaan tuli rutto 1300-luvulla ja ikoonia kuskattiin ympäri katuja ja käytettiin sairaiden luona. Ikoonin maagiseen voimaan uskotaan vielä nykyäänkin. 


Pääalttarin vasemmalla puolen sijaitseva kappeli on Gregorius Suuren kappeli. Kappelin alttarin alla lepää lasiarkussa fransiskaani Johannes Triora. Hän ja hänen nuorempi veljensä olivat lähetyssaarnaajina Kiinassa jossa hänet otettiin hengiltä. Hänet kanonisoitiin vuonna 2000.

Vanha kosmaattikuvioinen saarnastuoli, tai lukupulpetti, ambone, kuten niitten oikea nimitys kuuluu. Toinekin samantyyppinen lukupulpetti löytyy kirkkosalista. Pulpetteja käytettiin keskiajalla, toisesta lukivat papit epistelit ja toisesta evankeliumit. Kuvaasa olevasta oikeanpuoleisesta ambonesta  Cola di Rienzo piti puheensa roomalaisille helluntaipäivänä vuonna 1347. 

Sitä ennen Rienzo oli pitänyt puheen San Angelo in Pescherian kirkossa ja kehoittanut kansalaisia käymään aatelisten valtaa vastaan. Paavit asuivat siihen aikaan Ranskassa, Avignonissa, joten aatelisislla oli kaikki mahdollisuudet pitää valtaa Roomassa. Hän sanoi puheessaan että hänen apunaan ja puolellaan oli Jeesus, Italia ja Pyhä Henki. 

File:Santa Maria in Aracoeli Rome ceiling.jpg


Rooman kunnan vaakuna kattokasetissa. Kattokaseteissa on aivan aitoa kultaa ja kuvat kertovat merenkulusta. Kattokasetit on valmistettu 1500-luvulla ja katto on Rooman senaatin lahja  Neitsyt Marialle ja samalla kiitos että neitsyt auttoi roomalaiset voittamaan Lepanton meritaisteluissa vuonna 2571. Tämä taistelu pelasti koko kristillisen  länsimaailman turkkilaisten  valloitukselta. Pääalttarilla sijaitseva Mariaikoonin katsotaan auttaneen roomalaiset voittoon merisodassa. 


Kosmaattikuvioista lattiamosaiikia


Pinturiccion maalaus Pyhän Bernardino Sienalaisen kappelissa

Bernardo di Siena oli fransiskaani  ja aikansa suurin predikantti. Hän puhui toreilla ja kaduilla ja kantoi kylttiä jossa luki IHS, joka on keikkalainen Jeesuksen nimen lyhenne. Bernandino perusti sairaaloita ja orpolastenkoteja mutta itse hän eli yhtä köyhää ja vaatimatonta elämää kuin Pyhä Fransiskaanuskin aikanaan. 

Fransiskus Asssisilaisen kunniaksi on hänelle pyhitetty oma kappeli vasemmalla puolen kirkkosalia.


Pinturicchion maalaus Berndardinus Siennalaisen kappelissa

File:Araceli - Dormitio Mariae 1040315.JPG

Tässä Pyhä Helena lepää alttarinsa äärellä. Pyhä Helena oli Konstantinus Suuren äiti.

File:Ara Coeli (12).JPG

Paavi Leone X:n hautamuistomerkki. Paavi Paulus II on myös saanut hautamuistomerkin ja haudan kirkossa. Paulus II, Pietro Barbo, rakennutti Palazzo Venezian aivan Campidogion edustalle.


 Madonna della Colonna


Santo Bambino 

Tällä pyhällä Jeesuslapsella on oma kappelinsa kirkossa. Santa Maria Aracoelin kirkkoa pidetään erityisesti roomalaisten ikiomana kotikirkkona. Santo Bambino on veistetty oliivipuusta joka on kasvanut Getsemanen puutarhassa Jerusalemissa. Fransiskaanimunkit toivat sen mukanan Roomaan 1500-luvulla. 

Joku varasti Santo Bambinon vuonna 1994 ja tämä nykyinen on sen kopio. Santo Bambinon luona käy jatkuvasti väkeä ja he jättävät kirjeen noihin vieressä oleviin koreihin siinä toivossa että Santo Bambino heitä suojelisi ja parantaisi sairauksilta. Santo Bambino saa myös postiste kirjeitä ympäri maapalloa. Kuoressa lukee Il Bambino, Aracoeli, Roma ja perille tulevat! Kirjeitä ei avata sillä sisältö saa jäädä lähettäjän ja Santo Bambinon väliseksi asiaksi. 

Santo Bambino kutsutaan silloin tällöin sairaiden henkilöiden luokse vieläkin ja kuskataan taksilla osoitteesensa ja takaisin. Santo Bambinolla on aidosta kullasta kruunu päässään ja jalokiviä hänen puvussaan. Tuskin ne ovat aitoja tässä kopiossa. Joulunpyhinä kannetaan messuissa Santo Bambino pääalttarille messuvieraiden ylistettäväksi. 


Cappella di Cavalieri, Cavalierin suvun kappeli 

File:Donatello, Tomba di Giovanni Crivelli 01.JPG

Donatellon valmistama hautamuistolaatta Giovanni Crivelille

File:Campitelli - Aracoeli - Bregno Sepolcro dAlbret 1000088.JPG

Kardinaali Ludovico d'Albretin hautamuistomerkki


Pietro Cavallin maalaama freskomaalaus, Madonna ja Jesuslapsi

File:Santa Maria in Aracoeli shrine.jpg

Cappella Santa jossa sijaitsee Pyhän helenan  jälkeenjäännökset.
 Helena oli Gregorius Suuren äiti ja kuoli Konstantinopelissa. 

Kappelin edustalla on galleri lattiassa josta voi yrittää tiirata Augustuksen Ara Coelin taivaallista alttaria kirkon lattian alla. 

Cappella Santan vieressä seisoo paavi Leo X:n patsas, joka toimi paavina 1500-luvulla. Hän perusti ensimmäisen piispanistuimen Amerikan mantereelle, tarkemmin sanottuna Meksikoon Ygatanin niemimaalle. Luther eli samaan aikaan ja aiheutti suurta huolta paaville.

Chiesa di Santa Maria in Aracoeli

Fransiskaaniluotarin sisäänkäynti on aina näyttänyt samanlaiselta

Ei kommentteja: