perjantai 19. huhtikuuta 2013

San Silvestro al Quirinale


San Silvestro al Quirinale, Via XXIV Maggio 10
Kirkko oli kauan aikaa sulejttuna korjausten takia. Kirkko on hyvin vanha ja täynnä kallisarvoista koristelua, hautmonumentteja ja Madonnaikooni, joten kunnostaahan sitä piti ettei hajoa kasaan.

Avoinna:
 maanantaista lauantaihin kello 10.00 - 12.00
  sunnuntaisin ja  pyhäpäivinä kello 10.00 - 13.00

Messu:
 vain sunnuntaisin kello 11.00.


 Paavi San Silvestro I  toimi paavina vuosina 314-335

Silvestro oli roomalainen syntyään. Hän oli virassaan keisari Konstantinus Suuren ajalla, jolloin kristinusko sai huomattavan vahvan jalansijan keisarikunnassa

Tämä kirkko on San Silvestrolle/Pyhälle Sylvesterille pyhitetty kirkko. Paavi Silvester I ei ollut kuitenkaan mukana siinä tärkeässä Nicean ensimmäisessä kirkolliskokouksessa vuonna 325, vaan hän lähetti sinne kaksi legaattia, Vituksen ja Vincentuksen. Se oli keisari Konstantinus I Suuri joka kutsui kokouksen koolle.

Sylvesteriä juhlitaan 31. joulukuuta ja paavi Sylevsteristä tulee tunnettu nimitys useissa kielissä uudelle vuodelle, Sylvester. Ortodoksit juhlivat Sylvesteriä 2. tammikuuta. Paavi Sylvesteristä ei tiedetä henkilökohtaisesti paljoakaan, mutta hän rakennutti useita kirkkoja Roomaan, kuten San Giovanni in Lateranon. Pyhän Silvestro I:n reliikit tuotiin tänne San Silvestro al Quirinalen kirkkoon vuonna 761 katakombeista.

Fil: Sylvester I och Constantine.jpg

Kuvassa keisari Konstantinus I Suuri ja paavi Silvestro I, Santi Quattro Coronatin basilikassa on oratorio niemltä San Silvestrossa, jossa tämä surui freskosarja on nähtävillä

Santa Crocen kirkossa Firenzessä on Bardi di Vernio suvun kappeli jossa on useita freskomaalauksia, joissa Pyhä Silvestro I on kuvattu. Bardi di Vernio toimi paavi Sylvesterin pankkiirina. Freskot on maalannut Maso di Banco joka oli mestari Giotton oppipoika. 

Kerrotaan että paavi Silvestro i paransi keisari Konstantinus Suuren leprasta. Parannus tapahtui kun Silvestro I pyysi Konstantinuksen kääntymään kristinuskoon ja sulkemaan kaikki pakanalliset temppelit. Tämä tapahtuma, jos se on tota, on kristinuskon historian tärkeimpiä tapahtumia, ehkä tärkein. Freskosarja alkaa siitä kun Konstantinus kääntyy kristinuskoon ja päättyy siihen kun Konstantinus "putsaa" Capitoliumin kukkulalta kaikki pakanallisen ajan temppelit pois.

Fil: Trevi - s Silvestro al Q - ingresso rialzato 3210030.JPG

San Silvestro al Qurinalen kirkko on luultavasti rakennettu yhdeksännen ja yhdennentoista vuosisadana välisenä aikana, siis yksi Rooman vanhimpia kirkkoja.  

Kirkon nimi oli alkuun Santo Stefano in Cavallo, kukkulan mukaan Monte Cavallo, jolle kirkko rakennettiin. Kirkon nimenä on myös ollut Arcioni ja San Silvestro in Biberatica. Kirkko kunnostettiin 1500-luvulla vireressä sijaitsevan dominikaani munkkiluostarin käyttöön ja myöhemmin kirkon ja luostarin saivat Teatiinimunkit, jotka omistavat kirkon ja luostarin vieläkin. 


Teatinijärjestön perusti Vicenzassa syntynyt Gaetano di Thiene. Hän oli Gaetanon aatelissukua. Vuonna 1507 hän muutti Roomaan yhdessä tulevan kardinaali Giovanni Battista Pallavicinin kanssa. Hän palasi kuitenkin pariksi vuodeksi vanhempiensa tiluksille, jonne hän oli rakentanut Santa Maddalena kirkon. Vuonna 1527 hän palasi takaisin Rooman ja tällä kertaa toisen aatelisherran kanssa, Gian Pietro Garafan, josta sittemmin tuli paavi Paulo IV.

Nuo kuvassa olevat portaat oli hajoitettava, kun kirkon ympärille rakennettiin katuja. Nyt on mentävä portaita ylös rakennuksen sisällä.

Gaetano di Thienen tarkoitus ei ollut alunperin perustaa luostarijärjestöä, mutta niin kuitenkin kävi. Yhdessä Gian Pietro Garafan kanssa he perustivat ensimmäisen vastauskonpuhdistuksen ajan järjestöistä. Gian Pietro Garafa sai piispan viran Chietissä, joka on latinaksi Teate, ja siitä järjestölle nimi teatini.

Sant'Andrea della Vallen kirkko Rooman keskustassa kuuluu myös teatineille. Sen vieressä on luostari jolla on matkustajakoti Ostello Teatini. Vain miespuoliset saavat asua Ostellissa. Sain kuitenkin erinomaisen ystävällisen palvelun kun kerran otin heihin yhteyttä. Sisäänkäynti Piazza Vidonin puolelta, kirkon vasemmalta puolelta. 


Kuvaus Tempio di Serapidestä

Kirkon paikalla on sijainnut Tempio di Serapide josta on hieman vieläkin näkyvillä Palazzo Colonnan ja Universita Gregorianan välillä. Temppelialue käsitti 135 m x 98 m. Rooman Imperiumin uskonnoksi tuli vuonna 380 kristinusko ja se auheutti että 300-luvun loppuvuosina vainottiin pakanallisia Roomassa ja temeppleitä hajoitettiin ja päälle alettiin rakentamaan kristillisiä rukoushuoneita. 

Tempio di Serapidin vihki käyttöön keisari Lucius Septimius Bassiano tai Caracalla jolla nimellä hänet paremminkin tunnetaan. Caracalla oli pohjois afrikkalaista berberi sukua isänsä puolelta ja syyrialainen äitinsä puolelta.

Serapide oli luultavasti sama kuin kreikkalais-egyptiläinen jumala Serapis. Serapis kultti syntyi kun Ptolemaios I Egyptiläinen teki Serapiskultista kreikkalaisia ja egyptiläisiä yhdistävän kultin. Rooman valtakunnassa Osiris- ja Isiskultit kuitenkin olivat voimakkaammmat kunnes kaikki hedniset kultit keisari Theodosius I:n käskystä vuonna 391 lakkautettiin.

Roomassa oli toinekin temppelikin joka oli pyhitetty Serapiukselle ja Isikselle. Se sijaitsi suurin piirtein samalla paikalla kuin nykyinen Santa Maria Sopra Minervan basilika. Siinä alueella sijaitsi Saepta Julia niminen rakennus ja Minervan temppeli, joka on antanut nimensä nykyiselle melkein samalla paikalla sijaitsevalle  Santa Maria Sopra Minervan basilikalle. Pantheonin edustalla seisova obeliski on mahdollisesti siirretty tästä Serapiden temeppelistä. Temppeli oli ihme kyllä säästynyt viidennelle vuosisadalle saakka.

File:Tempio di Serapide Gregoriana 6.jpg

Serapiden temppelin rauniot

Fil: Trevi - s Silvestro al Q - primo pianerottolo 3210012.JPG

Kirkon julkisuvu on vain pelkkä julkisivu. Kirkkosali sijaitsee paljon korkeammalla kuin mitä julkisivu ja sinne on noustava portaat ylös. Sisäänkäynti kirkkoon on ovi vasemmalla. Julkisivun iso ovi ei johda mihinkään enää. Julkisivu jouduttiin rakentamaan kun alueella rakennettiin uusia katuja, Via Cavour ja Via Nazionale.

Fil: Trevi - s Silvestro al Q controfacciata 3210013.JPG

Fil: Trevi - s Silvestro al Q - Coro 3210018.JPG

Madonna della Catena tai Madonan della Latte/Maitomadonna

Vuonna 590 elokuussa riehui mustasurma Roomassa. Paavi Gregorius I Suuri otti tämän ikoonin ja kantoi sitä prosessiossa ympäri Rooman katuja ja kävi ikoonin kanssa sairaitten kotona. Alkuperäinen Madonna della Catenan ikooni on nyt Palazzo Veneziassa ja tämä on vain sen kopia. Kaikki 15 miraakkeli- Madonna ikoonia oli viime vuoden joulukuussa (2012) esillä Palazzo Veneziassa.


Fil: Trevi - s Silvestro al Q - soffitto 3210022.JPG

Fil: Trevi - s Silvestro al Q - cappella Bandini 3210020.JPG

Cappella Bandini

Pierantonio Bandini oli firenzeläinen pankkiiri Roomassa. San Silvestron aluella asui firenzeläisiä siihen aikaan. Yhdessä veljensä Almando Bandinin kanssa he omistivat monen monta pankkia Roomassa. Heidän pankkitoimintansa ylsi Ranskan kuningahuoneeseen saakka. Pierantoni sai upean hautakappelin San Silvestro al Qurinalen kirkossa.

Fil: Maturino2.jpg

Maturino da Firenzen maalaus

Fil: Polidoro da Caravaggio Noli mig Tangere San Silvestro al Quirinale 1525.jpg 

Maturino da Firenzen maalaus

Fil: Maturino3.jpg 

 Maturino da Firenzen maalaus

Fil: Maturino.jpg

Maturino da Firenze maalaus joka esittä  pyhää Catarina Sienalaista

Fil: RomaSSilvestroQuirinaleParticolare5.jpg

Fil: RomaSSilvestroQuirinaleParticolare1.jpg

Fil: Vittoria Colonna.jpg

Vittoria Colonna, Michelangelon maalaus vuodelta 1550

Vittoria oli 50 vuotias ja Michelangelo Buonarroti 65 kun he rakastuivat toisiinsa. Vittoria asui Palazzzo Colonnassa miehensä kuoltua. Palatsi sijaitsee kirkon takana, seuraavan kadun varrella. Vittoria oli Pescaran markiisitar. Hän oli Colonnan korkea-arvoista aatelissukua ja runoilija. Vittoria ja Michelangelo seurutelivat usein Colonnan puistossa tai istuivat San Silvestro al Qurinalen kirkossa.

Fil: Pincio - Vittoria Colonna 1210289.JPG

Vittoria Colonnan pysty Pincion puistossa

Fil: Theobald van Oer Michelangelo am Sarg der Vittoria Colonna.jpg

Michelangelo Vittorian kuolinpedin äärellä

Fil: Michelangelo e Vittoria Colonna.jpg

Michelangelo suutelee Vittorian kättää hänen kuolinpedilläänEi kommentteja: