maanantai 30. joulukuuta 2013

Santi Vincenzo e Anastasia a Trevi


 File:Trevi - SS Vincenzo e Anastasio.jpg

Santi Vincenzo e Anastasia a Trevi, Piazza Fontana di Trevi
Avoinna kello 9.00-20.00

Bulgarialais-ortodoksinen messu päivittäin kello 10.30
 Tähän kirkkoon on tiukat pukeutumissäännöt. Olkapäät ja polvet peittoon.


Kardinaali Giuliano Mazarino antoi käskyn rakentaa kirkko tälle paikalle, joten siitä syystä hänen heraldinen kilpensä on kirkon sisäänkäynnin yläpuolella. Kirkon julkisivussa on kymmenen korkeanpaa ja kuusi matalanpaa korinttista pylvästä jotka tekevät julkisivun erimomaisen kauniiksi katsella. Tarkoitus kai oli että noitten korkeampien pylväiden välisiin nischeihin laitettaisiin Pyhän Vincenzon ja Anastasion pylväät, mutta jostain syystä jäi laittamatta.

Santi Vincenzo e Anastasio

Kuvaus on vuodelta 1748

Fontana di Tervin suihkulähde valmistui vasta vuonna 1762. Trevi tulee sanasta trevio, kolmen kadun kohtauspaikka. Nykyään tässä suihklulähteen edustalla yhtyy ainakin viisi katua, Via dei Poli, Via delle Muratte, Via di San Vincenzo, Via della Stamperia ja Via del Lavatroe. Vasta vuodesta 2002 kirkko on toiminut bulgarialaisten ortodoksien kotikirkkona.

Kerrotaan että tuon naisfiguuri julkisivussa kuvaa Mazarinin siskontytärtä Anna Maria Manchiniä, joka toimi hovineitinä Ranskan kuninkaan Ludvig XIV:n hovissa. Mazarinit ovat napolilaista aatelissukua, kuten Mancinitkin. Mancinien palatsi ei jäänyt juuri jälkeen Mazarinien palatsia promeudessaan. Roomassa Mancinit ovat asuneet jo vuodesta 1061 lähtien ja se sukuhaara tunnetaan nimellä La Longa Mancini. Mancini-Mazarinon sukuhaaralla on oma heraldinen kilpensa 900-luvulta. Suvusta tulee myös tunnettu leivos Mazarini. Mazarinit omistivat Rooman nykyisin eniten arvostetun palastin, jonka he myivät sitten Rospigliosi-Pallavicinin suvulle. Alunperin Mancinit ja Mazarinot olivat vihamiehiä ja taistelivat juuri tämän alueen omistuksesta jossa San Vincenzo e Anastasian kirkko ja Trevin suihkulähde sijaitsevat.

Kirkossa on säilytettynä kahdenkymmenviiden paavin sydämet Sixtus V (1590) Leo XIII /1903) väliseltä ajalta. Tämä tarditio sai alkunsa kun paavit asuivat lähellä sijaitsevassa Quirinalen palatsissa, jossa nykyään asuu Italian presidentti Naoletano. Sydämet on laitettu marmorista tehtyihin rasioihin.

File:Trevi - piazza di Trevi e ss Vincenzo e Anastasio 1110900.JPG

Santi Vincenzo e Anastasian kirkko on barokin tyylinen kuten Trevin suihkulähdekin. Ahdasta suihkulähteen edustalla. Varokaa taskuvarkaita!

File:Ss Vincenzo e Anastasio - altar maggiore e iconostasi 1150868.JPG

Kirkkosali on koristeltu ns grisaglia tyylisillä maalauksilla. Se tarkoittaa että maalataan harmaan päälle harmaalla ja osittain tummemmalla harmaalla värillä. Tämä maalaustyyli levisi sisterssiläsiluostareist 1100-luvulla. Kirkkoa on kunnostettu 1900-luvulla josta tulee kirkkosalin uusklassinen vaikutelma.

File:Santi Vincenzo e Anastasio a Trevi 2011 2.jpg

File:Ss Vincenzo e Anastasio - madonna 1150870.JPG

Madonna di Trevi

File:Santi Vincenzo e Anastasio a Trevi 2011 4.jpg

Tuo oikeanpuoleisessa ikoonissa on Santa Anastasia

File:Santi Vincenzo e Anastasio a Trevi 2011 5.jpg

Tässä Pyhä Kyrillos ja Pyhä Metodios

File:Santi Vincenzo e Anastasio a Trevi.jpg

File:Ss Vincenzo e Anastasio - Giuda Taddeo 1150866.JPG

File:Santi Vincenzo e Anastasio a Trevi 2011 1.jpg

File:Santi Vincenzo e Anastasio a Trevi 2011 3.jpg
Ei kommentteja: