torstai 7. helmikuuta 2013

San Paolo Dentro le Mura


San Paulo dentro le Mura, englanniksi St. Paul's Within the Walls, Via Napoli 58


Sisäänkäynti


Kirkko on amerikkalainen episkopaalinen kirkko, siis anglikaaniset kirkot, jotka eivät sijaitse Englanissa, vaan esim. USA:ssa, Euroopassa, Puerto Ricossa, Mexikossa, Haitissa, Thaiwanissa...enemmistö amerikkalaisia. Roomassa on neljä suurta amerikkalaista yliopistoakin.

Kirkkorakennus on uusklassinen tyyliltään.Kirkko avattiin vuonna 1880. Arkkiehtina toimi englantilainen George Edmund Street. Tämä oli ensimmäinen ei-katollinen kirkko joka rakennettiin Roomaan Italian yhdistymisen jälkeen vuosina, joka tapahtui 1848-1871. Virallisena vuotena pidetään vuotta 1861. Suuria ja mahtavia hallinollisia aluita oli muun muassa. Sardinian kuninagskunta, Molempain Sisiliain kuningaskunta ja Milanon herttuaskunta.Molemapin Sisiliain kuingakunta käsitti Sisilian saaren ja Etelä-Italia. Ensin heidän pääkuapunkinsa oli Palermo sittemmin Napoli. 

Sitä ennen Apennininen niemimaa oli monia kymmeniä erillisiä kuningas-ja ruhtinaskuntia, jotka omisti aateliset suvut. Veiläkin usimpien italsiaten kylien keiskeismmällä piakakl seisoo vallien aatelssiuvn linna, Uismemat niistä ovat museoitanykyääön, mutta josisskaina susu veiläkin aatelsvun jäseniä. Valtaa heillä ei enää ole, mutta silti he omstaa suuret maa-alueet kylien ympärillä. Useimmat aateliset ovat mukana yhteiskunta elämässä, tekevät paljon hyväntekeväosyystyötä ja jotklut heistä istuu valktuustoissa demokrattisilla vaaleilla valittuina.

Yhdisrymnien ei ollut mikään itsestään selvyys, eikä suinkaan kaikki Apenniiinien niemimaalla asuvat halunneet yhdistyä. Italialaiset eivät ole lainkaan isänmaallisia, kuten eivät myöskään ruotsalaisiet, vaan täysin päinvastoin, siis eivät ole yhteisen Italian kannattajia vieläkään. Ruotsissakin oli maakuntahallinto perushallintamuoto, jolle maksettiin veroja ja jotak valitsivat  kuinkaan. Siinä välissä oli myös Ruotsissa aatelisilla suuret rällssitilat ja suuri valta Ruotissakin. Noin sata aatelissukua vieläkin on erittäin vaurasta väkeä, jotka omistaa suuret maa-ja metsätilat, sekä suuret karjatilat. He ovat suurimat EU-tukien saajat Ruotsissa Heidän ansiostaan Ruotsin bruttokansantuote on yksi Euroopan korkeimmista. Mutta kyllä he maksavat verojakin... 

Eduskunta on Ruotsin historiassa nuori institutio. Kuningas ja aateliset pitiviät valtiopäiviään, sitä ennen valtaa pitävt pitivät herrainpäiviä, mutta ne ei ollut läheltäkään sama asia kuin nykyinen eduskunta. Ruotsissa eduskunta on vieläkin nimeltään valtiopäivät/riksdagen.

Suomessa avattiin eduskunta jo vuonns 1909, Ruotsissa vasta vuonna 1921. Suomen edukuannassa istuvat ovat edustajia, Ruotsissa heitä kutstaan riksdagsledamöter, siis valtiopäiväkomissaareiksi.

Italian yli 60 miljoonaa kansalaista ovat jakaantuneet 20 erilliseen regioneen, joilla kaikilla on oma parlamentti ja jopa yhteisten lakien lisäksi omia paikallisia lakejakin. Italia on pääkieli ja niitten lisäksi Italiassa on 14 vähemmistökieltä ja lukuisia maahanmuutajien kieliä. Roomasta löytyy kaikki suurimmat ja keskikokoiset uskonnot maapallolla ja niitten niitten korkeakoulut ja edustus.


Kirkko on avoinna maanantaista perjantaihin kello 9.30-16.30. Jumalanpalvelus sunnuntaina kello 10.30 ja espanjaksi kello 12.30. Kirkossa on erittäin usein musiikkitapahtumia, korkeatasoisia esityksiä. Rooman passin omaavat pääsevät alennetulla hinnalla konsertteihin.


Modernia mosaiikkia


Moderni krusifixi
Kirkkosali on erittäin kaunis, erittäin ihan valaistus ja hyvä akustiikka,mistä syystä kirkossa pidetään usein klassisen musiikin konsertteja. Kirkko on myös suosittu vihkikirkko. Kirkolla on myös oma kirkkokuoro. 
Kirkon yhteydessä on pieni puistoalue
Ei kommentteja: