sunnuntai 3. marraskuuta 2013

Horti Lamiani, antiikinaikainen puutarha


Fil: Gardens of Rome antica.jpg

Horti Lamiani 


Horti tarkoittaa puutarhaa jollaisia oli antiikin ajalla monia nykyisen Esquilinon kaupunginosan alueella. 
Esquilino oli yksi Rooman seitsemästä kukkulasta ja sen sijainti oli syrjäinen. Se sijaitsi Serviuksen kaupunginmuurin ulkopuoella ja oli siis joutavaa aluetta rakentaa kesähuviloita ja puutarhoja rikkaille ja vaikutusvaltaille perheille.

Horti on merkattu kartalle punaisella ringillä, nykyisten katujen Via Piazza Vittorio Emanuele II:n ja Via Merulanan välisellä alueella, suurin piirtein Piazza Vittorio Emanuele II:n paikalla. Konsuli Lucio Elio Lamia rakensi puutarhan ja myöhemmin Caligulan aikana joutui puutarha itse keisari Caligulalle vuosina 37-41 jaa. Mahdollisesti keisari Tiberius omisti puutarhan sitä ennen muutaman vuoden ajan. Puutarha oli olemassa ensimmäiseltä vuosisadalta eaa neljännelle vuosisadalle jaa. Alueella argeologit kaivelivat 1900-luvun alussa ja löysivät erinäisiä patsaita ja pystyjä, sekä freskoja ja esineitä joissa oli jalokiviä. 


File:Horti Lamiani (2006-2009).jpg

Kuvassa Piazza Vittorio Emanuele II ylinnä, sen alla keskellä kuvaa Via Machiavelli. Katu joka lähtee kadunkulmasta vasemalta on nimeltään Via Emanuele Filiberto. Katu on saanut nimensä ex-kuruununprinssin mukaan. Piazza Dante sijaitsee alhaalla kuvassa numerossa 23. Alueella ei ole ikävä kyllä enää mitään näkyvää Horti Lamianista.

Ex-kruununprinssi asuu  Roomassa ja on syntynyt vuonna 1972. Vaikka Savoian suvussa on elänyt useampikin  prinssi Emanuele Filiberto. 

Tässä kastetaan ensimmäistä jälkeläistä, ex- kruununperillistä.


File:Necropoli Esquilina.jpg

Kun Metrolinja A korjailtiin ja Vittorio Emanuele II:n metropysäkkiä kunnostettiin löydettin  160 neliömetriä suuri alue joka todetiin olevan vanha necropoli, hautausmaa Esquilinon kaupunginosassa. Hautsumaa on kahdeksannelat vuosisadalat eaa ja viimeiset haudat on sinne valmistettu ensimmäisellä vuosisadalla jaa. 
Nähtävänä Museo Centrala Montemartini'ssä 

File:Rodolfo Lanciani.jpg

Arkeologi Rudolfo Amedeo Lancini (1845-1929) kaiveli esiin apulaistensa kanssa Horti Lamianin ja monta muutakin kohdetta Roomassa kuten Ostia Anticassa. Lancianista tuli arkeologian professori. Hän kirjoitti arkeologisia kirjoja kuten Forma Urbis Romae ja Storia degli Scavi. Lancini oli myös jäsen Accadaemia dei Linceissä ja Accademia di San Lucassa. Lancini piirsi 46 erittäin tarkkaa arkeologista karttaa RoomastaFile:Aldobrandini Wedding.jpg

Tämä freskomaalaus on nimeltään ns Nozze Aldobrandini, Aldobrandinin häät. Se ovat peräisin ensimmäiseltä vuosisadalta eaa, kooltaan 92 x 242 m. Freskomaalaus on nykyään Vatikaanin kirjastossa. Frescomaalaaus oli Aldobrandinin aatelissuvun omistama ja siitä nimi. Tämä freskomaalaus on tavallaan kopia kreikkalaisesta alkuperäismaalauksesta, joka on jo kauan sitten ollut häveissä. Kuinka tämä freskomaalaus joutui Horti Laminaniin niin siitä ei taida olla tietoa.

Paavi Pio VII osti freskomaaluksen  kardinaali Cinzio Passeri Aldobrandinilta 1600-luvun alussa. Vaikuttaa siltä kuin tämä freskomaalaus on ollut erikoisen suosittu sillä se on restauroitu huolella kaksi kertaa kahden suuren mestarin vakaalla kädellä, Frederico Zuccari ja Domenico del Frate. Viimeisin kerta niinkin myöhään kuin vuonna 1962. Frederico Zuccari oli oikein haltioissaan kun hän sai kunnian restauroida freskomaalauksen ensimmäisenä.  

Useat suuret maalaustaiteen mestrait ovat keskustelleet tästä freskosta keskenään monet kerrat.  Luultavasti se oli freskon värit jotka mestareita kiinnosti niin kovasti. 

Vuonna 2009 vietiin maalaus erikoisnäyttelyyn Le  Scuderie del Qurinale'en, Via della Dataria,  Palazzo Quirinalen entiseen hevostalliin, jonka tiloissa pidetään ensiluokkaisia taidenäyttelyjä, taidetta vain Rooman parhaasta päästä.

Fil: 0 Venus de l'Esquilin - Musei Capitolini - Rome.JPG 

Venere Esquilino/Esquilinon Venus/Musei Capitolini

Tämä Esquilinon Venus patsas on kreikkalaista alkuperää ensimmäiseltä vuosisadalta eaa. Patsas löydettiin vuonna 1874 maanalaisesta huoneesta Horti Lamianin alueelta. Patsas löytyy Museo Capitolinista, jossa tällä Horti Lamianilla on oikein omat salinsakin.

Horti Lamianin vieressä sijaitsi Horti Maecenatis ja Horti Maiani. Arkeologit löysivät kaivausten yhteydessä useita antiikin aikaisia patsaita kuten kuvista näkyy.Commodus (180 jaa-192 jaa)


Hän oli keisari Lucius  Aelius Aurelius Commodus jonka rintakuva myös löytyi Horti Lamianista. Pysti on nykyään Musei Capitolinissa.

Fil: diskuskastare Lancelotti Massimo.jpg

Lancelotti, noin vuodelta 140


Ateenalainen Myron on valmistanut alkuperäisen patsaan Discopolos, diskuksenheittäjä, pronssista vuonna 455 eaa. Discopolos on ehkä kuuluisin kreikkalainen patsas konsanaan, mutta se alkuperäinen on kateissa. Argeologi Carlo Fea tunnisti tämän Lancelotti patsaan Discopoloksen kopiaksi. Kaiken kaikkiaan Roomassa on ollut kuusi kopiota jotka ovat säilyneet. Tämä versio on valmistettu marmorista ja  on toiselta vuosisadalta jaa.
Patsas löydettiin myös Horti Lamianista ja nykyään se sijaitsee Museo Nazionale Romano di Palazzo Massimo'ssa.

Fil: Triton vänster Kapitolinska museerna MC1119.jpg

Tritone (Centauri)

Tämäkin löudettiin Horti Laminaista ja on nykyään Museo Capitolinissa.

Fil: Ung man exomis Kapitolinska museerna MC892.jpg

Tunikaan pukeutunut mieshenkilö

Patsas sijaitsee nykyäään museossa nimeltä Centrale Montemartini, Via Ostiense 106
Suosittelen tätä museota! Lapsetkin varmasti viihtyvät museossa. 

Fil: Horti lamiani.jpg

Gruppo dell'Epherismos löydettiin Horti Lamianista, paikalta jossa nykyään sijaitsee Piazza Dante. Patsas on viety Musei Capitoliniin.

File:Torso Dionysos Musei Capitolini MC1113.jpg

Dionysoksen torso
Musei Capitolini

Fil: Young Man Kapitolinska museerna AntCom10485.jpg

Arioston rintakuva
Museo Centrale Montemartini