lauantai 14. kesäkuuta 2014

San Pantaleo San Pantaleon kirkko, Piazza San Pantaleo


Tämä Santa Pantaleonen  ikooni löytyy Katarinaluostarista Egyptistä

Pantaleo on kreikkalainen nimi ja tarkoittaa suurin piirtein henkilöä joka tuntee myötätuntoa kaikkia kohtaan. Pantaleone on miespuolien etunimi Italiassa. 

San Pantaelo oli tohtori Anatoliassa, nykyisessä Turkissa, ja hän kuoli marttyyrikuoleman keisari Diocletianuksen vainoissa. Häntä ei meinattu saada hengiltä millään, mutta lopulta pyövelit hakkasivat häneltä kaulan poikki. Hänen kuolemansa jälkeen syntyi kultti Pantaleon ympärille. Häntä pidetään yhtenä neljästätoista pyhästä hätä-avunantajista, Santi auciliatori. Pyhä Pantaleo on kätilöiden ja lääkäreiden suojeluspyhimys.

San Pantaleoa palvotaan Athoksen luostarissa Kreikassa ja Sankt Pantoleimonin luostarissa Venäjällä. Hänen pyhät jälkeenjäännökseksensä sijaitsevat Saint-Denisen basilikassa Pariisissa ja lukuisia reliikkejä löytyy muualtakin päin Eurooppaa, kuten Portossa Portugalissa.


Veneziassa San Pantalon  kirkossa sijaitsee Pyhän Pantaleon käsivarsi, hänen pääkallonsa Lyonissa, joitakin reliikkejä Luccassa, Ravellossa on hänen verta öljylampussa, jonne se on tuotu Konstantinopelista. Ravellon tuomiokirkossa on oma kappeli Pyhää Pantaleoa ja hänen vertansa varten. Verilamppua kannetaan joka vuosi 27. heinäkussa ympäri Ravelloa.


Santi Auciliatori, "Pyhät hätäavut" joita on neljätoista:

Sant'Acacio, Santa Barbara, San Biagio, Santa Caterina d'Alessandria, San Ciriaco di Roma, San Cristoforo, San Dionigi, Sant'Egidio, Sant'Erasmo, Sant'Eustachio, San Giorgio, Santa Margherita si Antiochia, San Pantaleone ja San Vito.


San Pantaelon kirkon pääalttari


Museo Barracco

Marco Mighettin patsas

Mighetti (1818-1886) oli italialainen poliitikko ja pääministerikin kahteen otteeseen sekä useita muitakin ministerin salkkuja hänellä oli. Hän toimi myös lähettiläänä Lontoossa. Tämä patsas seisoo San Panatelon krikon edustalla.

Ordine delle Scolopi omistaa kirkon luostarin. Heidän päämajansa sijaitsee kirkon takana Piazza de'Massimi'lla. Tuo suuri rakennus on Palazzo Massimo alle Colonnna  jonka parhaiten näkee Corso Vittorio Emanuele II:n puolelta. Tuo kapea rakennus tuossa talojen välissä on San Pantaleon luostari joka on Scolopi järjestön pappien asuntola.

Virtuaalinen vierailu luostarissa, Huom! klikkaa kuvaa oikeassa alakulmassa jotta pääset muihin luostarin tiloihin ja kirkkoon.


Ei kommentteja: