lauantai 8. kesäkuuta 2019

Hellettä

Tänään Roomassa


PS. 24.7.19. Palasin takaisin... lisään joitakin kuvia ja juttuja postaukseen näinn jälkikäteen.

Tavallista kuumempaa, oikein helteistä kesäkuuta on luvattu Roomaan, yli +35C, jopa +42-43 C paikka paikoin. Roomassa ei lämpöasteet yleensä nouse yli +30C kesäkuussa, korkeintaan + 27C. Vasta heinä- ja elokuussa on aivan normaalisti hellettä ja yli +30-32 C, joskus jopa yli +40 C. Joten heinäkuun puolesta välistä elokuun loppuun ei kannata mennä Roomaan. 

En ole kuin kerran ollut viikon Roomassa kesä-, heinä- elouussa ja silloinkin kesäkuun ensimmäsien viikon. Ja se riitti se. Mukava paeta Tukholmassa jossa harvoin on yli +22 asetetta. Poikkeuksiakin on kuten viime kesänä, jolloin oli kuusi viikkoa yli +30 astetta yhteen mittaan, trooppiset yöt, 700 henkeä kuoli. Siis kuoli 700 hekilöä enemepi kuin normaalisti samaan aikaan vuodesta.  Koskaan ei Ruotsin historiassa, melkein pariin sataan vuoteen, niin kauan kuin mittauksia on tehty, ole ollut moista hellettä ja toivottavasti ei ikinä enää tulekaan.


Turistit vilvoittelee suihkulähteessä. Roomalaiset käyttävät usein sateenvarjoa aurinkohattuna. Kylmällä vedellä kostutettu sanomalehtikin kelpaa pahimmassa hädässä päähineeksi. 



Tässä on huomautettava että roomalaisiin suihkulähetsiin ei saa mennä  hyppimään eikä niissä peseytyä. Laki sen kieltää ja jos polisiit näkee, ja heitä on paljon Roomassa, niin tulee sakkoja 450 €. Tämä koskee turistejakin. 

Sen sijaan vesiposteissa voi pestä kätensä, kasvonsa, jalkansa ja käsivartensa, koska niissä virtaa juokseva kylmä lähdevesi jatkuavsti vuodet ympäri. Vesiposteja on erilasia Italisssa. Joissakin paikoin jääkylmä juomavesi tulee suoraan rakennuksen seinästä. Siinä on mukava pestä kätensä ja kasvonsa kuumalla helteellä juoksevan veden alla.  


 Nasoini, juomavesiposti

Nasoni nimisissä vesipositeissa on juomalahdolisuus, kun tukkii sormella sen ala reiän, niin vesi nousee yläreiästä ylöspäin, josta sitten voi hörpätä vettä suuhunsa. Muistan että meillä oli alakoulussa Suomessa jokaisessa luokkahuoneessa sellainen juomaposti käsien pesualtaassa. 


Nasonista voi täyttää juomapullon ja joko juoda vettä tai kaataa vettä päälleen.

Monet turistit ei tiedä mikä ero on suihkulähteellä ja vesipostilla, mutta italialaiset tietävät. Rooman porimestari voisi käskeä laitatam lkyltit suihkulähteisiin jota trutsit eivät tuetämätömyyttään mene niihin koskemaan.


Roomalaiset ovat tottuneet auringon paahteeseen ja käyttämään jokaisen varjoisan 'pläntin', minkä vaan löytävät. Tässä odoetellaan bussia.


Onneksi kesähelteillä Roomassa jaetaan kaikille kaduilla vesipulloja imaiseksi, autoilijollekin teiden varsilla. Vanhuksista pidetään hyvä huoli. Mennään vanhusten ja vammaisten luokse ja suihkuteaan heidät ja annetaan juotavaa tai nestekorvausta. Heidät viedään ahtaista ja kuumista asunnoista vilpoisempiin paikkoihin. Kunnalla on jokakesäinen ohjelma tätä varaen. Hyväntekeväisyys järjestöt ovat myös vapaehtosiesti lisä-apuna vanhusten ja vammaisten seurana ja valvoo tilannetta. Tarjotaan juotavaa ja syötävää. Monta meloonia ja jäätelöä menee  varmasti 'kaupaksi ' kesän aikana.


Italialaiset vanhemmat rouvat istuvat mielellään jalkakäytävällä ja tekee käsitöitä. Varjoisassa paikassa. Vanhemmat kääntää usein selkänsä liikenteelle, nuoremmat saattaa istua vaikka torin keskellä tai muurin vieressä. Siinä ohikulkijoiden kanssa voi jutella ja Roomassa ainakin käy mukava virkistävä sopiva tuulenvire aina nurkan takaa.

Roomassa useimmat nuoret miehenalutkin tervehtivät mummoja sanomalla 'ciao bella'. Jos mummo sattuu katsomaan ikkunasta tai seisoo parvekkella niin nuoret miehet moukka aian iloisesti ohimennen ja vilkuttaa kädellään 'ciao bella'! Ei sen puoleen, kyllä Tukholmassakin on nuoret miehet alkaneet moikkaamaan vanhempia naisia, ehkä miehiäkin, ja jopa kysyvät jos tarvitsee apua. Antavat istumapaikan bussissa.

Italiassa on erikokoisia 'ammeita' vanhuksille tai liikuntavammaisille. Sellainen on mukava kotona tai vanhainkodissa, turvallinen ja kätevä. Taidan ostaa sellaisen itsellenkin. 



Rooman porimestari aikoo kieltää nämä botticellet, hevoskärryt, koska niitten kanssa sattuu aivan liian usein onnettomuuksia liikenteessä. Rooman kesät ovat aivan liian kuumia hevosille päivät pitkät liikenteessä. Se on eläinten rääkkäystä. Sen lisäksi kuskit ottaa mitä hintoja tahaansa turisteilta.


 Hevonen kuoli helteessä kadulle.


Tänä vuonna on luvattu elokuulle  vesisadetta, myrskyjä ja raesateita. Caldo africano niminen helle tulee Roomaan Afrikan Saharalta, Marokosta ja Algeriasta usein miten. Saharan lämpö vaikuttaa myös Ruotsin lämpötiloihin, varsinkin vime kesänä sieltä työnsi kuumuutta aivan liikaakin Eurooppaan. Tänä vuonna afrikkalainen kuumuus tuli Tukholmaan jo toukokuussa. Norjasta päin tulee Tukholmaan lauhat talvet ja vilpoisat kesät. Mustalta mereltä tulee aika ajoittain lämmintä Tukholmaankin, se sama lämpö, joka aiheuttaa Suomessa helteitä.

Toisaalta Roomassa käy aivan ihana 'bris', tuulahdus, kadunkulmissa, joka helpottaa olotila. Kaupungilla on kadut usein varjoisia, Tukholmassa paistaa aurinko joka nurkkaan, siltä ainakin tuntuu ja ilma seisoo vurkaudet ympäri.

En ole ollut koskaan heinä-tai elouussa Roomassa, sitä en kestäisi. Tukholmassa on korkeintaan +22-23C heinä-elokuussa. Mutta viime kesänä oli hellettä jo toukokuussa ja sitten uudemman kerran heinäkuusta elokuulle, noin viisi viikkoa peräjälkeen oli +30-33 C. Tukholmassa ei ole koskaan 280 vuoteen ollut niin kuumaa. Ruotsissa kuoli 600 henklöä enempi kuin normaalisti samana ajanjaksona muina vuosina. Omakin terveys kärsi. Olin jo lähdössä sairaalaan välillä, olo oli niin tuskaista. Ikäänkin minulla alkaa olla jo paljon. Yötkin olivat trooppisen kuumia ja kosteita. Minä en kestä edes saunaa, sillä saunan jälkeen en voi nukkua. 

Minun normaali ruumiinlämpö on 36,0-36,2. Joten jo 37 on minulla kuumetta. Vaikkaa joka ikinen ikkuna ja ovi oli avoinna ja tuuletin vieressä niin silti oli nukkumien vaikeaa. Yritin nukkua istualtani. Roomassa päivät ovat paljon lyhempiä (tähän aikaan vuodesta 3 tuntia) kuin Tukholmassa kesäaikaan ja yöt huomattavasti viileämpiä. Roomassa yöt ovat melko pimeitä myös kesällä.


 Tänään Ruotsissa, ihana perfekti kesäpäivä

Tänä vuonna on ollut Tukholmassa taas +30-33C jo nyt toukokuun lopulla ja kesäkuun alussakin. Rannikolla ei ole yhtä kuumaa, onneksi.

Olen tässä miettinyt että mitä tehdä, jos tästäkin kesästä tulee raskas kesä. On hommattu lisää tuulettimia, jopa kaukosääteisiä. Olen miettinut jo lähteväni jäämeren rannalle Lofooteille. Olen nimittäin ollut useita heinäkuita Jäämeren ranalla Hammerfestissä, Lofoteilla, Narvikissä... Norjasa on aina olut erittäin paljon kalliinpaa kuin Ruotissa joten kokonainen kuukausi tulee nykyään kalliiksi, kun ruokakin on kallista Norjassa. Mutta ihmiset ovat aivan ihania.

Toisaalta on meteorologit sanoneet ettei kahta noin extreemiä kesää voi tulla peräjälkeen, korkeintaan kerran kymmeneen vuoteen ja silloinkaan ei niin ektreemiä kesää, kuin vimme kesä oli. Kuulema täysin mahdottomuus. Saa sitten nähdä...




Ei kommentteja: