Santi Vincenzo e Anastasia a Trevi, Piazza Fontana di Trevi Avoinna kello 9.00-20.00 Bulgarialais-ortodoksinen messu päivittäin kello 10.30 Tähän kirkkoon on tiukat pukeutumissäännöt. Olkapäät ja polvet peittoon!
Kardinaali Giuliano Mazarino antoi käskyn rakentaa kirkko tälle paikalle, joten siitä syystä hänen heraldinen kilpensä on kirkon sisäänkäynnin yläpuolella. Kirkon julkisivussa on kymmenen korkeanpaa ja kuusi matalanpaa korinttista pylvästä jotka tekevät julkisivun erimomaisen kauniiksi katsella. Tarkoitus kai oli että noitten korkeampien pylväiden välisiin nischeihin laitettaisiin Pyhän Vincenzon ja Anastasion patsaat, mutta jostain syystä jäi laittamatta.
Kuvaus on vuodelta 1748
Fontana di Tervin suihkulähde valmistui vasta vuonna 1762. Trevi tulee sanasta trevio, kolmen kadun kohtauspaikka. Nykyään tässä suihklulähteen edustalla yhtyy ainakin viisi katua, Via dei Poli, Via delle Muratte, Via di San Vincenzo, Via della Stamperia ja Via del Lavatore. Vasta vuodesta 2002 kirkko on toiminut bulgarialaisten ortodoksien kotikirkkona.
Kerrotaan että tuon naisfiguuri julkisivussa kuvaa Mazarinin siskontytärtä Anna Maria Manchiniä, joka toimi hovineitinä Ranskan kuninkaan Ludvig XIV:n hovissa. Mazarinit ovat napolilaista aatelissukua, kuten Mancinitkin. Mancinien palatsi ei jäänyt juuri jälkeen Mazarinien palatsia promeudessaan. Roomassa Mancinit ovat asuneet jo vuodesta 1061 lähtien ja se sukuhaara tunnetaan nimellä La Longa Mancini. Mancini-Mazarinon sukuhaaralla on oma heraldinen kilpensa 900-luvulta. Suvusta tulee myös tunnettu leivos Mazarini. Mazarinit omistivat Rooman nykyisin eniten arvostetun palastin, jonka he myivät sitten Rospigliosi-Pallavicinin suvulle. Alunperin Mancinit ja Mazarinot olivat vihamiehiä ja taistelivat juuri tämän alueen omistuksesta jossa San Vincenzo e Anastasian kirkko ja Trevin suihkulähde sijaitsevat.
Kirkossa on säilytettynä kahdenkymmenviiden paavin sydämet Sixtus V (1590) Leo XIII /1903) väliseltä ajalta. Tämä tarditio sai alkunsa kun paavit asuivat lähellä sijaitsevassa Quirinalen palatsissa, jossa nykyään asuu Italian presidentti Naoletano. Sydämet on laitettu marmorista tehtyihin rasioihin.
Santi Vincenzo e Anastasian kirkko on barokin tyylinen kuten Trevin suihkulähdekin. Ahdasta suihkulähteen edustalla. Varokaa taskuvarkaita!
Kirkkosali on koristeltu ns grisaglia tyylisillä maalauksilla. Se tarkoittaa että maalataan harmaan päälle harmaalla ja osittain tummemmalla harmaalla värillä. Tämä maalaustyyli levisi sisterssiläsiluostareist 1100-luvulla. Kirkkoa on kunnostettu 1900-luvulla josta tulee kirkkosalin uusklassinen vaikutelma.
Madonna di Trevi
Tuo oikeanpuoleisessa ikoonissa on Santa Anastasia
San Vittorino sijaitsee noin 25 kilometriä itään päin Rooman keskustasta ja alue on hallinnollisesti Zona XI. Kaikki nämä ns zona't ovat Rooman ulommaisia alueita. Itse kylässä asuu vain noin 500 henkeä, mutta San Vittorinon alueella noin reilut 7000 asukasta, joista suurin osa toimii alueen oliiviviljelmillä. Tämä on harvaan asuttua aluetta, missä enimmäkseen on hedelmänviljelya muun maataloustyön ohella.
San Vittorianoon löytää parhaiten kun ajaa metrolla Rebibbiaan, Ponte Mammolon pysäkille ja ottaa siinä Cotralin bussin, Via Prenestinaa pitkin kulkevaaan Tivoliin menevä bussi. San Vittoriano ei ole turistikohde, vaan tänne vaeltaa jonkin verran väkeä erittäin kauniin luonnon takia ja käydäkseen Santuario Nostra Signora di Fatimassa, sillä täällä on syntynyt kaksi pyhimystä.
Roomasta Tiburtinan rautatieasemalta paikallisjunalla FR 2 Lunghezzan asemalle ja siitä San Vittorinoon kulkevalla Rooman paikallisliikenteen bussilla numero 042. Tai Rooman paikallisbussi numero C9.
Omalla autolla Roomasta E80/E24-tietä pitkin ja hieman A1-tien kohtaamisen jälkeen vasemalle SP51a-tielle, siltä sitten SP40a-tielle ja loppumatka Via di S. Vittorinolle. Nuo moottoritiet hankaloittavt perille löytämistä, eikä niiltä pääse jurur millään konstilla siirtymään sivuteille.
San Vittorinon kylä on tunnettu kahdesta pyhimyksestä, San Vittore ja Madonna di Fatima. San Vittore nimisiä pyhimyksiä on useitakin eri maissa. Tässä on kyse luultavasti Pyhästä paavi San Vittoresta, joka kuoli vuonna 176 ja jonka merkkipäivää vietetään 28. heinäkuuta. Pyhä Vittore on yksi niistä harvoista henkilöistä, joka on haudattu aivan Pyhän Pietarin lähettyville. Pyhä Vittore I (toimi paavina 189-198) päätti että pääsiäispyhiä vietetään samana päivänä kaikkialla kristityissa maissa. Hän oli myös ensimmäinen kristitty kirjailija joka kirjoitti latinaksi, kertoo Hieronymus. Pyhä Vittore I kuoli martyyrikuoleman.
San Ruffino ja San Vittore
Kerrotaan kuitenkin että kylä on saanut nimensä Vittorino Amiternon nimestä. Hän oli Amiternon hiippakunnan ensimmäinen piispa. Amitermo (=Sabine Amiternum) sijaitsee Abruzzon maakunnan puolella. Hän kuoli marttyyrikuoleman vuonna 96 jaa. Hänen ruumiinsa vietiin sitten juuri tänne San Vittorinoon. Kerrotaan että hänen pyhät jälkeenjäännöksensä sittemmin kuskattiin Meziin Ranskaan. Tiedä häntä sitten, sillä San Vittorinosta on hyvin vähän varmaa tietoa. Madonna Fatima on portugalilainen pyhimys. Oikeastaan Madonna Fatima on katollisen kirkon mukaan sama kuin Neitsyt Maria.
Sitä alkaa olla turtunut Rooman keskustan ihmeellisyyksiin. Kun matkustan Rooman reunamille, niin herkistyn aivan huomattavasti. Ihailen näitä sitkeitä, sinnikkäitä ihmisiä, jotka asuvat näissä pienissä kylissään. Nämä kyläläiset ovat joka kylässä erittäin patrioottisia ja ylpeitä omasta kylästään.
Kyläläiset elävät ja asuvat sen verran lähekkäin, jottei ole oikeastaan mitään kovin selvää integriteettiä, vaan sitä eletään kuin isossa perheessa tai suvussa ja puolustetaan toinen toisiaan henkeen ja vereen.
Riitojakin syntyy varmasti sillä italialaiset ovat maailmamestareita riitelemisessä. Ovat usein vielä ikuisia vihamiehiä. Italiassa on eniten koko maailmassa oikeudenkäyntejä riintaantuneiden naapureiden kesken.
Lähestytään San Vittorinoa...
San Vittorino on oikeastaan hyvä esimerkki tyypillisestä roomalaisesta historiallisesta ja kuttuurillisesta kylästä Rooman maakunnassa. Tällä aluella on asuttu jo neoliittisellä ajalla, noin 12000 vuotta sitten. Tällaisia sööttejä kyliä, 'borghi di piú belli', on monia monia tuhansia Italiassa. Itaissahan on 8201 kuntaa, vaikka Italia on pinta-alaltaan hieman pienempi kuin Suomi. Italia on vuoristomaa, missä asuu noin 60,5 miljoonaa asukasta!
San Vittorino on vain yksi kadunpätkä, Via Crucis, mikä viittaa pitkänperjantain Ristintien kulkueen perinteeseen. Täällä asuu silti noin 7000 henkeä. San Vittorino on L'Aquilan kunnan frazione=poliitinen liitymä suurenpaan yehtisöön, koska pienillä paikkaunilla olisi vaikeaa ja kallista toimia yksin itsenäisenä.
Luoto on melko villiä ja kaunista
Täältä löytyy vanha akveduktikin kaiken muun kiinnostavan lisäksi
Castello Barberini, Castel San Romano Victorianus
Castelli on rakennettu 1000-luvulla. Saksan kuningas Otto III, joka oli suuruudenhullu ja suunnitteli tekevänsä Rooman oman imepeeriuminsa keskukseksi, luovutti castellin Sant'Alesson luostarille, mikä sijaitsee Roomassa Aventinon kukkulalla. Paavi Gregorius VII antoi castellin San Paulo fuori le Muran munkeille.
Castellista ovat kinanneet niin Colonnan kuin Orsininkin aatelisuvut, mutta 1600-luvulla kardinaali Francesco Barberini, silloisen paavi Urbano III:n veljenpoika, osti castellin ja uuskorjautti sen. Barberini möi vuorostaan castellin Polin herttuaalle, mutta he myivät pian castellin takaisin Barberineille, jotka omistavat castellin vieläkin. Castellin torni on rakennettu niinkin myöhään kuin vuonna 1937.
Castellin ympärille on syntynyt ikään kuin kaunis pieni kylä, Borgo e Castello San Vittorino. Castellossa ei näytä olevan minkänlaista toimintaa. Via di San Vittorinon kadulla on kylän bussipysäkki ja siinä on luonnollisestikin baari, missä voi tappaa aikaa bussia odotelessa. Baarissa voi myös ruokailla. Se näyttää olevan avoinna joka päivä kello 7.00 - 24.00.
Kylän loppupääs on luoonkaunsita aluetta, missä on suieta vesioutouksia,. Kylän pohjoispuolella sijaitsee Tivoli niminen melko suuri kylä, missä on paljon nähtvää ja koettava, Sillä alueella on eiritäin paljon vesioutoksia. Täältä löytyy oma postuaksnei Tivolista.
Tivolin arkkipiispa Mauro Parmeggiani kävi nyt 20-22, joulukuuta San Vittorinon kirkossa. Hän piti messun jonka jälkeen oli yhteisruokailu. Lauantaina 21. påivä hän vieraili sairaiden luona ja taas syötiin lounas yhdessä.
Tämä hengellinen keskus modernine kirkkorakennuksineen on suosittu pyhiinvaelluskohde. Vaikka kirkko sijaitseekin Rooman kunnan alueella, poliitisesti L'Aquiilan yhetydessä, kuuluu San Vittorino kuitenkin Tivolin arkkipiispan alaisuuteen. Idea kirkon rakentamisesta tänne San Vittorinoon tuli Frater (veli) Gino Burresi'lta. Pyhäkkö rakennettiin vuosina 1970-1979 ja sen vihki käyttöön Tivolin edesmennyt piispa William Giaquinta.
Nostra Signora Fatiman pyhäkkö rakennettiin muistuttamaan isoa telttaa. Arkkitehtinä toimi Lorenzo Monardo.
Arkkipiispa Gino Burresin haave oli perustaa oma uskonnollinen säätykunta kirkon yhteyteen ja hän siinä onnistuikin. Yhteisössä on noin 150 jäsentä, niin naisia kuin miehiäkin. Tämä kirkko on ns santuario, pyhä paikka/pyhäkkö. Santuarioita pidetään ns vapaina-alueina joihin ei edes poliiseilla ole asiaa. Gino Burresi ei kuitenkaan ole enää kirkon johdossa sillä Paavi Benedictus XVI siirsi hänet pois virastaan bedofiliaskandaalin takia. Gino Burresi muutti Tuscaniaan ja asuu luultavasti siellä luostarissa, jos hänyt enää elää. Gino Burresi uskalsi kritisoida Vatikaaania ja joutui riitoihin paavin kanssa.
Fransiskaani pappi Ugolino Da Bellunon koristelemat lasi-ikkunat.
Kirkon baari ja kahvila josta löytyy jokaiselle jotain...
Tämä Madonna di Fatima patsas oli lokakuussa Pyhän Pietarin torilla Roomassa ja Paavi Franciscus piti messun sen äärellä.
Padre Pio Bruno Lanterin patsas
Pio Bruno Lanteri (1759-1830 Pinerolossa) oli piemontelainen roomalaiskatolinen pappi ja uskonnon perustaja. Hän on Neitsyt Marian oblaatin (OMV) perustaja, järjestö mikä omistaa tämän Pyhän Fatiman Santuarion.
Pyhäkön ja Casalanterin lisäksi samassa rakennuskomplekissa sijaitsee nunnaluotari Le Suore Casa madre Oblate di Maria Vergine di Fatima.
Nunnaluostari Le Suore Oblate di Maria vergine di Fatima ja hengellinenkeskus Casa di Spiritualaità Padre Pio Bruno Lanteri. Järjestön perusti Padre (pappi) Pio Bruno Lanteri vuonna 1826. Täällä on hyvin paljon toimintaa, erilaisia yhteisiä retrettejä ja seminaareja. Myös yksityisiä hegellisiä keskusteluja, joita myös järjestetään aviopareille. Lapsenvahditkin järjestetään.
Krypta kirkon edustalla on paljon vanhempi kuin kirkko. Luigi Burressi hoiti kryptaa noin kymmenen vuotta kuunes hän sai idean rakennuttaa santuario kryptan taakse.
Näitä "merkillisiä katualttareita" on useampiakin kirkon ympärillä sijaitsevan torin reunoilla ja parkkipaikalla.
Santa Maria Maggiore
San Vittorianon kylässsä sijaitsee pari muutakin hyvin pientä kyläkirkkoa Santa Maria Maggrioe ja San Vittorino Martire.