sunnuntai 25. elokuuta 2013

Pyhiinvaelluspolut Lazion maakunnassa


Via Fransigenan varrelta

Pyhiinvaellusretket ovat nykyään hyvin suosittuja. Mutta ehkäpä niitten terveellisyyspuoli on monelle tärkeämpi kuin henkinen. Hengellisyys tai henkisyys, kuinka vaan haluaa, ja luonto, ovat aina historian saatossa kiehtoneet ihmisiä ja entiset pakananallisen ajan uskonnot perustuivatkin paljolti luonnonvoimiin ja sen kauneuteen, joita niin ihmeteltiin kuin ihailtiinkin. Tuskinpa mikään mu saa ihmissieulut hiljenemään ja syventymään. Hengellisyys on osa luontoa. Me olemme myös osa luontoa. 


Kevät ja syksy ovat sopivimmat ajat Italiassa osallistua pyhiinavellusretkiin, mutta mikään ei estä vaeltamasta yksikseen tai omassa porukassa. Nämä ikivanhat pyhiinvaellusreitit houkuttelevat niin nuoria kuin vanhojakin. Vaatii kylläkin kohtalaisen hyvää peruskuntoa. 


Roomasta käsin voi osallistua esimerkiksi kahteen erittäin suosittuun pyhiinvaellukseen, Pyhän Franciskucsen ja Pyhän Benedictus Nursialaisen jalanjäljillä.

Täältä löytyy linkkejä muihinkin pyhiinvaellusreitteihin kuten Pyhän Augustinuksen,  Pyhän Jaakobin, Pyhän Pietarin ja Pyhien enkeleiden ja Via Abatin pyhiinvaelluksiin. 


Täällä on englanniksi tietoa Cammino San Francescosta.

Täällä oma kertomukseni La Francigenasta ja Cammino San Franciscuksesta. Kävellä La Via Francigenaa kohti Roomaa ja Monte Marion kukkulalla nähdä Rooma ja Pyhän Pietarin kirkko horisontissa on mahtava kokemus. Voi kuvitella kuinka muinoiset pyhiinvaeltajat  reakoivat useitten viikkojen vaelluksen jälkeen tulivat Monte Mariolle ja sen kukkulalta näkivät Rooman ja Pyhän Pietarin basilikan horisontissa. Hän joka ei kykene kulkemaan pitempiä etappeja La Via Franciganalla voi aivan hyvin ajaa Monte Mario'on ja katsella sieltä näkymiä. 



Viterbo ja Sutri ovat erinomaisia lähtökohteita Via Francigenaa ajatellen. Molemmat kaupungit ovat erittäin historiallaisia ja niissä on paljon katsottaavaa ja koettavaa. Sutrista on jotain reilut 50 kilometriä Rooman keskustaan. La Francigena kulkee molemmin puolin Bolsena järveä joten voi aivan hyvin valita kumman jomman reitin. Bolsena sijaistee Bolsena järven länsipuolella ja Sutri sen itäisellä puolen.







Cammino di  San Benedetto

Pyhän Benedictuksen jalanjäljillä reitti kulkee Montepulcianosta Norciaan tai päinvastoin. Tämäkin reitti kulkee Rietin kautta jossa reitti yhtyy Cammino di San Francescon reitteihin.  Perinteinen eurooppalainen pyhiinvaellusreitti La Francigena kulkee hieman lännenpää kohti Roomaa. 


Matkan varella sijaitsee esimerkiksi Montecassinon luostari, Subiacon luostarit, San Cosimaton luostari, Certosa di Trisultin luostari ja Casamarin luostari.




File:Abbazia di Casamari (FR).JPG

Casamarin luostari, Veroli, Frosinone


File:Certosa di Trisulti.jpg

Certosa di Trisultin luostari, Collepardo, Frosinone


File:La madonna delle cese.JPG

La Madonna delle Cese, Collepardo

Tähän kappeliin on sisäänpääsymaksu. La madonna della Casen kappeli sijaitsee kaksi kilomteriä Certosa di Trisultin luostraista, Collepardossa. Tämä on melko maaginen paikka jossa luonnonhiljaisuus on käsinkosketeltava. 


File:Subiaco-Monastero di San Benedetto.JPG



Pyhä Benedictus Nursialainen on ollut vähintäin yhtä suuri katollisen kirkon ja uskonnon vaikuttaja kuin Pyhä Franciscus Assisilainenkin. Pyhä Bednedictus on toiminut hyvin monen paavin esikuvana ja monet heistä ovat ottaneet Bnedictuksen nimenkin käyttöönsä.  Pyhä Benedictus eli paljon aikaisemmin kuin Pyhä Franciscus, nimittäin vuosina 480-543, kun taas Franciskus eli ja vaikutti 1200-luvulla. 

File:Fra Angelico 031.jpg

San Benedetto/Pyhä Benedictus Nursialainen

Benedictuksen laatimia luostarisääntöjä pidetään erikoisessa arvossa. Nursia jossa Pyhä Bendictus syntyi, sijaistee Perugiassa, ei siis kovinkaan kaukana Assisista. Luultavasti pyhä Benedictus on suuresti vaikuttanut Pyhään Franciscuksen. Benedicstuksella oli kaksoissira Scolastica, josta ruli myös pyhimys. Hän on haudattu Monte Cassinon luostarinkirkoon. 

Ensimmäiset luostarit toki perustettiinjo 200-luvulla Egyptin erämaahan Pyhän Pakomiuksen toimesta. Myöhemmin on myös Benedictuksen luostarisäännöt levinneet osittain ainakin egyptiläisiin luostareihinkin. 

Monte Cassinon luostari sijaitsee noin 130 kilomteriä Roomasta eteläänpäin samannimisessä kylässä. Benedictus perusti kaiken kaikkiaan kaksitoista luostaria. Niin Bendictuksen kuin Franciscuksenkin elämässä yhdistyy syvästi hengellisyys ja luonto.












Vicovaro




 Löytyy opaskirjojakin


Ei kommentteja: