Etualalla Santa Maria in Domican basilika ja sen luostari. Kauempana Villa Mattei, mikä on paljon modernimpi rakennus nykyään. Huvilassa on nykyään Società Geografica Italiana Onlus - Unità di Ricerca e Sviluppo/Italian maantieteellinen seura Onlus - tutkimus- ja kehitysyksikkö.
Santa Maria in Domnica/Santa Maria alla navicella, Via della Navicella 10
Kirkko on avoinna joka päivä kello 9.00-12.00 ja 15.30-18.00
Basilika on yksi pyhiinvaeltajien kirkoista ja entinen Titulus Santa mariae in Domnica.
Messu:
arkisin kello 10.00, 12.00 ja 17.30
sunnuntaisin ja pyhäpäivinä kello 17.30
Kirkon paikalla sijaitsi esikristillinen oratorio tai mithreo joka sijaitsi Cyriacus tai Chiriacus nimisen leskirouvan omistamassa rakennuksessa. Ensimmäinen rukoushuone/titulus rakennettiin tälle paikalle jo 400-luvlla ja kirkko seitsemännellä vuosisadalla. Tämä nykyien kirkko on uudempi ja uuskorjattu versio on vuodelta 1510. Ei olla aivan varmoja että kuka tai ketkä olivat vastuussa uuskorjauksista, mutta sellaiset nimet kuin Rafael Sanzio, Sansovino ja Bramante on mainittu.
Santa Cyriaka tai Chiriaka syntyi Roomassa ja hänet tunnetaan myös nimellä Domnica. Hän ei ole kuitenkaan kovinkaan tunnettu. Luultavasti siksi ettei hänestä ole jäänyt tietoja. Hän omisti myös maatilat nykyisen San Lorenzo Fuori del Muran basilikan ympärillä. Siellä kirkon alla sijaitsee katakombi, joka on saanut Cyriakan nimen. Hän kuoli martttyyrikuoleman syystä että hän jakoi köyhille ruokaa.
Katkombiin pääsee myös Campo Veranon hautausmaalta portaita alas, mutta se ovi on aina lukittu. Se oli sama Chiriaka joka hautasi Pyhän Laurin/San Lorenzon, hänen marttyyrikuolemansa jälkeen Chiriakan tiluksille. Koko kaupunginosa on saanut San Lorenzon/Pyhän Laurin, nimekseen.
Alla navicella nimitys kirkolle tulee tästä patsaasta ja sen altaasta.
Tämä kirkon edustalla sijaitseva vesiallas on alunperin ollut patsas joka on sijainnut kirkon lähellä sijainneen laivaston rakennuksen pihalla. Se raahattiin tänne kirkon edustalle koristamaan toria. Myöhemmin sen ympärille rakennettin vesiallas. Tämä kivilaiva on meko humoristinen patsas ja se sopii tämän piazzan koristeeksi aivan mainiosti.
Altaan pohjassa näkyy kivistä tehty kala.
Kardinaali Medici kustansi kirkon uusrakentamisen 1500-luvulla, joten hän määräsi luonnollisesti laitettavaksi oman kardinaalitunnuksensa kirkkoon. Kardinaali Medicistä tuli sittemmin paavi Leo X (kuvassa alla).
Kirkkosali on tunnelmallinen ja erittäin hiljainen. Kirkkosalissa vaihtuu valoisuus sen mukaan mitä kello näyttää ja mistä päin aurinko paistaa. Kirkon sisätilat kaikkine mosaiikkeineen ja maalauksineen putsattiin vuosina 1997-1998 ja sitä juhlittiin vuonna 2000.
Nuo sivulaivojen seinillä olevat freskomaalaukset ovat 1900-luvulta.
Nuo sivulaivojen seinillä olevat freskomaalaukset ovat 1900-luvulta.
Tämä kirkkohan on ns Basilica Minor, joka on paavien jakama kunnianimitys harvoille ja määrätyille kirkoille. Basilica Minor on oikastaan vain pelkkä kunnianimitys, jollaiseen ei paljoakaan vaadita, mutta jotain erikoista kirkkorakennuksessa on oltava, jotta kirkko saa nimityksen ja sen on saanut 1639 kirkkoa maapallolla ja niistä 554 sijaitsee Italiassa.
Kattokoristeissa on Medicin kardinaalin tunnisteet.
Tämä aivan mahdottoman kaunis mosaiikkityö on 800-luvulta. Ylinnä Jeesus ja kaksitoista apostolia ja kaksi enkeliä kukkaisniityllä. Absidimosaiikissa Pyhä Maria Jeesuslapsen kanssa enkeleiden keskuudessa sinisine gloorioineen. Paavi Paschalis I sininen neliskulmainen gloriaa päänsä ympärillä, joka tarkoittaa sitä että paavi oli vielä elossa kun mosaiikki on valmistettu. Paavi on polvistunut Pyhän Marian edessä ja koskettaa Mariaa jalasta.
Kirkon yhteydessä sijaitsi 1300-luvulla benediktiiniläisluostari, joka oli haaraosasto Santa Francesca Romanan luostarille. Siihen aikaan ei Celion kukkulalla asunut juuri ketään muita kuin munkkeja. Päätie San Giovanni in Lateranon basilkaan kulki tämän Santa Maria in Domnican kirkon ohitse ja näin ollen kirkossa poikkesi paljon pyhiinvaeltajia matkalla Lateranon basilikaan. Kirkon luokse pyhiinvaletajat vaelsivat pitkin Clico di Scauroa sillä Via Claudiaan katu rakennettiin vasta vuonna 1870. Clivo di Scauro on ihana kuja joten suosittelen kävelemään sitä pitkin. Kuja saa alkunsa Via di San Gregoriolta, melkein vastapäätä Palatinon sisäänkäyntiä.
Nykyään kirkosta pitää huolen paapisveljeskunta nimeltä Missionari di San Carlo Borromeo.
Nykyään kirkosta pitää huolen paapisveljeskunta nimeltä Missionari di San Carlo Borromeo.
Rooman kunnan omistama Celimontanan puisto sijaistee aivan kirkon takana. Sisäänkäynti kirkon vasemmalta puolelta, kun katse on kirkkoa kohden.
Pyhä Filippo Neri jakoi jopa ruokaa kirkon vieressä sijaitsevassa Celimontanan
puistossa pyhiinvaeltajille 1500-luvulla. He jakoivat kullekin oman ruokakorin, jossa oli leipää, viiniä, yksi kananmuna, pari siivua salamia, pala juustoa ja kaksi omenaa. Filippo Neri onnistui vetoamaan rikkaitten aatelisten omaantuntoon ja hän sai heidät jakamaan ruokaa ja vaatteita köyhille roomalaisille ja pyhiinvaeltajille. Tästä alkoi perinne rakentaa hospitseja pyhiinvaeltajille, joissa he saivat yöpyä ja saivat myös sairaanhoitoa, jos sitä tarvittiin.
Santa Maria in Domnican kirkon vieressä on kaunis portti josta pääsee Celimontanan puistoon. Puistoalueen omisti Mattein aatelissuku 1800-luvulle saakka, kunnes suku kuoli sukupuuttoon mieslinjalla. He viljelivät hedelmiä, viiniä ja vihanneksia Santa Maria in Domnincan kirkon takana. Mattein suku teki puistosta todellisen huvipuiston kauniine istutuksineen ja rakennuksineen. Nykyään puistoalueen omistaa Rooman kunta ja kaikilla on sinne vapaapääsy. Kesäailtoina täällä pidetään konsertteja taivasalla.
Herkkä kuvaus kun paavi koskettaa Marian jalkaa.
Absidimosaiikki on Lazzaro Bardi tehnyt 1600-1700-lukujen vaihteessa. Mosaiikit kuvaavat kirkon alkuvaiheita. Kuvassa on San Lorenzo/Pyhä Lauri ja Pyhä Chiriaka.
Kirkkoon on haudattu viimeinen Bayer'in kruununprinsessa Antonia Luxenburg
2 kommenttia:
Tässä kirkossa vierailimme opintomatkalla. Apsiksen mosaiikki on upea! Tämäkin on niitä kirkkoja joissa saa vierailla rauhassa, ei ollut meidän aikaan muita paikalla.
Aivan. Vaikka Domnican basilika sijatsee vain kivenheiton päässä Colosseumista niin harvempi turisti tänne eksyy. Yksin saa olla kaikessa rauhassa ja filosofoida. Roomassa on niin paljon nähtävää ettei sitä millään tahdo ehtiä edes kaikkiin kohteisin jotka on suunnitellut käyvänsä. Mutta niinhän se on, että kaksi elämää vähintäin tarvitaan tutustumaan Roomaan. Olen asunut joitakin vuosia sitten siinä melko lähellä Domnicaa joten se on tullut tutuksi.
Lähetä kommentti