lauantai 28. maaliskuuta 2015

Santa Maria in Domnica


Santa Maria in Domnica, Via della Navicella 10

Kirkko on avoinna joka päivä kello 9.00-12.00 ja 15.30-18.00

Messu arkisin kello 10.00, 12.00 ja 17.30
sunnuntaisin ja pyhäpäivinä kello 17.30

Basilikan Santa Maria Domenica.JPG

Kirkon paikalla sijaitsi esikristillinen oratorio tai mithreo joka sijaitsi Cyriacus tai Chiriacus nimisen leskirouvan omistamassa rakennuksessa. Ensimmäien kirkkorakennus rakennettiin tälle paikalle seitsemännellä vuosisadalla ja tämä uudempi on uuskorjattu  versio  on vuodelta 1510. Ei olla aivan varmoja että kuka tai ketkä olivat vastuussa uuskorjauksista, mutta sellaiset nimet kuin Rafael Sanzio, Sansovino ja Bramante on mainittu. 
Santa Cyriaca tai Chiriaca omisti myös maatilat nykyisen San Lorenzo Fuori del Muran basilikan ympärillä. Siellä kirkon alla sijaitsee katakombi, joka on saanut Cyriacan nimen. 


Katkombiin pääsee myös Campo Veranon hautausmaalta portaita alas, mutta se ovi on aina lukittu. Se oli sama Chiriaca joka hautasi Pyhän Laurin, San Lorenzon, hänen marttyyrikuolemansa jälkeen Chriacan tiluksille. Koko kaupunginosa on saanut San Lorenzon, Pyhän Laurin, nimekseen.

IMG_2709

IMG_2710

IMG_2707

Tämä kirkon edustalla sijaitseva vesiallas on alunperin ollut patsas joka on sijainnut kirkon lähellä sijainneessa laivaston rakennuksen pihalla. Se raahattiin tänne kirkon edustalle koristamaan toria.  Myöhemmin sen ympärille rakennettin vesiallas. Tämä kivilaiva on meko humoristinen patsas ja se sopii tämän piazzan koristeeksi aivan mainiosti.


Altaan pohjassa näkyy kivistä tehty kala.

IMG_2754

Kardinaali Medici kustansi kirkon uusrakentmaisen 1500-luuvulla, joten hän määräsi luonnollisesti laitettavaksi oman kardinaalitunnuksensa kirkkoon. Kardinaali Medicistä tuli sittemmin paavi Leo X.

IMG_2711

Kirkkosali on tunnelmallinen. Kirkkosalissa vaihtuu valoisuus sen mukaan mitä kello näyttää ja mistä päin aurinko paistaa. Kirkon sisätilat kaikkine mosiikkeineen ja maalauksineen putsattiin vuosina 1997-1998 ja sitä juhlittiin vuonna 2000.

Nuo sivulaivojen seinillä olevat freskomaalaukset ovat 1900-luvulta.

Tämä kirkkohan on ns Basilica Minor, joka on paavien jakama kunnianimitys harvoille ja määrätyille kirkoille. Basilica Minor on oikastaan vain pelkkä kunnianimitys, jollaiseen ei paljoakaan vaadita, mutta jotain erikoista kirkkorakennuksessa on oltava jotta kirkko saa nimityksen ja sen on saanut 1639 kirkkoa maapallolla ja niistä 554 sijaitsee Italiassa. 

IMG_2747

Arkiv: Celio - Santa Maria i Domnica soffitto 01539.JPG

 Kattokoristeissa on Medicin kardinaalin tunnisteet.


Tämä aivan mahdottoman kaunis mosaiikkityö on 800-luvulta. Ylinnä Jeesus ja kaksitoista apostolia ja kaksi enkeliä kukkaisniityllä. Absidimosaiikissa Pyhä Maria Jeesuslapsen kanssa enkeleiden keskuudessa sinisine gloorioineen. Paavi Paschalis I  sininen neliskulmainen gloriaa päänsä ympärillä, joka tarkoittaa sitä että paavi oli vielä elossa kun mosaiikki on valmistettu. Paavi on polvistunut Pyhän Marian edessä ja koskettaa Mariaa jalasta.

Mosaiques de l'autel.JPG

Kirkon yhteydessä sijaitsi 1300-luvulla benediktiiniläisluostari, joka oli haaraosasto Santa Francesca Romanan luostarille. Siihen aikaan ei Celion kukkulalla asunut juuri ketään muita kuin munkkeja. Päätie San Giovanni in Lateranon basilkaan kulki tämän Santa  Maria in Domnican kirkon ohitse ja näin ollen kirkossa poikkesi paljon pyhiinvaeltajia matkalla Lateranon basilikaan. Kirkon luokse pyhiinvaletajat vaelsivat pitkin Clico di Scauroa sillä Via Claudiaan katu rakennettiin vasta vuonna 1870. Clivo di Scauro on ihana kuja joten suosittelen kävelemään sitä pitkin. Kuja saa alkunsa Via di San Gregoriolta, melkein vastapäätä Palatinon sisäänkäyntiä.

Nykyään kirkosta pitää huolen paapisveljeskunta nimeltä Missionari di San Carlo Borromeo.


Celimontanan puisto

Pyhä Filippo Neri  jakoi jopa ruokaa kirkon vieressä sijaitsevassa Celimontanan
puistossa pyhiinvaeltajille 1500-luvulla. He jakoivat  kullekin oman ruokakorin, jossa oli leipää, viiniä, yksi kananmuna, pari siivua salamia, pala juustoa ja kaksi omenaa. Filippo Neri onnistui vetoamaan rikkaitten aatelisten omaantuntoon ja hän sai heidät jakamaan ruokaa ja vaatteita köyhille roomalaisille ja pyhiinvaeltajille. Tästä alkoi perinne rakentaa hospitseja pyhiinvaeltajille, joissa he saivat yöpyä ja saivat myös sairaanhoitoa, jos sitä tarvittiin. 

Santa Maria in Domnican kirkon vieressä on kaunis portti josta pääsee Celimontanan puistoon. Puistoalueen omisti Mattein aatelissuku 1800-luvulle saakka, kunnes suku kuoli sukupuuttoon mieslinjalla. He viljelivät hedelmiä, viiniä ja vihanneksia Santa Maria in Domnincan kirkon takana. Mattein suku teki puistosta todellisen huvipuiston kauniine istutuksineen ja rakennuksineen. Nykyään puistoalueen omistaa Rooman kunta ja kaikilla on sinne vapaapääsy. Kesäailtoina täällä pidetään konsertteja taivasalla.

IMG_2714

IMG_2720

Te Deum Laudo!

Herkkä kuvaus kun paavi koskettaa Marian jalkaa.

IMG_2715

IMG_2716

Absidimosaiikki on Lazzaro Bardi tehnyt 1600-1700-lukujen vaihteessa. Mosaiikit kuvaavat kirkon alkuvaiheita. Kuvassa on San Lorenzo/Pyhä Lauri ja Pyhä Chiriaca.

IMG_2736

IMG_2719

IMG_2711

xti_8323

Santa Maria in Domnica

Basilica Santa Maria vue interieure.JPGKirkkoon on haudattu viimeinen Bayer'in kruununprinsessa Antonia Luxenburg

IMG_2731

IMG_2725

IMG_2738

IMG_2765

Interieur Baslique Santa Maria in Domnica.JPG

Lähetä kommentti