tiistai 17. maaliskuuta 2015

Sant'Ambrogio della Massima


Fil: S.  Ängel - St Ambrose av Massima.JPG

 Chiesa Rettoria Sant'Ambrogio della Massima, Via di Sant'Ambrogio 3


 Tämä alue on Rooman vanhinta asuinaluetta ja kaikista sokkeloisinta

Via di Sant'Ambrogion kujan varrella sijaitsee tämä pieni kirkko ja sen paappisluostari tai asuntola. Täällä asustelee nigerialaisia pappeja. He kuuluvat pappisluostarijärjestöön nimeltä Congregazione Benedettina Sublacense O.S.B. Tätä voi siis kutsua vaikka pappilaksi. Katollinen kirkko kutsuu tätä kirkkoa nimellä Rettoria Sant'Ambrogio della Massima ja rettoria tarkoittaa juuri pappilaa. Kirkon aukioloaikoja ei enää ole ainakaan julkisesti ilmoitettu. 

Kerrotaan että kirkko olisi rakennettu entisen Herkuluksen temppein päälle. Tuolle väitteelle ei kannata panna sen kummenpaa painoa sillä sitä on mahdottomuus todistaa. Ensimmäinen maininta kirkosta löytyy Liber Pontificalis, Paavin kirjasta, jossa mainitaan kirkko ensimmäisen kerraan vuonna 803. Paavin kirja kertoo että paikalla sijaitsi vuonna 803 Pyhän Marian luostari jota kutsuttiin nimellä Ambrosii. Pyhä Ambrosius eli 30-luvulla joten aivan hyvin tuo voi pitää paikkansakin.


 Sisäänkäynti luostariin Via Portico Ottavian puolelta

Paljon ahtaamme ei olisi voinut enää jäädä  tämä kirkko ja sen luostari. Alue on Rooman vanhinta asuinaleutta. Luostari perusttiin akhden siaruksen lapsuudenkotiin, Pyhä Marcellina ja Pyhä Abrose, vuonna 353 ja kirkko sen viereen.

Tämä San'Ambrogion kuja on ehkä Rooman kapein kuja. Via di Sant'Ambrogio on mutkikas kuja, joka lähtee Piazza Matteilta ja päätyy Via dei Portico Ottavialle, Ghetton sydämeen. Tätä kirkkoa ei ole helppo löytää, mutta toisaalta, kirkon ovetkaan ei ole nykyään kovin usein avoinna, eikä tämä kirkko kuulu tunnettujen nähtävyyksien joukkoon, mutta se on silti nähtävyys. Tälläkin kirkolla ja sen luostarilla on toki oma historiallinen ja taiteellinen arvonsa.

Kirkon ovi on avoinna sunnuntaina jumalanpalveluksen aikana ja mahdollisesti myös lauantai-iltaisin, jolloin nigerilainen nuorisojärjestö pitää oman jumalanpalveluksensa kirkossa. Luostarin papit eivät käytä kuulema kirkkoa omiin hartaustilaisuuksiinsa muuta kuin harvinaistapauksissa. Joulukuun 7. päivä vietetään kirkossa Pyhän Ambrosiuksen muistopäivä jumalanpalvelus. Muita pyhimyksiä juhlitaan kirkossa seuraavasti: Anatoli 10 heinäkuuta, Benediktus 11 heinäkuuta, Marcellina 17 heinäkuuta, Polykarpos 23 helmikuuta ja Satyrus 17 syyskuuta.

Kapea se on viereinenkin kuja niemltä Via della Reginella. Voihän täällä maleksia silti vaikka ei pääsisikään kirkkoon. Autolla ajokin näillä kujilla on melkein mahdottomuus. Näillä kulmilla on tiheään vaikka vallan minkälaista ruokapaikkaa ja baaria, pieniä putiikkeja ja  lähellä hyvät liikenneyhteydet joka suuntaan. Regolan kaunis ja viihtyisä kaupunginosa on aivan nurkilla ja Trastevereenkin on kävelymatka.

Näillä kujilla on muutamia yökerhojakin kuten Latte Piú, Via dei Funari 21. Via Sant'Abrogion varrella aivan luostarin vieressä oli myös yökerho mutta poliisit sulkivat sen turvallisusus syistä kuulema. Vaikka ehkä papit valittivat että yökerho heitä häiritsee. En tiedä..

Viihtyisällä Piazza Mattei'lla, Via Paganican puolella,  on mukava hotelli Little Queen, jossa on erilaisia yöpymismahdollisuuksia. Vaikuttaa erittäin mukavalta ja sijainti on erinomainen. Tämä taitaa olla löytö.

Piazza Mattei'lla sijaitsee aito Hammam kylpylä. Vaatii varauksen.

Hotelli Arenula on yksi Rooman suosituimpia hotelleja, mutta kallis. Monen suosikki. Sijaintikin on aivan mahtavan hyvä, Via di Santa Maria Dé Calderari. Hotellin vieressä sijaitsee klassinen roomalainen Hosteria Pompiere.

Toinen erittäin suosittu hotelli Domus Ester sijaitsee Via Arenulan toisella puolella, Regolan kaupunginosassa. Ester vaatii aikaisen varauksen.

Nyt takakaisin Sant'Ambrgion kirkkoon...

Ambrogio della Massima

Kujalta nähtynä...

Phil: S Ambrose max - fram 1240538.JPG

Carlo Madernon suunnittelema julkisivu, joka toki hajosi 1800-luvun lopulla aika pahasti.

Alkuperäinen luostari oli nimeltään Santa Maria di Sant'Ambrogion luostari jossa asui fransiskaani nunnia. Pyhän Abrosion vanhemmat omistivat rakennuksen johon Abrosiuksen sisko Marcellina perusti luostarin. Ambrosius ja Marcellina syntyivät Trier'issä Ranskassa, jonne heidän vanhenpansa muuttivat, kuin isä sai prefektin hommat Trier'issä. Ambrosiuksella ja Marcellinalla oli veli nimeltä Satiro, joka toimi asianajajana. Satiro saattoi olla Abrosiuksen kaksoisveli. 


Napoleonin vallan ajalla hätyyteltiin munkit ja nunnat pois luostareistaan. Mutta 1800-luvun alussa silloinen paavi antoi kunnostaa tämänkin luostarin. Luostariin muutti dominikaaninununnia. Eikä ihme että kirkko ja luostari uuskorjattiin. Arkkitehtinä oli toiminut Giacomo della Porta 1500-luvulla ja Carlo Maderno antoi oman leimansa kirkolle hieman della Portan jälkeen. 1800-luvulla paavi antoi luostarin Subiacon benediktiinimunkeille ja viimeisimmät korjaukset tehtiin 1960-luvulla. Pyhän Ambrosiuksen pyynnöstä Donato Bramante suunnitteli Milanoon kirkon veljelleen, Santa Maria presso San Satiro, johon Pyhä Satiro sai oman hautakappelin.

Sankt Ambrosius av Milano


Aurelio Ambrose, Pyhä Ambrosius,
 mosaiikkityö Milanon tuomiokirkossa

Pyhä Ambrosius oli kirkonisä, piispa ja kirjailija. Hän oli ehdottomasti tärkeimpiä vaikuttajia 300-lvuulla Italiassa. Hän oli yksi neljästä suuresta kirkonisästä ja vaikuttajasta Hieronymoksen, Geregorius Suuren ja Augustinuksen rinnalla.Sant'Abrosion basilikan kryptassa Milanossa sijaitsee Pyhän Ambroniuksen pyhät jälkeenjäännökset.  Hänen vieressään lepää kaksi muutakin henkilöä, joitten nimiä en tiedä. Virtuaalinen vierailu Milanon basilikassa täällä. Todella upea basilika. Laittakaapa mieleen jos satutte käymään Milanossa.

Phil: S Ambrose max - altare OCH Kupol 1240536.JPG

Kirkon lattiat on valmistettu Cosmaattisin kuvioin, joten lattia on luultavasti Jacobo Cosmatin valmistama 1400-luvulla.

Fil: S Ambrose max - disk 1240528.JPG

1800-luvun lopulla rakennettiin tuo lektari nunnia varten sisäänkäynnin päälle. Sinne pääsi nunnat suoraan luostarista.Marcellinan kappeliPyhälle Josefille pyhitetty alttari

Tämä maalaus on nimeltään Deposizione, ristiltä alas laskeminen. Maalaus on viety suojaan luostarin puolelle. Sen on maalannut Antoniazzo Romano, joka oli roomalainen taidemaalari, ja näin ollen harvinaisuus. Hänet voidaan lukea suuriin roomalaisii mestareihin. Hän oli koristelmassa Vatikaanin kirjastoa muitten taidemaalarien kanssa. Hänen ehkä kaikista tunnetuimmat työt löytyvät Santi Apostolin kirkon Bassarionen kappelista. Samassa kirkkosa on myös yksi hänen monista Madonna ja lapsi maalauksista.

Fil: S Ambrose max - gård 1240537.JPG

Kirkon pihalla seisoo 1700-luvulla rakennttu nymfeum/nymfaion, jonka allas on vanha sarkofagi. Nymfit olivat kreikkalaisen mytologian mukaan luonnonhegettäriä, naispuolsia jumalattaria. Tämä on yksi niistäahrvoista nymfeumeista jotka ovat vielä tallella Rooamssa. Esquilinon kaupunginsoassa sijaisee kaksi ja kaikista upein sijaitsee Villa Giulia'ssa.

Fil: S Ambrose max - gård fontän 1240541.JPG

Ei kommentteja: