Chiesa Rettoria Sant'Ambrogio della Massima, Via di Sant'Ambrogio 3,
Sant Angelon kaupunginosassa
Tämä alue on Rooman vanhinta asuinaluetta ja kaikista sokkeloisinta
Via di Sant'Ambrogion kujan varrella sijaitsee tämä pieni kirkko ja sen paappisluostari tai asuntola. Täällä asustelee nigerialaisia pappeja. He kuuluvat pappisluostarijärjestöön nimelt Congregazione Benedettina Sublacense O.S.B. Tätä voi siis kutsua vaikka pappilaksi. Katollinen kirkko kutsuu tätä kirkkoa nimellä Rettoria Sant'Ambrogio della Massima ja rettoria tarkoittaa juuri pappilaa. Kirkon aukioloaikoja ei enää ole ainakaan julkisesti ilmoitettu.
Roomassa asuu paljon pappeja tai pappiskokelaita ympäri maapalloa.
Kirkko raknnettiin luostarin käyttöön. Kerrotaan että kirkko olisi rakennettu entisen Herkuluksen temppein päälle. Tuolle väitteelle ei kannata panna sen kummenpaa painoa sillä sitä on mahdottomuus todistaa. Ensimmäinen maininta kirkosta löytyy Liber Pontificalis, Paavin kirjasta, jossa mainitaan kirkko ensimmäisen kerraan vuonna 803. Paavin kirja kertoo että paikalla sijaitsi vuonna 803 Pyhän Marian luostari jota kutsuttiin nimellä Ambrosii. Pyhä Ambrosius eli 30-luvulla joten aivan hyvin tuo voi pitää paikkansakin.
Kirkko raknnettiin luostarin käyttöön. Kerrotaan että kirkko olisi rakennettu entisen Herkuluksen temppein päälle. Tuolle väitteelle ei kannata panna sen kummenpaa painoa sillä sitä on mahdottomuus todistaa. Ensimmäinen maininta kirkosta löytyy Liber Pontificalis, Paavin kirjasta, jossa mainitaan kirkko ensimmäisen kerraan vuonna 803. Paavin kirja kertoo että paikalla sijaitsi vuonna 803 Pyhän Marian luostari jota kutsuttiin nimellä Ambrosii. Pyhä Ambrosius eli 30-luvulla joten aivan hyvin tuo voi pitää paikkansakin.
Sisäänkäynti Congregazione Sublacense Cassinese dell'Ordine di San Benedetto luostariin, Via di San Ambrogio 13, mikä sijaitsee kirkon kupeessa. Tämä benediktiläinen luostari on valtavan suuri. Tietoni mukaan on yöpymsipaikka osoitteessa Via San Ambrogio 3, siis tuo ovi tuossa yllä olevassa kuvassa. Luostari on avoinna maanantaista perjantaihin kello 8.30-12.30, suljettu lauantaisin ja sunnuntaisin. Ainahan sitä voi käydä kysymässä! Voi olle majottuminen on lopetettu, mutta luostarissa voi silti käydä.
Paljon ahtaamme ei olisi voinut enää jäädä tämä kirkko ja sen luostari. Alue on Rooman vanhinta asuinaleutta. Luostari perusttiin kahden sisaruksen lapsuudenkotiin, Pyhä Marcellina, Sankt Abrosiuksen vanhempi sisko ja vuonna 353 ja kirkko sen viereen. Sankt Ambrosius (noin 340-397 jaa) oli merkittävä kirkkoisä 300-luvulla.
Tämä San'Ambrogion kuja on ehkä Rooman kapein kuja. Via di Sant'Ambrogio on mutkikas kuja, joka lähtee Piazza Matteilta ja päätyy Via dei Portico Ottavialle, Ghetton sydämeen. Tätä kirkkoa ei ole helppo löytää, mutta toisaalta, kirkon ovetkaan ei ole nykyään kovin usein avoinna, eikä tämä kirkko kuulu tunnettujen nähtävyyksien joukkoon, mutta se on silti nähtävyys. Tälläkin kirkolla ja sen luostarilla on toki oma historiallinen ja taiteellinen arvonsa.
Kirkon ovi on avoinna sunnuntaina jumalanpalveluksen aikana ja mahdollisesti myös lauantai-iltaisin, jolloin nigerilainen nuorisojärjestö pitää oman jumalanpalveluksensa kirkossa. Luostarin papit eivät käytä kuulema kirkkoa omiin hartaustilaisuuksiinsa muuta kuin harvinaistapauksissa.
Joulukuun 7. päivä vietetään kirkossa Pyhän Ambrosiuksen muistopäivää jumalanpalveluksella. Muita pyhimyksiä juhlitaan kirkossa seuraavasti: Anatoli 10 heinäkuuta, Benediktus 11 heinäkuuta, Marcellina 17 heinäkuuta, Polykarpos 23 helmikuuta ja Satyrus 17 syyskuuta.
Kapea se on viereinenkin kuja niemltä Via della Reginella. Voihän täällä maleksia silti vaikka ei pääsisikään kirkkoon. Autolla ajokin näillä kujilla on melkein mahdottomuus. Näillä kulmilla on tiheään vaikka vallan minkälaista ruokapaikkaa ja baaria, pieniä putiikkeja ja lähettyvillä hyvät liikenneyhteydet joka suuntaan. Regolan kaunis ja viihtyisä kaupunginosa on aivan nurkilla ja Trastevereenkin on kävelymatkan päässä.
Näillä kujilla on muutamia yökerhojakin kuten Latte Piú, Via dei Funari 21. Via Sant'Abrogion varrella aivan luostarin vieressä oli myös yökerho mutta poliisit sulkivat sen turvallisusus syistä kuulema. Vaikka ehkä papit valittivat että yökerho heitä häiritsi. En tiedä.
Viihtyisällä Piazza Mattei'lla, Via Paganican puolella, on upea hotelli Little Queen, jossa on upeeakin upeampi sviitti (+rum-serivice) vuokarttavana, mutta myös muita erikokoisia huneistoja. Erinomainen rauhallinen sijainti. Tämä Sant'Angelon kaupunginosa on alunperin juutalaisten assuinaluetta, mutta nykyään täällä asuu kaikenmaalaisia. Alueelta löytyy useita kosher-ravintoloita. Mutta Sant'Angelon alue on tnnettu hyvistä ja halvoista pikaruokapaikoista, etenkin länsi- ja pohjoisosassa, joita voin suositella! Koko perheen lounaspaikka! Via di Santa Maria Pianto ja Via Portico ottavia ovat aluen pääkadut, joiden varrelta löytyy jokaiselle jotain.
Gran Caffe Via di Santa Maria Pianto 59 on ehdoton suosikki kahviloiden joukossa. Täällä voi myös ruokailla, etenkin mahtavan suuret voileivät houkuttelevat.
Turkkilainen Istanbul Kebab Largo Arenula 21 oli yllätys kun satuin menemään sinne. Paras kebab koskaan, mutta täällä myydään myös pizzaa ja paljon muutakin. Se on avoinna joka päviä kello 10-05 asti yöllä. Keskiellä paikalla mistä löytyy
Via Merulanalla kulkee raitiiovaunu ja useita mukavia busseja. Lungotever de'Cencillä kulkee myös useita busseja.
Hotelli Arenula on yksi Rooman suosituimpia hotelleja, mutta kallis. Monen suosikki. Sijaintikin on aivan mahtavan hyvä, Via di Santa Maria Dé Calderari. Hotellin vieressä sijaitsee klassinen roomalainen Hosteria Pompiere.
Toinen erittäin suosittu hotelli Domus Ester sijaitsee Via Arunelan toisella puolella, Regolan kaupunginosassa. Ester vaatii aikaisen varauksen. Alueella sijaitsee useita korkeatasosia hotelleja.
Nyt takakaisin Sant'Ambrgion kirkkoon...
Kujalta nähtynä...
Alkuperäinen luostari oli nimeltään Santa Maria di Sant'Ambrogion luostari jossa asui fransiskaani nunnia. Pyhän Abrosion vanhemmat omistivat rakennuksen johon Abrosiuksen sisko Marcellina perusti luostarin. Ambrosius ja Marcellina syntyivät Trier'issä Ranskassa, jonne heidän vanhenpansa muuttivat, kuin isä sai prefektin hommat Trier'issä. Ambrosiuksella ja Marcellinalla oli veli nimeltä Satiro, joka toimi asianajajana. Satiro saattoi olla Abrosiuksen kaksoisveli.
Napoleonin vallan ajalla hätyyteltiin munkit ja nunnat pois luostareistaan. Mutta 1800-luvun alussa silloinen paavi antoi kunnostaa tämänkin luostarin. Luostariin muutti dominikaaninununnia. Eikä ihme että kirkko ja luostari uuskorjattiin. Arkkitehtinä oli toiminut Giacomo della Porta 1500-luvulla ja Carlo Maderno antoi oman leimansa kirkolle hieman della Portan jälkeen. 1800-luvulla paavi antoi luostarin Subiacon benediktiinimunkeille ja viimeisimmät korjaukset tehtiin 1960-luvulla.
Pyhän Ambrosiuksen pyynnöstä Donato Bramante suunnitteli Milanoon kirkon veljelleen, Santa Maria presso San Satiro, johon Pyhä Satiro sai oman hautakappelin.
Sant'Abrosion basilikan kryptassa Milanossa sijaitsee Pyhän Ambroniuksen pyhät jälkeenjäännökset. Hänen vieressään lepää kaksi muutakin henkilöä, joitten nimiä en tiedä. Virtuaalinen vierailu Milanon basilikassa täällä. Todella upea basilika. Laittakaapa mieleen jos satutte käymään Milanossa.
Aurelio Ambrose/Pyhä Ambrosius,
mosaiikkityö Milanon tuomiokirkossa
Pyhä Ambrosius oli kirkonisä, piispa ja kirjailija. Hän oli ehdottomasti tärkeimpiä vaikuttajia 300-luvulla Italiassa. Hän oli yksi neljästä suuresta kirkonisästä ja vaikuttajasta Hieronymoksen, Geregorius Suuren ja Augustinuksen rinnalla.Sant'Abrosion basilikan kryptassa Milanossa sijaitsee Pyhän Ambroniuksen pyhät jälkeenjäännökset. Hänen vieressään lepää kaksi muutakin henkilöä, joitten nimiä en tiedä. Virtuaalinen vierailu Milanon basilikassa täällä. Todella upea basilika. Laittakaapa mieleen jos satutte käymään Milanossa.
Kirkon lattiat on valmistettu Cosmaattisin kuvioin, joten lattia on luultavasti Jacobo Cosmatin valmistama 1400-luvulla.
1800-luvun lopulla rakennettiin tuo lektari nunnia varten sisäänkäynnin päälle. Sinne pääsi nunnat suoraan luostarista.
Tämä maalaus on nimeltään Deposizione, ristiltä alas laskeminen. Maalaus on viety suojaan luostarin puolelle. Sen on maalannut Antoniazzo Romano, joka oli roomalainen taidemaalari, ja näin ollen harvinaisuus. Hänet voidaan lukea suuriin roomalaisiin mestareihin. Hän oli koristelmassa Vatikaanin kirjastoa muitten taidemaalarien kanssa. Hänen ehkä kaikista tunnetuimmat työt löytyvät Santi Apostolin kirkon Bassarionen kappelista. Samassa kirkkosa on myös yksi hänen monista Madonna ja lapsi maalauksista.
Kirkon pihalla seisoo 1700-luvulla rakennttu nymfeum/nymfaion, jonka allas on vanha sarkofagi. Nymfit olivat kreikkalaisen mytologian mukaan luonnonhegettäriä, naispuolisia jumalattaria. Tämä on yksi niistä hrvoista nymfeumeista jotka ovat vielä tallella Roomassa. Esquilinon kaupunginosassa sijaisee kaksi ja kaikista upein sijaitsee Villa Giulia'ssa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti