keskiviikko 26. heinäkuuta 2023

Santa Maria del Pianto


Santa Maria del Pianton kirkkoVia di Santa Maria de'Calderari tai Piazza delle Cinque Scolen tori, Regolan kaupunginosassa. Kirkko on joutunut ahtaalle keskiaikasen rakennuksen kanssa, mitä tuskin saa hajoittaa.

Kirkkoa on peruskorjailtu jo kymmenisen vuotta. Varat tahtoo vaan välillä loppua. Sisäänkäynti vieraille on Via di Santa Maria del Pianton kadun puolelta. Lähin bussipysäkki, bussi 23.

Tämä tori tässä ravintolan ja kirkon edustalla on nimeltään Piazza delle Cinque Scole, mikä tulee aikoinaan torin vieressä sijaitsevan koulun nimestä. Koulu on nykyään nimeltään Liceo Renzo Levi, juutalainen  lyseo. Harmi vaan että kunta on  antanut luvan nykyään parkkeerata autoja torille. Torin keskellä on kaunis suihkulähde, mitä tuskin näkee autojen keskuudesta. Kaunis tori on pilattu autoilla.

Kirkko avoinna:

 arkipäivinä  12.00-13.00,

 sunnuntaisin 10.00-12.00

Messu:

 sunnuntaisin kello 11.00.

Tämän alueen nimi on Sant Angelo tai Ghetto, mikä on perinteisesti juutalaisten asuinalue.

Kerrotaan että vuonna 1546 Ottavian portikossa olevasta Madonnan kuvasta vuoti kyyneleitä, portikon edessä tehdyn rikoksen vuoksi. Ihmeellisen tapahtuman muistoksi fresko irrotettiin ja siirrettiin läheiseen Santissimo Salvatore de Caccabariisin kirkkoon. Tästä syystä muodostettiin S. Maria del Pianto-niminen veljeskunta, joka alkoi vuonna 1612 rakentaa Neitsyelle omistettua kirkkoa Niccolò Sebregondin (1580-1652) hankkeen mukaan, mutta se jäi kesken.

Katollisessa kirkossa on näitä veljeskuntia/confraternita perinteisesti paljon. Niihin kuuluu niin maallikkoja kuin pappejakin, runsaasti aatelisia ja rikkaita herroja. Veljekset  yhtyy jonkin kirkon tai uskonnollisen henkilön ympärille ja he vaalivat kirkojaan ja tukee kirkon ylläpitoa ja korjauksia. Veljeskunta otti vatsuulleen  järjestää jokaiseen kaupunginosaan lääkäri ja apteekkari. Veljeskunnan siunaa tehtäväänsä paavi. Ilman veljeskuntaa ei tätäkään kirkkoa ehkä olisi.

Tätä sisäänkäyntiä käyttää luultavasti vain pappi ja kuoripojat. Kirkon oven vireessä sijaitsee trattoria Sora Margherita, mikä on ollut paikallisten suosiossa. Ravintola vatatiin vuonna 1927. Täällä valmistetiin jopa pastat itse ja laitettiin kotiruokaa. Ehkä vieläkin tehdään itse pastat. Nyt tarttoriaa on uuskorjattu ja torille tarattorian edustalle on laitettu pöytiä. Suosittelen!


Tuossa vasemmalla on kyltti missä lukee paidat/giuppini ja housut/panttaloni. Luultavasti luukulta sia käydä hakemssa työvaatteet, en tiedä mihin ammattiin. 

Trattoriaan jopa jonotetaan


Kirkon varsinainen sisäänkäynti 
Via di Santa Maria del Pianton kadun puolelta.

Sisäänkäynti Piazza delle Cinque Scolen torilta, vaikka kirkon osoite on Via di Santa Maria del Pianto 7. Tätä toista sisäänkäyntiä käyttää vain pappi ja kirkon kuoripojat. Kannattaa kuitenkin kokeilla molempia ovia!

Kirkko vie nykyään kokonaisen korttelin päädyn yhdessä ravintolna kanssa ja sen kupoli on joutunut keskelle asuinrakennuksia. Luultavasti kirkon pääsisäänkäynti on ollut aikoinaan rakennuskompleksin päädystä, muurissa on ovi aivan selvästi jäljellä.Trattorian tilat ovat siis kuuluneet kirkolle. 

Tänne on suht koht helppo löytää kun lähtee kävelemään Via Arenuan katua pitkin kohti Trastevereä ja kääntyy vasemmalle Via di Santa Maria del Pianton kujalle. Piento tarkoittaa itkua ja sana itku tulee siitä, että Madonna del Pianton ikoonissa Madonna alkoi kyynelehtiä.

Täällä paikalla oli ennen pieni keskiaikainen kirkko nimeltä San Salvatore de Caccaberis, vaihtoehtoisesti Sant'Andrea. Tämä kirjattiin ensimmäisen kerran vuonna 1186 yhdeksi  San Lorenzo Damson basilikan vastuulle.

Kirkon nimenmuutoksen tarina sisältää kaksi nuorta miestä, jotka riitelevät kadulla läheisen sisäänkäynnin päälle maalatun Our Lady-kuvan edessä. Tämä tapahtui vuonna 1546. He vetivät esiin puukkoja, ja heikommat anoivat armoa Neitsyt Marian läsnäollessa. Kun hänen vastustajansa heitti puukkonsa katuun, toinen käytti tilaisuutta hyväkseen puukottaakseen hänet kuoliaaksi. Tämän seurauksena ikonin nähtiin itkevän ihmeellisesti, ja tämän todisti espanjalainen pappi, joka keräsi kyyneleitä nenäliinallaan.

Tämän tapahtuman aiheuttama suosittu hartaus johti ikonin tuomiseen kirkkoon ja sen kunniaksi veljeskunnan perustamiseen, joka sai peruskirjan paavi Paavali III:lta.

Vanha kirkko oli rappeutuneessa tilassa 1500-luvun lopulla. Joten veljeskunta aloitti projektin rakentaakseen sen uudelleen itkevän Madonnan kunniakis. Kirkko purettiin vuonna 1608, ja alkuperäinen barokin tyylinen rakennusprojekti jatkui vuoteen 1612 saakka. Arkkitehti oli Nicolò Sebregondi suunnitteli kirkon kreikkalaisen ristin pohjalta, missä on keskuskupoli.

Vuonna 1896 kirkkoon osui salama ja se seisoi hylättynä jonkin aikaa kupolin katon palamisen jälkeen. Onneksi sitä ei ollut purettu, vaan Neitsyt Marian oblaatit (Congregazione degli Oblati di Maria Vergine) ostivat ja kunnostivat sen vuonna 1907.

Kirkko on yhtä seinää lukuun ottamatta kokonaan alkuperäisten rakennusten ympäröimä

Kirkolla on oma erityisjuhlapäivänsä, joka on omistettu Kyynelten Neitsylle, joka on tammikuun viimeinen sunnuntai.


Tässä se kyynelehtivä Maria ikooni on. Ikoonin päällä on lasi ja raamit ovat hopeasta.





Tämä kosmaattinen ambo on alkuperäisestä kirkosta jäljellä. Ambo on siirreltävä alttari.




Ei kommentteja: