tiistai 30. heinäkuuta 2024

Kuuma kausi alkaa


Italia joutuu kirjaimellisesti uuniin afrikkalaista alkuperää olevan kuuman antisyklon Charonin takia, joka tuo mukanaan todella äärimmäisen lämpöaallon. Tämä ei ole mitään uutta, vaan tämä on joka kesäinen rasitus, kun todelliset helteet alkavat noin siinä heinä-elukuun vaihteessa. Lämpötilat Roomassa tulevat olemaan siinä +30-40 välillä ja se saatta nousta jokin päivä yli +40 asteen. Elokuu on Roomassa kuumin kuukausi. Viime vuonna Roomassa oli tähän aikaan +42 enimmillään astetta. Roomassa oli jo nyt kesäkuussa viikon verran kova kuumuus. 

Mutta Roomassa ollaan valmiutuneita. Vanhuksista pideteään hyvä huolta ja heidät viedään varjoiseen viileämpään paikkaan. Ilmaisia vesipulloja jaetaan kaikille halukkaille Rooman kaduilla. Useimpien italialaisten kesäloma alkaa nyt. Odotettavissa on että helteet jatkuvat koko elokuun ajan.

Elohopea nousee pohjoisessa Italiassa kohti 37-38°C, keskeisessä Italiassa 40-41°C,  eteläisessä Italiassa jopa 42-43°C. On tärkeää juoda runsaasti vettä, välttää alkoholi- ja kofeiinipitoisia juomia, välttää ulkoilua vuorokauden kuumimpina aikoina, pukeutua kevyisiin ja kirkkaisiin vaatteisiin, pitää kotiympäristö viileänä ja syödä kevyitä hedelmiä ja vihanneksia sisältäviä aterioita.

Täältä voi seurata säätilaa Roomassa!

Italiassa vietetään kansallista juhlaa Ferragoston joka vuosi 15. elokuuta, taivaaseenastumisen juhlaa, päivänä, jolloin katoliset uskovat, että Neitsyt Maria nousi taivaaseen, ruumiillaan ja sielullaan, maanpäällisen elämänsä lopussa.

Italian Ferragoston juuret juontavat kuitenkin Rooman ajoilta, ja keisari Augustus esitteli Feriae Augustin lepoajanjaksona vuonna 18 eaa.

Nykypäivän Italiassa Ferragostoon liittyy yleensä italialaisten pakopaikka kaupungeista sekä julkisten toimistojen ja perheyritysten, ravintoloiden, baarien ja myymälöiden sulkeminen, vaikka jotkin suuret supermarketit avautuvat 15. elokuuta. Aikaisemmin Ferragosto tarkoitti sitä, että suuret osat maata sulkivat myymälät kokonaan useiksi viikoiksi.

Mutta tämä on nyt vanhentunut stereotypia, etenkin italialaisille, joilla ei ole perheloma-asuntoa rannalla tai vuoristossa. Monilla ei ole varaa pitää lomaa viikkoja peräkkäin, vaan he valitsevat lyhyempiä taukoja, ja monilla yrityksillä ei ole varaa sulkeutua kokonaan näin pitkäksi ajaksi.

Lisäksi elokuu on kuuma kuukausi Italian matkailu- ja ravintola-alalla työskenteleville, joilla on tänä kesänä erityinen nousukausi.

Perinteisesti monet romanilaiset pakenevat paahtavaa Ferragoston heltettä poistumalla kaupungista, mutta jääneet pääsevät nauttimaan rauhallisista puistoista, liikennevapaista teistä ja yksinkertaisesta parkkipaikan löytämisen ilosta.

Rooman historiallinen keskusta on kuitenkin edelleen vilkas turistien kanssa, ja kaupungin maamerkkejä kuhisee väkijoukkoja.

Valtion ylläpitämät museot, arkeologiset kohteet, galleriat ja historialliset huvilat eri puolilla Italiaa avataan Ferragostoon, mutta Vatikaanin museot suljetaan.

Rooman kunnalliset museot ja arkeologiset kohteet avautuvat todennäköisesti myös 15. elokuuta, aivan kuten viime vuonna, kaupungin julkisen liikenteen verkoston noudattaessa lyhennettyä "festivaalien" aikataulua.

Perinteisen Pollo alla Romanan Ferragosto-aterian valmistamisesta kiinnostuneille tässä on reseptimme.


sunnuntai 21. heinäkuuta 2024

Noantri


Historiallinen tapahtuma nimeltä Noantri palaa Trasteveren kaduille 20.-28.7.2024.  Olen aikaisemmin kertonut Festa di Noantrista täällä.

Rooma on täynnä uskonnollisia perinteitä, mutta harvat ovat yhtä suosittuja kuin Festa de' Noantri, joka on houkutellut suuria määriä väkeä joka kesä lähes 500 vuoden ajan. Festa, joka on peräisin 1500-luvun alkupuolelta, sijaitsee kahden historiallisen kirkon välillä Rooman Trasteveren kaupunginosassa.

Keskeistä vuotuisessa tapahtumassa, jonka nimi Noantri (noi altri) käännetään roomalaisesta murteesta "meidän", on Karmel-vuoren Madonnan uskonnollinen juhla. Vuosisatoja vanha festivaali 2024 järjestetään 20.-28. heinäkuuta ja päättyy kahteen tärkeään kulkueeseen. Lauantaina 20. heinäkuuta Trasteveren kapeita mukulakivikatuja pitkin kuljetetaan jalokivikoristeinen ja koristeellinen Neitsyt Marian patsas.

Värikäs kulkue alkaa klo klo 18.00 S. Agatan kirkolta ja matkaa kohti S. Crisogonon kirkkoa, jossa patsas pysyy yhdeksän päivää ennen paluuta laivalla "Fiumarola"-kulkueessa alas Tiber-jokea sunnuntai-iltana 28.7.

Tämän suositun festivaalin alkuperä juontaa juurensa vuoteen 1535, jolloin joukko paikallisia kalastajia löysi puisen Madonnan patsaan Tiber-joen suulta myrskyn aikana. Patsas uskottiin S. Crisgonon karmeliittien käsiin Piazza Sonninolla, ja siitä tuli Trasteveren suojeluspyhimys. Se sijaitsi alun perin kardinaali Scipione Borghesen erityisesti rakentamassa kappelissa, mutta vuonna 1890 se purettiin Viale del Re-kadun tieltä, joka tunnetaan nykyään nimellä Viale Trastevere.

Patsas siirrettiin sitten S. Giovanni dei Genoveden kirkkoon, jossa se pysyi muutaman vuosikymmenen ajan, ennen kuin se siirrettiin nykyiseen kotiinsa S. Agatan kirkkoon Largo S. Giovanni de Mathassa, Via della Lungarettan puolivälissä. Perinteen mukaan patsas poistuu kotoaan vain kerran vuodessa, ensimmäisenä lauantaina Karmelinvuoren Siunatun Neitsyt juhlan 16. heinäkuuta jälkeisenä päivänä.

Täältä löytyy vuoden 2024 Noantri ohjelmisto!



Taverna Trilussa

Fontana di Ponte Siston suihkulähde, Piazza Trilussa

Suihkuläde on toisilta nimiltään Fontanone dei Cento Preti ja Fontana dell'Acqua Paola Piazza Trilussalla. 

Suihkulähteen portailla istuu paljon väkeä iltaisin. Suosittelen saapua torille illalla ja kokea tyypillien roomalainen ilta. Päivällinekin on parasta nauttia torin ympäritössä. Tästä onkin sitten helppo suunnistaa toiselle Rooman suosituista toreista, Piazza Santa Maria Trasteverelle. 

Lähtipä Piazza Trilussan torilta mihin suuntaan tahaansa,  niin aina löytyy mukavia trattorioita ja kahviloita. On vaikea suositella erityisesti jotain ruokapaikkaa, mutta Taverna Trilussaa uskallan suosistella päivällispaikaksi. Se sijaitsee noin 100 metriä Piazzalta etelään päin, Via del Politielman kujan varressa. Sinne on vaan varattava pöytä ajoissa. Kalliin puoleinen mutta ensiluokkainen.

Facebook!

Taverna Trilussa Trasteveressä, Via del Politeama 23. Tänne löyttää helposti kun kävelee Ponte Garibaldin sillan ylitse Trasteveren puolelle ja siitä rantakatua oikealle, kahden korttelin verraan ja siitä vasemmalle Via del Politeamalle. 

Ponte Siston kävelysilta on luonnollisempi tapa ylittää Tevren joki, jolloin tulee yhdelle roomalaisetn susituimalle torille Piazza Trilussalle, ja suoistuille ruokapaikoille, viinibaareihin ja kahviloihin. Torille kokoontuu illan mittaan väkeä, jotkut vaan aikaa tapakseen, toiset tavatakseen kavereitaan ja useimmat tavan mukaan tulla tänne melkein joka ilta. 

Torin ympäristä löytyy halpoja pikaruokapaikkoja, pizzapalaa, hampurilaisia, kepabia ja sun muuta. Täällä sijaitsee myös Trapizzino, missä myydään perinteisiä Trapizzo leipiä täytteellä. Trapizzoja syötiin Roomassa jo antiikin ajalla.

Piazza Trilussalta lähdetään vasemmalle Via del Politeaman kujaa pitkin. Siinä heti vasemalla kädellä sijaitsee erittäin suosittu Freni e Frizionin viinipaari, minkä ameikkalaiset turistit ovat kutsuneet maailman parhaaksi. Tämä on erittäin suosittu nuoremman väen parissa ja etenkin amerikkalaisten yliopisto opiskelijoiden parissa. Roomassahan on muuatamia amerikkalaisia yliopistoja.

Taverna Trilussa on monen turistin suosikki, mutta omasta mielestä hieman liian kallis. Riippuen tietysti mitä syö ja juo. Itse en ole käynyt, mutta maininnut olen takuu varmasti blogissani jossain yhteydessä. Kovasti kehuvat. Taitaa olla ainoa ravintola Roomassa mikä on saanut täydet pisteet. Pastaa kehutaan kovasti. Italiassa laki määrää että jokaisen tuokapaikan edustalla tai heti sisäänkäynissä on oltava ruokalista ja hinnat esillä. Joten kannattaa aina tutustua menuun ensin, ennen kuin päättää ruokailla.

Taverna Trilussa on avoinna vain iltaisin kello 19-23, sunnuntaisin suljettu. Aikaisemmin taverna oli avoinna myös lounaalla, mutta ei näin korkeatoisosita ravintolaa kannata pitää Roomassa avoinna päivällä.

Huomautan teille jotka ette ole käyneet Roomassa tai ette ole siellä syöneet, että ei ole mikään pakko ottaa eturuokaa, pääruokaa ja jälkiruokaa, vaan se on aivan OK valita sitä mitä itse haluaa syödä. Lisukkeet kuten vihannekset ja salaatit ovat usein tarjolla sivupöydässä, mistä ne on itse haettava. Sivupöydässä on usein myös useamman sortin perunoita. Vettä pullossa voi aivan hyvin tilata juomaksi. Ja leipää yleensä tuodaan heti ensimmäisenä pöytään juoman kanssa ruokaa odotellessa.

Primi Piatti, eturuoka siis alkuruuan jälkeen on usein pasta, soppa tai risotto. Seondi Piatti on sitten pääruoka ja se on lihaa, kalaa, kanaa tai äyriäisiä, ja se syödään usein siltään. Mutta sen kanssa voi valita salaattia tai uunissa paahdettuja juureksia.  

Italialaiset ei pysty välttämään jälkiruokaa päivällesellä tai juhlapyhinä. Espressokahvi (usein tupla espresso) on tavallisin jälkiruoka jonkin makean palan lisäksi. Useimmilla ravintoloilla on jonkin sortin pikkuleipä sitä varten, joten sitä ei tarvitse valita. Se voi olla pieni piparkakku tai leivonnnainen. Jotkut juovat Grappaa, Amarettoa, Limoncelloa tai  Sambucaa kaiken päätteeksi. 

Italialaiset taas puolestaan eivät vaikuta olevan yhtä ihastuneita Trilussan ruokaan yhtä paljon kuin turistit, mutta italialaiset ovat erittäin kriittisiä siihen mitä he syövät. Se kuuluu kulttuuriin olla arvoteleva ruuan suhteen. (Suomalaiset näköjään arvostelevat enimmäkseen toisia ihmisiä, kun taas ruotsalaiset ei tee sitä juuri koskaan, ei edes mediassa asvostella).

Löysin yhden suomalaisen arvostelijan ja hän sanoo seuraavasti: "Todellinen Rooman helmi, keskellä täydellisyyttä hipovaa Trasteveren sydäntä ja todella monessa italialaisessa ravintolassa käyneenä sanoisin että yksi parhaista koskaan. Todellista italialaista ruokaa, todellinen italialainen tunnelma ja todellinen ihana italialainen palvelu. Kannattaa ottaa tiramisua, taivaallista!"

Minä en ymmärrä Tiramisun valtavaa suosiota. Mutta en ole mikään jälkiruokien ja kahvileipien ystävä muutenkaan.

Parasta on varata pöytä etukäteen. Voi vaikka pyytää hotellin respan varaamaan. On kuulema vaikea päästä perille, ja voi sattua että tulee kieliongelmia, joten pyydä ystävällisesti respan apua.

Kun italialaiset syövät niin he syövät melkein aina päivällistä television ääreessä. Televiso siis seisoo ruokasalissa tai oleskuleuhuoneessa ruokapöydän lähettyvillä. Päivällisaikana tulee suosituimmat ohjelmat ja kaikista suosituimpia on jännittävät  erilaiset kilpailut, missä voi voittaa suuria summia rahaa. 

Ravintoloissa italialaiset pitää kovaa meteliä. Roomalaiset eivät ole kovin puheliaita muuten, mutta ravintolassa kaikki puhuu yhteen ääneen ja ihmetellä voi että he ehtivät siinä yhtä aikaa syömäänkin.

Kerran me syötiin pienessä ravintolassa Firenzessä yhtä aikaa isomman ranskalaisen seurueen kanssa ja he ei päästäneet sanaakaan suustaan vaan he söivät vaihtamtta sanaakaan keskenään.

Minä vaan en ymmärrä kuinka ihmiset jaksaa syödä pastaa joka ikinen päivä koko elämänsä ajan.Pasta on kuitenkin vieläkin italialaisissa ravintoissa eturuoka minkä jälkeen sitten yödään lihaa tai kalaa, melkein siltään. Miksi ei voi tarjoilla pastaa ja lihaa tai kalaa yhtä aikaa samalla lautsella?

Taverna Trilussa on avoinna kaikkina viikon päivinä paitsi ei suunnuntaisin  19.00:stä puoleen yöhön kello 24.00:ään sakkka. Täällä Menu!

perjantai 19. heinäkuuta 2024

Sotilashautausmaa

 


Via Zabaglia, Testaccio, Via Nicola Zabaglia 50

Avoinna kello 8-12 ja 13-15.30

Huom! Hautausmaa on nyt kesän yli kunnostuksessa, mutta elokuun puolessa välissä avataan taas normaalisti. 

Bussi 83  pysähtyy aivan hautausmaan portin edustalla



Arkkitehti Louis de Soissons suunnitteli tämän sotilashautausmaan, mikä valmistui vuona 1947.Tänne on haudattu toisessa maailmansodassa menehtyneitä sotilaita. Hautausmaa sijaitsee melkein vieri vieressä ns englantilaisen, ei katollisen hautausmaan vieressä, Cimitero inglese di Roma, Via Caio Cestio 6. Italiassa rakennettiin noin 50 samantyyppistä sotilashautausmaata toisen maailmansodan jälkeen. 

Alue on erittäin rauhallinen. Tänne hautausmaalle ei kuulu edes liikkenteen melu. Hautaumaa näyttää kun se olisi suuri puutarha. Vihreitä nurmikkoja ja upeita suuria pinjapuita. Hautausmaa on erittäin huolella hoidettu ja siisti. Hautausmaan ympärillä ei ole muuria, kuten Italiassa muuten on tapana ja siksi tätä hatausmaata ei lukta yön ajaksi,  Täällä käy hieno tuulenhenkäys ja sillloin tällöin kuulee lintujen laulua. Jokunen kissa saattaa venytellä kroppaansa tai maata nurmikolla.


Tänne on haudattu amerikkalaisia, englantilaisia, kanadalaisia...joita ei jostain syystä pystytty kuskaamaan kotimaihinsa.








maanantai 15. heinäkuuta 2024

San Girolamo della Carità


Piazza Santa Catarina delle Rota, Regolan kaupunginosassa

Kuvassa vasemmalla San Girolamo della Caritá (hyvien/pyhien pappien kirkko) ja keskellä Santa Catarina della Rotan kirkko. San Girolamo tarkoittaa Pyhää Hieronymosta. Hän oli yksi kirkkoisistä ja hänen vuonna 383 jaa kääntämänsä Raamattu Vulgata, on vieläkin katollisen kirkon virallinen Raamattu.

Vinosti San Girolamon kirkosta oikealle sijaitsee Pyhän Birgitan luostari, mikä ei näy luonnollisestikaan kuvassa. Tämä on yksi kolmesta Roomassa sjaitsevasta Birgitta luostarista ja kulman takana sijaitsee Pyhän Birgitan kirkko. Luostarissa saa yöpyä, taso on korkea ja hinta  sen mukaan.


San Girolamo della Caritàn kirkon sivu torilta nähtynä. Hätätilaa varten on kirkkojen sivuilla ovi. Via di Monserraton kuja sisäänkäynnin edessä on hyvin kapea. 

San Girolamon kirkon julkisivu ei ole nykyään kovin näyttävä, vaikka sen on suunnitellut barokin ajan suurmestari Carlo Rainaldi. Hän on ollut suunnitelemassa yli kahtakymmentä roomalaista kirkkoa, etenkin julkisisvuja. 

Kirkon vieressä sijaitsee San Filippo Nerin perustaman sääntökunnan Oratoriaanien nunnaluostari, mikä toimi alunperin hospitsina ja vasta myöhemmin kunnostettiin luostariksi. Roomalaiset luostarit ovat erittäin moderneja ja siistejä. Niissä on kirjastohuone missä voi lukea kirjoja ja päivän lehtiä, aamiaishuone ja lounas- ja päivällishuone erikseen.


Kirkosalissa on vain yksi laiva. Sisäkatto on veistetystä puusta. 


Avoinna: 
tiistaista perjantaihin kello 17-19
 sunnuntaisin kello 10-13 
ja launataisin suljettu

Vuonna 1524 antoi paavi Clemens VII:lle (omaa sukuaan Medici) kirkon Confraternita Girolamo della Carità/rakkauden veljeskunta nimiselle veljeskunnalle, nykyään Arciconfraternita di San Girolamo della carità,  jonka hän oli perustanut ollessaan kardinaali Giulio de' Medici. Veljeskunnan jäsenet olivat pääasiassa firenzeläisiä aatelisherroja, ja ehkä ovat vieläkin.

Itse ​​Pyhä Filippo Nerikin tuli Firenzestä Roomaan Hän oli Confoederatio Oratorii S. Philippi Nerii nimisne sääntökunna  perustaja. Hän asui viereisessä hospitsissa monet vuosikymmenet. 

Italiassa on myös confraternita ja arciconfraternita veljeskuntia, joista osa asuu luostaritiloissa. Confraternita on väilimuoto siviilelämän ja luostarisääntöjen mukaan elettävän luostari elämän välillä. Konvsenteissa asuvat munkit saavat liikkua vapaasti yhteiskunnassa, vaikka he asuvat konventissa ja elävät konventn sääntöjen mukaan.

Meikäläisten ei-katollisten on vaikea tehdä eroja luostarin ja konventin välillä ja munkkisääntökuntien ja veljeskuntien välillä. Käytän nimitystä società/järjestö birgittanunnien tapaan Società (yhteiskunta tai yhteisö) nimitystä, mitkä ovat neutraali muoto näille lukuisille 'kuppikunnille'. Fraternita ja confraternita tarkoittavat yksinkertaisesti veljeellistä ryhmää jonkin asian ympärillä. 


Cappella Antamoro

Spadan aatelissuvun kappelin San Gorolamo della Caritàn kirkossa uudisti Virgilio Spada perusteellisesti, joka oli kardinaali Bernardino Spadan veli. Hän tilasi Francesco Borrominilta joitakin parannuksia palatsiinsa. Borromini ei kuitenkaan ollut mukana kappelin suunnittelussa. Kaikki patsaat ovat Gian Lorenzo Berninin opiskelijoiden töitä. Antonio Giorgettin kahdella enkelillä on pitkä marmorikangas, jolla he  näyttävät estävän pääsyn kappeliin, mutta oikeanpuoleisen enkelin siivet ovat puuta ja liikkuvat. 



Kirkko on todella upea ja sen ymmärtää, että Spadan suku halusi pitää kirkon ovet lukossa suojellakseen kirkon kalleuksia ja varsinkin suvun hautakappelia. Palazzo Sapad sijaitsee siinä melko lähellä kirkkoa. Palatsi in nykyään Galleria Spada.

Vuonna 1524 vanha kirkko omistettiin Pyhälle Hieronymus/Gerolamo paavi Klemens VII:lle Arciconfraternita della Caritàlle, veljeskunnalle, jonka hän oli perustanut ollessaan kardinaali Giulio de' Medici ja sen jäsenet olivat pääasiassa firenzeläisiä, ja San Filippo Neri (joka tuli Firenzestä) asui viereisessä sairaalassa vuosia.


Antamoron suvun kappeli




San Gorolamo della Caritán kirkon ohitse kävelee helposti, sillä kirkkoa on vaikea huomata. Se sijaitsee Via di Monserraton ja Via San Girolamo delle Caritàn hyvin kapeiden kujien kulmauksessa. 

Kadun kulmassa aukeaa tori niemeltä Santa Caterina della Rota. Torilla  sijaitsee kirkko nimeltä Santa Catarina della Rota. Kirkko on ollut kauan lukittuuna huonon kuntonsa takia, mutta kirkko on nyt peruskorjattu ja avattu.

Tämä kikko on pyhitetty pyhälle Katarina Aleksandrialaiselle, joka luultavasti eli 200-300 jaa. Hänestä on olemassa usieta legendoita. Hän kuoli marttyyrikuoleman vuonna 305. Kuitenkaan ei ole mitään varmaa onko kysesitä henkilöä ollut edes olemassakaan. Hänet on poistettu Vatilkaanin Pyhimyskalenterista. 


San Girolamon kirkossa on kauniita maalakuksia. Santa Paula a Roma, osa Giuseppe Bottanin maalauksesta 'Lähdössä pyhään maahan'.

Kirkko on rakennettu paikalle missä Santa Paula de Roma (347-404) asui. Paula syntyi Roomassa perheeseen. Hänen vanhempansa kuuluivat arvovaltaisiin sukuihin, Gracchi ja Scipiones. Paulan talosta ​​tuli ensimmäinen naisluostari Roomassa. 

Paula meni naimisiin 15-vuotiaana ja jäi leskeksi 32-vuotiaana. Yhdessä ryhmän roomalaisia ​​naisia ​​hän kokoontui palatsiystävänsä Santa Marcellan luona  kuunnellen raamatunlukua, mitä piti ulkomaalainen munkki nimeltä  Hieronymos/Girolamolta. Munkki asui kirkon tiloissa ja hänestä tuli myöhemmin pyhimys, San Girolamo/Pyhä Hieronymos. Hieronymos syntyi Betlehemissä vuonna 347. Hän oli pappi, teologia ja hirtorijoitsija.Hän käänsi Raamatun hebreasta ja kriekasta lartian kielelle. Tämä kännös,Vulgata, on veilökin katolsen kirkon viralleinRaamtun versio.

Paula teki pyhiinvaelluksen pyhälle maalle  ja rakensi Betlehemiin kaksi luostaria, yhden miehille ja toisen naisille, mitkä toimivat hengellisesti Hieronymuksen johdolla. Hän perusti myös talon pyhiinvaeltajille toteuttaen siten luostari-ihanteensa. Paula käytti kaiken omaisuutensa hyväntekeväisyyteen, hän eli elämäänsä rukoillen ja opiskeli pyhiä kirjoituksia, katui ja oli nöyryyden esikuva.

Kirkko ja luostari kunnostettiin vuonna 1631 tulipalon jäljiltä. 

Vuonna 1985 rakennus kompleksista tuli Opus Dein johtaman paavillisen Pyhän Ristin yliopiston lisärakennus, jonka pääkonttori sijaitsee Sant'Apollinare alle Termen vieressä. Täällä sijaitsevat yliopiston kirjasto, tutkimuskeskus ja professorin toimisto. Kirkosta vastaava pappi on nykyään Opus Dein jäsen, ja kirkkoa kuvataan yliopiston kirjaston kappeliksi. Edistääkseen arvokasta musiikkiperinnettä veljeskunta on perustanut Accademia di San Girolamo della Caritàn.