perjantai 23. heinäkuuta 2010

Colonnan kaupunginosa


Colonnan kaupunginosa numero III

Täällä asuu noin 2500 asukasta. Colonnan kaupunginosa käsittää alueen Piazza Barberiniltä läntee Campo Marzion eteläisset osat Piazza San Silvetrolle ja Palazzo Montecitorioon saakka. Palazzo Montecitoriossa istuu Camera dei Deputati, Italian valtion kaksikamarinen eduskunta.

File:IT-Rom-Parlament.jpg

Palazzo  di Montecitorio, Piazza di Montecitorio/Piazza Parlamento

Palatsi on 1800-luvulta ja se rakennttiin sillosien paavin Innocenzo X Pamphilin käskystä Ludovico Ludovisi'lle. Gian Lorenzo Berninin suunnitteli mutta Carlo Fontana sai rakentaa sen valmiiksi.  Alkuun rakennuksessa oli Kirkkovaltion tuomioistuin, Curia Apostolica, ja vuonna 1871 muutti Italian eduskunta palatsiin. 

File:Colonnaaureliana.jpg

Piazza Colonna, Via del Corson varrella on yksi Rooman keskeisimpiä alueita

Tämä upea "colonna"/pylväs, on antanut torille nimen ja koko kaupunginosalle, luultavasti, on valmistettu  keisari Marcus Aureliuksen kunniaksi. Kaupunginosan nimi oli keskiajalla Regio Columne et Sancte Marie Aquiro.

Kolonna on imitaatio Trajanuksen pylväästä. Pylväs on 39 metriä korkea ja alunperin keisari Marcus Aurelianuksen haudalle ajateltu pylväs. Se pystytettiin vuonna 180 jaa. Koko pylväs on koristeltu reliefeillä jotka kertovat keisarin urotöistä. Marcus Aurelianuksen tuhkaa säilytetään Hadrianuksen Mausoleumissa, Castel Sant'Angelossa. Paavi Sixtus rakennutti uuden jalustan Colonnalle ja pyysi laittaa pyhän Paavalin patsaan kolonnan päälle. Nyt Paavali katselee kolonnan päältä Vatikaaniin päin. Giacomo della Porta valmisti suihkulähteen torille kolonnan viereen vuonna 1577.

Keskellä toria seisoo upea Marco Aurelion colonna, pylväs. Colonnan kaupunginosa on saanut nimensä juuri tästä pylväästä. Torilla seisova suihkulähde on yksi 16. Giocamo della Portan valmistamista suihkulähteestä, jotka hän teki kun Aqua Virgo akvedukti korjattiin 1500-luvulla. Kahdeksankulmaisen suihkulähteen valmisti della Porta Kreikasta Chioksen saarelta haetusta rosanvärisestä marmorista. Samaa marmoria della Porta käytti myös Pyhän Pietarin kirkon oven pieliin. 

Toria reunustavat Palazzo ChigiPalazzo Wedekind, Il Tempo lehden toimitus, pieni Pyhän Bartolomeuksen ja Aleksanteri Bergamaschin kirkko ja sen vieressä Palazzo Sasso joka kuului aikoinaan Aldobrandinin suvulle, ja toisella torin reunalla luxus Galleria Alberto Sordi.

File:Balcony in Rome.jpg

Via Frattina on yhdessä Via Borgognonan ja Via Condottin kanssa Rooman tunnetuimmat shopping-kadut. Colonnan kaupunginosassa on monta viihtyisää toria, joilta löytyy kahviloita, baareja ja ravintoloita. Piazza di Pietralla sijaitsee kuuluisa Gran Caffe La Caffetteria

Piazza Colonnalla on kahvila di Noto, jonka jäätelö on aivan taivaallista. Yksi pallo vaniljaa ja yksi suklataa ja päviä on pelastettu! Vaikkakin suosikkimakuni on tällä haavaa kirsikka. Mitä tummemmanpunainen kirsikkajäätelö, sitä parempi, nam nam. Koska en syö kaakkuja ja kahvileipiä diabeteksen takia, niin silti syön joskus jäätelöä.

Pieni varoitus on paikallaan. Tunnetuimpien torien varsilla sijaitsevat kahvilat eivät aina ole parhaita eikä myöskään halpoja, joten kannattaa pistäytyä sisään kahviloihin, jotka tulee matkan varrella vastaan kujilla tallatessa. Esimerkiksi Piassa San Silvestrolla maksaa maltaita yksi kuppi kahvia.

Kahvi ja jäätelö kuuluvat roomalaisten arkielämään hyvin tärkeänä osana. Niistä ei tingitä.


Santa Maria in Aquiro, Pizza Capranica

Paavi Gregorio III:n rakennuttama kirkko 731-741. Nähtävästi ollut tituli, Tituli Equitii, vaikka tutkijat liittävät sen nimen San Martini ai Montin kirkkoon, tai mahdollisesti Santa Maria della Visitazioneen.


Palazzo Toni (Palazzo Pupazzi) e Capolicase, Via Capo le Case


Roomassa kasvaa sitrushedelmiä jalkakäytävilläkin siellä täällä


Galleria Alberto Sordi, Piazza Colonna
 Luxus ostosgalleria


Piazza San Lorenzo in Lucina ja samanniminen kirkko

Tori on kolmionmuotoinen ja "hienostunut". Matrona Lucinan kodin rukoushuoneesta tehtiin kirkko 500-luvulla mutta valmistui lopullisesti vasta 1200-luvulla. Kirkon vasemmalla puolen sijaitsi aikoinaan kardinaali Almagian suvun asunto. Asuinrakennus ja kirkko oli rakennettu keisari Augustuksen alkuperäisen vapaudenalttarin, Ara Paciksen päälle. Aikoinaan torin keskellä seisoi Obeliski joka siirrettiin Piazza Monte Citoriolle.


San Lorenzo in Lucina

Rakennettu neljännellä vuosisadalla paavi Marcellus I:n määräyksestä. Paavi Damasus valittiin paaviksi kirkossa vuonna 366 ja oli näin ollen Rooman vanhimpia kirkkoja ja titulus, Titulus Lucianae. Pääalttarin on suunnitellut Carlo Reinaldi ja Guido Reni on valmistanut krusifiksin. Pyhän Laurentianuksen jälkeenjäännökset ovat alttarilla.
San Lorenzo in Lucina


Via delle Paste


San Andrea della Fratte, Via Capo le Case, Via Andrea della Fratte 1

Ensimmäinen kirkko rakennettiin paikalle jo 1200-luvulla. Francesco Borromini rakensi kirkon uudestaan vuonna 1612. Kirkko on toiminut Minima luostarijärjestön kirkkona.


Gian Lorenzo Berninin suunnittelma enkeli, toinen enkeleistä, jotka alkuun seisoivat Sant'Angelon sillan reunalla mutta ne tuotiin parenpaan talteen tänne krikkoon ja tilalle alitettiin kopiot.


Luostarin puutarha
Paikallisten virkistyskohde


Luostarin puutarhan perinteinen appelsiinipuu


Luostarin puutarhaSanti Bartolomeo e Alessandro dei Bergamaschi, Piazza dei Colonna

Kirkko tunnetaan myös nimellä Santa Maria della Pieta, sen näkee myös Maria reliefistä oven yläpuolella. Kirkko on aluneprin viidenneltätoista vuosisadalta ja korjailtu myöhemmin. Kirkkosalin molemmilla seinustoilla on kolme kappelia. Kirkosta löytyy kaksikin puusta tehtyä krusifiksia. Kirkko on Roomassa asuvien bergamolaisten kotikirkko.

Kirkko on avoinna keskiivikko-perjantai kello 11-13, 17-19, sunnuntaisin kello 17-19. Messu lauantaisin kello 18.00.


Via Mario de'Fiori 92


San Tommaso da Villanova, Via Sistina

Espanjalaiset augustiiniveljekset rakennuttivat kirkon kuudennellatoista vuosisadalla.Francesco Grassian kaunis alttaritaulu


San Giuseppe, Via Capo le Case

Rakennettiin vieressä sijaitsevaa luostaria varten kuudennellatoista vuosisadalla.


San Macuto, Via del Seminario 76

Kirkon on omistanut monet vuosien varrella. Nykyään se on jesuiittien omistama pieni ja vaatimaton kirkko. Kirkon vieressä sijaitsee Palazzo Macuto jonka tiloissa sijaitsee  Il Collegio di San Roberto Bellarmino.


Palazzo Gabrielli Borromeo/Palazzo Macuto, Via del Seminari

Palatsin historia on liittynyt läheisesti Jesuiitti-veljeskuntaan. Jesuiitat ostivat palatsin Mignannellin suvulta. Rakennuksessa on oleskellut monen monta erilaista jesuiittiopinahjoa kukin vuorollaan. Palatsin yhteydessä sijaitsee edellä mainittu kirkkorakennus, San Macuto.


San Silvestro in Capite, Piazza Silvestro 17,
 Ison Britannian kansalliskirkko


San Silvestro in Capite

Paavi Stefano II:n perustama kirkko on kahdeksannelta vuosisadalta ja uuskorjattu vuonna 1210. Kirkko toimii nykyään englantilaisten benediktiininunnien kirkkona. Kirkon aarteista kannattaa mainita Johannes Kastajan kallo, joka sijaitsee kirkkosalin vasemmalla puolella olevassa kappelissa.San Silvestro in Capiten sisäpiha jonka kautta on sisäänkäynti kirkon tiloihin.


San Silvestro in Capiten sisäpihaSan Silvestro in Capiten sisäpiha


Santa Maria Maddalenan kaunis barokkikirkko, Piazza Maddalena 53


Santa Maria Maddalenan kirkon oven pääty


Santa Maria Maddalena


Santa Maria Maddalena kirkon urut

Vuonna 1699 rakennettu upea rokokoo ja barokkityylinen kirkko. Carlo Fontana, Giovanni de Rossi, Giuseppe Sardi ovat olleet suunnittelmassa kirkkoa jonka rakentaminen kesti seitsemänkymmentä vuotta kaiken kaikkiaan. Kirkossa on erittäin kaunis sakristia.Piazza della Rotonda


Piazza di Pietra


Obeliski Piazza Montesitoriolla


Tempio di Adriano, Piazza di Pietra

Rippeet Hadrianuksen temppelistä. Nykyään se osa roomalaista börssiä. 


Palazzo Zuccari, Via Sistinan ja Via Gregorianan kulmauksessa

File:PalazzoChigi.jpeg

Palaazzo Chigi, Piazza dei Colonna/Via del Corso

Carlo Madernon sunnittelma palasti Aldobrandinin suvulle, jonka sittemmin osti pankkiiri Chigi ja nykyään  se on pääministerin virka-asunto.


Palazzo Wedekind, Piazza Colonna, Via del Corso

Palatsi on nykyään Il Tempo lehden päätoimipaikka. Palatsissa on asunut monet henkilöt. Nimensä palatsi sai pankkiiri Wedekindin mukaan joka asui perheineen jonkin aikaa palatsissa. Myöhemmin rakennus on ollut fasistien pääkallonpaikkana.


Asqua Vergine, Vicolo della Spada di Orlando


Asqua Vergine, Via del Nazzareno


Piazza San Lorenzo in LucianaEi kommentteja: