lauantai 8. toukokuuta 2021

Castelli Romani


Castelli romani/Rooman kastellit

Haluatko saada maaseutuelämyksen Rooman vierailun yhteydessä? Tee kuten roomalaiset, mene ulos ja syö sunnuntai-illallinen Castelli Romanin viinialueella! Tai asu täällä ja tee sen sijaan päiväretkiä Roomaan. Albano Laziale, Frascati, Castel Gandolfo, Marino, Nemi ja muut kylät tarjoavat maalaismaisia ​​tavernoja, kauniita huviloita ja puistoja. Syyskuussa voit myös järjestää viininkorjuujuhlat. Paavin kesäasunto sijaitsee Castel Gandolfossa, pienen Lago Albano -järven rannalla.

Erinomaisia ​​ruokia ja viinituotteita voi maistella tavernoissa ja tyypillisissä ravintoloissa, joista on näkymät upeille maisemille: Velletrin, Frascatin, Marinon DOP-viineistä Genzanon IGP-leiviin ja Larianon MCG-leiviin.

Ariccian kuuluisa porchetta ja coppiette… Nemin mansikat, Castel Gandolfon persikat ja Colonnan viinirypäleet…

Tämä Castelli Romanin alue on ehdottomasti monipuolisin lomakohade Roomassa ja sen lähettyvillä. Suosittelen pari-ja perhelomailuun! Vältä aluetta kuitenkin heinäkuun puolesta välistä elokuun loppuun, sillä silloin on italialaisten kesälomat. (Italiassa asuu noin 60 miljoonaa asukasta!)

Monet rikkaat italialaiset matkustaa mielellään lomille Sardiniaan, missä heidän temmellysaluettaan on Costa Smeralda. Vuonna 1961 Aga Khanin johtama yhtymä osti koko tämän alueen ja alkoi kehittää siitä lomanviettoaluetta rahakkaille rakentaen venesatamia ja luksushotelleja. Alueen keskuspaikka on Porto Cervo.

Sicilian etelärannikko on myös erittäin italialaisten tavisten suosimaa lomailualuetta. Myös Napolin lahti ja Sorrenton niemimaa on suosittua loma-aluetta. Cinque Terre La Spezian eteläpuolella on ehdottomasti suosituimpia turistialeuita Italiassa, vaikka alueella sijaitsee vain pikkukyliä, runsaasti leirialueita ja viitoitettuja patikkapolkuja.

Roomasta Frascatiin on noin 25 kiloetriä. Matka taittuu helposti FL4:n paikallisjunalla noin puolessa tunnissa. Melkein yhtä pitkä matka on Roomasta Castel Gandolfoon. Matka kestää noin 40 minuuttia. Frascati ja Castel Gandolfo ovat suosituimmat kohteet alueella.

Frascati ja Castel Gandolfo ovat ne kylät missä turistit useimmin käyvät. Jos lentää Ryanairilla Ciampinon lentokentälle, niin sieltä on lyhyt ja helppo matka tänne Castelli Romanon alueelle. 

Ciampinon lentokenttä sijaitsee huomattavasti lähenpänä Rooman keskustaa, kuin Fiumicinon kenttä. Sieltä kulkee monia busseja Rooman kekustaan ja muutamassa minuutissa myös Anagninaan, missä on yteys metroon ja paikallisjuniin.


Ciampinon lentokenttä sijaitsee strateegisesti Rooman ja Castel Romanin puolivälissä. Ciampinoon lentää muun muassa Ryan Airin koneet ja muut eurooppalaiset halpalentoyhtiöt.

Lentokentältä joutuu ottamaan paikallisbussin Ciampinon rautatieasemalle, koska lentokentän kiitoradat sijaitsevat siinä välimaastossa ja bussi joutuu kiertämään kiitoradat.

Ciampinon lentokentältä Roomaan päin kulkee monia eri bussifirmoja, ja matka taittuu reippaasti alle puolen tunnin. Lentokentältä pääsee Cotralin paikallisbussilla Anganinan metroasemalle ja siitä pääsee metrolla kaupunkiin. Lentokentältä Roomaan kestää matka noin puoli tuntia. Ciampinon lentokentän metroasema ei näytä koskaan valmistuvan.


 Tässä esitellään Castelli Romanin aluetta 42:ssa minuutissa.

Matka taiteen, kulttuurin, historian, muinaisten kylien, upeiden huviloiden, keskiaikaisten linnojen, viinitarhojen, paikkalisten herkkujen, mahtavaan luontoon ja arkeologisten jäänteiden keskuuteen, sillä kaikkea tätä tämä alue tarjoaa kansalaisilleen, kaikille opiskelijoille, turisteille. Per il viaggio!


Ette arvaa kuinka kauan ole tätä postausta yrittänyt saada valmiiksi. Mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Ei tässä nyt kukaan ole lähdössä kuitenkaan matkoille...Nyt koronan ajalla saadaan matkustaa netissä. Mitä pitempi tästä postauksesta tulee, niin sitä sekavampi. Olisi alunperin pitänyt organisoida...En kuitenkaan halua aloittaa postausta uudestaan.


Castel Gandolfo ja Albanon järvi

Google kääntää sanan castello/castelli suomalaisella sanalla linna ja ruotsalaisella sanalla slott, mutta omasta mielestäni parempi nimitys modernille italialaiselle castellille on maatila (tai linnake tai linnoitus). Aikoinaan Italiassakin oli castelleilla vartiotornit ja  muuri rakkennusten ympärillä. 

Nykyään castellit ovat joko vanhoja linnakkeita tai isoja maatiloja, jotka ovat usein juuri noita vanhoja castelleja modernimmassa muodossa. Lazion regionessa on castelleja vaikka kuinka paljon, useimmat aatelisten omistamia. Useimmat castellit ovat toki hajonneet ajan saatossa.


Nemi

Castelli Romani tarkoittaa Rooman maaseutua, ager romanus/roomalaiset viljapellot, mistä roomalaisten ruoka ja viini tulee. Läntisenä ager romanuksen rajana Tyrrhenian meri, eteläisenä Albanon järvi ja Pontinan tasanko, itään päin Monti Tiburtinin vuoret ja pohjoiseen päin Braccianon järvi. Ja siihen keskelle sitten jää Rooma. 

Tämä on perinteistä latinalaisten aluetta. He ovat asuttaneet aluetta jo pronssikaudelta lähtien, noin 1200-1000 eaa. Heidän puhekielensä oli latinan kieli. Varhaislatinalaisia kansanheimoja oli kolmekymmentä, ja ne muodostivat itsenäisiä kaupungintapaisia kyläkuntia. Latinalaisten myyttinen keskus oli Lavinia.


Monte Compatri

Alueella on asunut latinalaisia, joiden asuinaluetta kutsuttiin nimellä latina vetus, siis sama alue kuin Castelli romano. Etruskit asuivat Rooman pohjoispuolella, sabinit itäpuolella ja latinalaiset Rooman eteläpuolella. 

Latinalaiset asuivat kaupunkivaltioissa ja heillä oli latinan kieli yhteisenä kielenä. Italian kieli on romaaninen kieli. Italiassa puhutaan kuitenkin kirjakielen lisäksi useita italialle läheistä sukua olevia kielimuotoja "murteita", jotka eivät ole keskenään ymmärrettäviä. Kielitieteellisesti ne ovat eri kieliä. Nykyinen Italian kirjakieli pohjautuu Toscanan alueen ja etenkin Firenzen 1200–1300-lukujen murteeseen. On huomattavaa, että Italian yhdistyessä vuonna 1861 vain noin kaksi prosenttia Italian asukkaista puhui kirjakieltä, muut ainoastaan aluekieliä. Aluekieliä puhutaan vieläkin.

Roomalaiset olivat monikansallista väkeä, ja myöhemmin latinalaiset, etruskit ja samniitit roomalaistuivat, sulautuivat roomalaiseen kulttuuriin.

Latinalaisessa sodassa (340-338 eaa) latinalaiset menettivät valtansa alueella naapurikansoille. Latinalainen sota sai alkunsa siitä, että latinalaiset halusivat saada tasa-arvoisen vallan roomalaisten kanssa. Monien sotien ja riitojen jälkeen latinalaiset sulautuivat roomalaiseen yhteiskuntaan suuremassa määrin kuin muut kansakunnat lähialueella.

Rooman pohjoista ja eteläistä maaseutua kutsutaan myös nimellä Campagna romana. Campagna tunnetaan kauniista luonnostaan ​​ja monista antiikin muinaisjäännöksistä. Via Appia antiikin aikainen tie kulkee eteläisen campagnan lävitse ja alueella on jäljellä upeita Rooman akvedukteja. Alueen pinta-ala on noin 2100 neliökilometriä.


Monte Compatri

Liikuin tällä samalla suunnalla, kun kerroin matkasta uudella metrolinjalla, Metrolla C Roomasta Monte Compatri-Pantanoon. Ennen metrolinjaa Pantanoon kulki vain raitiovaunut. Pantanon alueen omistaa vieläkin Borghesen aatelissuku. Heillä on siellä suuret maatilat, nimeltä Tenuta Pantano-Borghese, mikä kuuluu Rooman kuntaan ja alueen hallinnollinen nimi on Zona XIV Borghesiana, mikä on Rooman kunnan itäisimpiä osia.

Metro C:n päätepysäkki Pantano sijaitsee Monte Compatrin kunnassa, juuri ja juuri Rooman kunnan rajan ulkopuolella. Uusi metrolinja kuten netien raitiovaunulinjakin myötäilee vanhaa Via Casilinan tietä, mikä johtaa Cassinoon saakka.

Rooman kunta on oikeastaan nykyään Roma capitale virallisesti. Italiassa on 8100 kuntaa, joten ei ihme että aluejaottelu on sekavaa.


Alueella sijaitsee toistakymmentä melko korkeaa vuorenhuippua, jotka ovat syntyneet kolmen seismien aikakauden aikana. Järvet syntyivät viimeisellä seismisellä ajalla.

Castelli Romanin alue on tulivuoriluontoinen alue, joka on peräisin Lazion tulivuoren romahduksesta muutama sata tuhatta vuotta sitten. Alue on hedelmällinen alue, jossa antiikin ajoista lähtien on viljelty. Entiset kraaterit täyttyivät vedellä ja näin syntyi Nemin ja Albanon järvet. Seisminen luokitus: vyöhyke 2 (=keskimääräinen seismisyys).

Rooman valtakunnan hajoamisen jälkeen Albanon vuorten ympäristössä alettiin rakentaa linnoituksia, jotka omistivat roomalaiset aatelissuvut, joista myöhemmin kehittyi todellisia linnoja keskiajalla.

Alueella on taisteltu vallasta 1100-luvulta lähtien. Pierleinon suku oli ensimmäein joka taisteli iste paavin valtaa vatsaan. Rähinä alueella päättyi sotaan ja Albano Lazialen kylä hajosi. Uiseta sotia käytiin ja vasta 1500-luvulla sattain rauha aleelle. Aateliset onnistuivat jakmaan kylät keskenään. 1800-luvun puolesta välsitä rakenenttiin rautateitä alueelle ja 1900-luvulla saatiin myös paikallisjunalinja. Tämä sai aikaan turistivirran alueelle.


Palazzo Borghese on nykyään Monte Compatrin kunnan talo, 
Piazza Marco Mastrofinillä

Monte Compatri on 13000 asukkaan kaupunki/kunta Castelli Romanin alueella, joka sijaitsee noin 600 metriä meren pinnan yläpuolella, Colli Albanon vuoristossa, Castelli romanin alueella, johon kuuluu 17 pikku kuntaa. Kuntia ovat perinteisesti hallineet aatelissuvut. Monte Compatri on niistä pohjoisin kunta/kaupunki. Monte Compatri on syntynyt San Silvestron luostarin ympärille, mikä sijaitsee alueen korkeimman vuoren huipulla. Casa San Silvestro on karmeliitti nunnaluostari, jossa voi yöpyä. Monte Compatri kuuluu ikivanhaan Tusculumin alueeseen, josta olen kertonut aikaisemmin täällä.

Borghesen suku on yksi Italian arvovaltaisimmista ja rikkaimmista aatelissuvuista. Suku on omistanut ja omistaa vieläkin suuret alueet Monte Compatrin kunnasta. Tenuta Pantano Borgesen valtavan suuri maatila sijaitsee noin 7 kilomteriä linnuntietä pohjoiseen päin. Täällä olen tehnyt postauksen Via Casilina Borghesianasta ja Pantanosta. Via Casilinan tien vareessa sijaitee suuri asuintaajama minkä nimi on Borghesiana. Borgheset ovat luovuttanet suuria osia alueestaan, joihin on rakennettu asuintaajamia.

Monte Compatrista koilliseen sijaitsee Colonnan aatelissuvun omistamata alueet ja kunta nimeltä Colonna. Alue ei ole saanut niemään suvun mukaan, vaan suku otti nimensä Colonnan kylän mukaan. Suku ja alue oli perinteisesti Tusculumin kreivin aluetta. Tusculum sijaitsee Monte Compatrin eteläpuolella ja on nykyään argeologista kaivausaluetta. Olen tehnyt aikaisemmin postauksen Tusculumista täällä.

Colonnan rautieaseman nimi on Colonna Galleria. Colonna on yksi kuudestatoista kaupungista Castelli Romanin alueella, vaikka ne ei enää ole kaupunkeja vaan kuntia. Colonna ei ole suosituin turistikohde alueella, mutta se on pieni rauhallinen taajama, mistä löytyy useita baareja. Täältä on lyhyt matka naapurikyliin.

Tämä on vulkaanista aluetta. Alue on 'nukkunut' 40 000 vuotta, mutta voi joskus lähitulevaisuudessa saada purkauksen, koska magma on alkanut liikkua 10 km maanpinnan alla. Luultavasti vaara tulee noin 1000 vuoden päästä, mutta mahdollisuus on että magna saattaa löytää reitin purkautua aikaisemminkin. Oletettu purkautumisalue on Rocca di Papan ja Molaran välissä. Kysymys kuulu että tuleeko Albanista Rooman Vesuvius? 


Tässä on merkattu ruskeilla kolmioilla ne paikat missä maa on tärissyt.  Maanjäristyksiä voi seurata täällä Italian valtion sivulta, ja niistä kerrotaan myös meiassa säätiedoitusten yhteydessä. Alle 2:n magnitudin tärinöitä ei rekisteröidä.


Lago Albano/Albanon järvi

Ihastuttava Lago Albanon järvi Castel Gandolfon kylässä, mikä on alueen pääpaikkakunta. Lähinnä järveä näkyy paavien kesäasunto, Palazzo Pontifico. Alamäessä sijaitsee myös Castel Gandolfon kylän juna-asema. Paikallisjuna Rooma Terminiltä FL4 pysähtyy noin parin kilometrin välein. FL4 kulkee myös Frascatiin ja Aricciaan. Roma Termilitä on Castel Gandolfoon vain 12 kilometriä. Paavit kulkee tänne omalla junallaan Vatikaanin omalta asemalta. 

Junan vaihto Ciampinossa. Ciampinossa sijaitsee lentokenttä, jota me on aina käytetty. Sinne lentää muun muassa kaikki eurooppalaiset halpalennot, amerikkalaiset filmitähdet ja kuuluisuudet yksityiskoneillaan, presindentit, kuinkaalliset ja Paavi. 

Aikasemmin kulki Ryan Air joka päivä Tukholmasta Ciampinoon, ja lentomatka oli erittäin halpa. Lentomatka kestää noin 2,5 tuntia. Ciampinosta oli Roomassa tasan puoli tuntia bussilla asunnolle. Kentältä on vain 13 kilometriä Roomaan. Hankalin matka on Tukholmasta Skavstan lentokentälle. Sinne on Tukholmasta 100 kilometriä. Matkalippu kentälle on ollut suhteellisen kallis verattuna lentolippuun.

Ciampinon lentokentälle piti vetää Anagninasta metrolinja, mutta rahat loppui kaiketi kesken. Metrojen rakentaminen on erittäin työlästä kaupungissa missä voi olla 10 metrin syvyydeltä roinaa maan alla, jotka arkeologien on ensin tutkittava. 

Mutta lentokentälle pääsee kätevästi busseilla Terminin rautatieasemalta (monta bussifirmaa) tai ensin metrolla Anagninaan ja siitä sitten paikallisbussilla 515 lentokentälle. 

Flixbussin laituri on siinä vieressä ja se kulkee muun muassa Terminin rautatieasemalle. Bussi kulkee Terminin ja Ciampinon lentokentänkin  väliä. Monta muuta bussifirmaa tekee samoin. Puolen tunnin välein ja matka kestää noin 20-30 minuuttia riippuen liikenteestä. Flexbusseilla pääsee melkein mihin vaan Euroopassa nopeasti, kätevästi ja halvalla.

Castelli Romanin alueella sijaitee 16 pikku kaupunkia, tai kylää paremminkin tai oikeammin kuntaa. Italiassakaan ei ole enää kaupunki nimitystä, kuten ei Ruotsissakaan, vaan kaikki ovat kuntia molemmissa maissa.


Tusculum, on ollut alueen vanhin kaupunki, josta olen tehnyt aikaisemmin postauksen. Tuscullumista ei ole paljoakaan jäljellä. Alue on arkeologinen kaivausalue, jonne löytää parhaiten Frascatista käsin Via del Tuscolon tietä pitkin Cotralin bussilla 5. Tusculum sijaitsee Monte Tusculumin vuorella.

Castelli Romanin alueella voi valita neljä reittiä, arkeologinen reitti, roomalaisten aatelisten huvilareitti, kirkot ja luostarit reitti tai metsässä/puistossa patikointi reitti. Näitten lisäksi viinitarhat tarjoavat viininmaistajaisia ja myyvät samalla tuotteitaan. DOC italialaisten viinien yhteydessä tarkoittaa kontrolloituja viinejä. 

Castelli Romania ei pidä sotkea Castel Romanon ostoskeskukseen, mikä sijaitsee Roomasta lounaseen päin, läheltä Lido di Castel Fusanon uimarantoja meren rannalla. Castelli Romanista on noin 10 kilometriä Castel Romanon ostoskeskukseen linnuntietä. Mitään suoraa tietä ei alueiden välillä kulje. Täytyy kiepauttaa Pomezian kautta, koska Rooman kunta/capitale on halunnut jättää melko suuren luonnonvaraisen alueen näitten alueiden välille, Rooman kunnan/capitale alueet VII ja valtavan iso Municipio IX. Castel Romanon ostoskeskukseen kulkee shoppailubusseja suoraan Roomasta Terminin rautatieasemalta.


Rooman keskustasta Ciampinon lentokentälle on 18 kilometriä, Ciampinosta Frascatiin on vain 8 kilometriä ja Ciampinosta Castel Gandolfoon on 10 kilometriä. Välimatkat alueella ovat siis lyhyitä.

Roomasta järjestetään Castel Romaniin ryhmämatkoja, jotka kestää 8 tuntia. Omalla kyydillä ja omin neuvoin menee huomattavasti enempi aikaa, mutta voihan sitä yöpyä alueella tai viettää vaikka kokonainen viikko täällä ja täältä käsin käydä tutustumassa Roomaan, varsinkin kun Ryan Airilla pääsee Ciampinon lentokentälle. Aikaisemmin Ryan Air lensi kerran päivässä Tukholman Skavstan kentältä Roomaan. Nykyään lentää yhtä halvalla Tukholman Arlandan kentältä Norwegian koneet. Rooma ei ole ruotsalaisten suosituimpia kohteita.



Tämä Castselli Romani on erinomainen kesälomakohde, jos ei ihan kuuminpaan aikaan matkusta. Täällä on hieman viileänpää kuin Roomassa. Jos lähtee omalla autolla Suomesta, niin kannattaa ajaa Autostada 1/Autostrada del Solea/E45 tietä pitkin suoraan tänne, eikä poiketa Rooman kautta. San Cesareossa voi sitten poiketa pois autostradalta ja aloittaa tutustumisen alueseen Monte Compatrista ja sitten ajaa vaikka Frascatiin.

Tottuneet autokuskit tietää mitä on otettava huomioon, ennen matkalle lähtöä. Joten siitä ei sen enempää. Mutta kaikki mahdolliset henkilö- ja autovakuutukset kannattaa tarkistaa ja Euroopan tereveyskortti kannattaa ottaa. Sitten se on oma valinta lähteekö Ruotsin, Viron, Saksan vaiko Puolan kautta. En osaa sanoa muuta kuin Ruotsin kautta ajettavasta reitistä. Vain Venäjän kautta pääsee Suomesta ilman että kertaakaan nousee laivaan. 

Itse ehkä haluan suositella matkaa Tukholmasta tänne Castel Romaniin, mutta matkanteko Suomesta tänne sujuu ehkä 
kätevimmin Itä-Eruoopan maitten kautta. Ajamalla Tukholmasta tänne joutuu maksamaan tietulleja silloin tällöin, joskus automaateissa kolikoilla, joten ota mukaan pankki- tai luottokortti ja käteisiä kolikoita. 

Ruotsin ja Tanskan välillä on Juutirauman silta jossa on maksu 59 €. Helsingborgista pääsee lautalla 15 minuutissa yli Tanskan puolelle, mutta se maksaa melkein tuon saman, joten ei kannata. Lautat on otettava myös Tanskasta Saksaan Puttgarden-Brödby, mikä maksaa noin 33 €,  jos ostaa lipun ajoissa Scanlinesin sivuilta.

Saksassa on moottoriteillä ajaminen ilmaista ja erittäin nopeaa. Itävallassa tarvitaan ostaa tarra huoltoasemalta. Se maksa noin 9 € ja sillä saa ajaa 10 päivää. Italiassa maksetaan moottoriteillä ajosta. Via-cardin kortin saa ajettaessa moottoritielle ja matka maksetaan kun erotaan moottoritieltä. Kortteja on kolmea eri sorttia, 25, 50 ja 75 €. Italiassa on moottoritiet luokiteltu viiteen eri luokkaan. Siitä enempi täällä

HUOM! Viacard ei ole enää voimassa. MSTS tolls on voimassa nykyään. Tämä kortti on heille jotka ajaa usein maksullisilla teillä.  Tietullimaksun voi maksaa nykyään tyrkkäämällä pankki tai luottokortin 'carte'lukijaan poistuessa maksullisilta teiltä.

Aja tullissa sisään, missä lukee "Biglietto" (lippu). "Telepass" on laatikko moottoritiemaksujen automaattiseen maksamiseen. Älä aja sisään sisääsnkäynyiin, missä lukee vain Telepass, sillä siitä saa sakkoja. Sisäänjaosta saa lipun mikä sinun tulee säästää, sillä sitä tarvitsee ulosajossa kun joutuu maksamaan. 

Tieltä ulosajettaessa maksa käteisellä tai kortilla automaatissa tai käteisellä/debitkortilla/luottokortilla. Laita lippu minkä saa mootoritielle ajettaessa koneeseen ja toimi kuten kone sanoo.

Valitse ulosajo missä lukee vain Carte, missä voi maksaa luottokortti + käteinen. Jos kortissa on ongelmia, pidä käteistä valmiina. Huom! Vältä tiedostoa Telepassilla myös tässä!
 
Halvin tapa on on ajaa muita teitä pitkin Italiassa, sillä teitä on Italiassa joka lähtöön, ja vältellä tullimaksullisia teitä. On myös moottoriteitä joilla ei ole maksutullia, ns. Fast Flow , joten maksu suoritetaan netissä jälkikteen.  Mutta Italiassa on myös maksuttomia moottoriteitä, jotka merkataan sinisellä, maksulliset merkataan vihreällä.

Lähes jokaisessa pikkukaupungissa on ympäristövyöhyke, jonne pääsevät vain luvan saaneet ajoneuvot. Vyöhykettä valvotaan kameroilla ja jos satut ajamaan ZTL:ään, odottaa mojova sakko. "Ajoneuvoliikenteen kielto" -merkki on "zona traffico limitato" -teksti.

Italiassa tienumeroita merkitään harvoin, mutta teiden liittymät on merkitty suuntakylteillä kaupunkeihin. Jos ajaa GPS:llä, voi olla aika hämmentävää, kun siinä lukee tien numero ja kylteissä ei tienumeroita ilmoiteta usein miten. Joten pidä aina silmällä kulkusuuntasi suuria kaupunkeja kohden, jotta et aja väärin.

Parkkipaikat on merkattu kolmella eri värillä, sininen, valkonen ja keltainen. Sininen on maksullinen pysäköintipaikka, valkoinen ilmainen ja keltaista parkkipaikkaa voi käyttää vain harvat, joten vältä niitä.


Italiassa on aina hyvä olla seteleitä ja kolikoita, sillä pankki-tai luottokortit ei aina toimi, eikä aina kännykällä maksaminenkaan. Myymälöissä, kahviloissa ja ravintoloissa on Italiassa aina turvallisenpaa maksaa käteisellä. Kortteja, varsinkaan luottokortteja, ei kannata käyttää muutenkaan, korruption takia. Maksa mieluiten käteisellä aina, jos se vaan on mahdollista. Sitä poliisitkin suosittelevat. Hotelleissa ja bensa-asemilla voi maksaa kortillakin, mieluiten pankki/debitkortilla.

Älkää koskaan suostuko maksamaan lunnaita. Italia on nuori (vain noin 150 vuotta vanha valtio) ja 'heikko valtio', jossa ei yhteiskuntarakenne ole vielä oikein kunnossa, sanoo päättäjät Italiassa. Kaikki joutuu kärsimään siitä että lunnaita maksetaan, jotta pääsee jonoissa etuilemaan. Kansalaiset vaan eivät tahdo luopua tavasta maksaa etuuksia, koska ei yhteiskunta rakenne ole vielä oikein kunnossa.




060608 sivuilta löytyy kaikki mitä Rooman turistit tarvitsevat!

Bensiinin hinnat eroaa Eruoopan maissa. Katso täältä! Saksasta  kannattaa ottaa Brennerpasset Italiaan ja ajella A22 tietä ensin ja edelleen suoraan vaan kohti etelää moottoriteitä pitkin. Firenzessä sitten Autostrada del Solelle=A1. Lähestyttäessä Roomaa kannattaa ajaa E35 tielle ja siitä Rooman kehätielle E90, jos haluaa pästä Roomaan. 

Muussa tapauksessa jatkaa matkaa kohti etelää ja San Cesareossa vaihtaa tietä ja siinä jättää moottoritie ja ajaa San Cesareoa kohti 1dir-tietä, joka on Autrostrada 1:lle johtava tie.  Tien loppupäässä on 'Casello Autostrada'= moottoritieltä poistsuminen ja siinä maksetaa tiemaksu. Ja näin saavutaankin sitten Monte Compatriin ja Castelli romaniin.

Autostrada 1:ltä/A1 voi kääntyä jo aikaisemmin Colonnaan ja siitä sitten edelleen Monte Compatriin ja alueen kuihin kuntiin.


Suuren osan Castelli Romanin alueesta käsittää Parco Regionale dei Castelli Romanin puistoalue. Castelli Romani on itsenäinen osa Rooman kunnasta. Siihen kuuluu 16 kunnan osaa. Suurin piirtein sama alue jota antiikin ajalla kutsuttiin nimellä Latium Vetus. Alue koostuu pikkukaupungeista, todellakin pienistä, jotka ovat enempi tai vähempi Rooman esilähiötä. 

Täällä on kaikki kuin aina ennenkin, mutta alue on myös moderni elegantti alue asua ja vierailla. Täällä maaperä on erittäin hedelmällistä. Perinteisesti Rooman yläluokka on viettänyt kesiään tällä aluella ja viljellyt hedelmiä, vihanneksia ja viinejä. Vielä enempi aatelisväkeä on viettänyt kesänsä Frescatin naapurialueella. Aateliset omistavat vieläkin suuret maa-alueet tällä suunnalla.

Italiassa on erittäin paljon vähemmistökieliä, sekä erittäin paljon maahanmuuttajien kieliä. Italian kieltä ei toki ole kauaakaan puhuttu Apenniinien niemimaalla. Italian kieli on nykyään vastikään vuonna 2007 saanut virallisen kielen aseman, mutta sitä ei puhuta kovinkaan paljoa yleisesti, vaikka valtion taholta yritetään radiossa, televiossa ja mediassa suositella puhuttavan italiaa. Vielä noin 150 vuotta sitten vain pari porosenttia osasi puhua italiaa.

Castelli Romanin alueella puhutaan 14 eri murretta, joista kukin on melkein kuin oma kielensä. Tämä johtuu siitä että Italiassa on ollut feodaalinen järjestelmä vallalla sitten keskiajan, eikä siitä ole oikein päästy eroon veiläkään.  

Euroopassa feodalismi kehittyi Länsi-Rooman hajoamisen jälkeen 700-800-luvuilla. Järjestelmä perustui läänitysperiaatteelle, joka on tunnettu myös muualla maailmassa, kuten muun muassa Ruotsissa. Italiassa kreivit tai herttuaat, Ruotsissa kuningas, antoi vasalleilleen/aatelisille ritareille maa-alueet, jotka tunnetaan läänityksinä. Läänityksiä käytettiin sotilasluokan palkan korvikkeena. Aateliset saivat läänityksiä ja he rakensivat alueilleen linnoja ja huviloita. 


Ariccia

Feodaalinen järjestelmä vaikuttaa vieläkin Italian ja Ruotsin yhteiskuntiin merkittävällä tavalla. Yhteiskunta jakautuu jyrkästi kahtia. Vaikka aateliset eivät pidä suurta ääntä itsestään, niin he ovat olemassa ja heidän merkityksensä yhteiskunnalle on taloudellisesti merkittävä, mutta ei poliittisesti.

Se ei kuitenkaan millään tavalla häiritse muita, koska aatelisilla ei ole valtaa eikä etuoikeuksia. Mutta se minkä he omistaa, he saavat sen omistaa ja maksaa veroja sen mukaan. Useimmilla on maatilat joissa viljellään, usein myös karja-ja metsätaloutta. Italiassa maatilojen lisäksi useilla aatelisilla on juhlahuoneistoja, joita he vuokraa. Heillä saattaa olla omat viinimerkit ja jopa hajuvesimerkitkin. Useimmat italialaiset aateliset ottavat osaa hyväntekeväisyyteen. 

Ruotsalaiseen yläluokkaan kuulu aatelisten lisäksi noin reilut 20 erittäin upporikasta sukua ja sen lisäksi monikymmen miljardäärejä pitkä liuta. Joukossa on runsaasti mahanmuuttaja taustaisia henkilöitä. Suomessa luullaan että maahanmuttajat elää sosiaalituella. Ruotsissa ei ole perustuslaillista toimeentulotukea kuten Suomessa on. Suomessa ei ole kenenkään pakko tehdä töitä, koska perustuslaki turvaa asunnon ja elatuksen. Näin ei ole Ruotsissa. Täällä on oma vastuu periaate.

Ruotsissa ei ole työttömyyseläkettä, sairaseläkettä, ennenaikaiseläkettä, ei mitään muita eläkkeitä kuin van tavallinen vanhuuseläke ja työeläke, mikä ei ole tavallisilla työläisillä suurikaan summa. Useat tekevät töitä niin pitkään kuin vaan terveys kestää. Italiassa tehdään töitä niin kauan kuin jalat pitää pystyssä. Italialaiset ovat erittäin ahkeria työntekijöitä.

Täällä Castelli Romanissa linnoja on ollut ja on vieläkin paljon. Varsinkin 1400-luvulla paavit pakenivat Ranskan Avignoniin ja aateliset tänne Castelli Romaniin. Muun muassa Savellin aatelissuku (Albano ja Castel Savello, Ariccia, Castel Gandolfo, Rocca Priora), Annibaldin aatelissuku (Molara, Monte Compatri, Rocca di Papa), Orsinin aatelissuku (Marino) och Colonnan aatelissuku (Monte Porzio Catone, Nemi, Colonna, Genzano och Civita Lavinia). Alue on vieläkin suurelta osin aatelissukujen omistuksessa, vaikka melkoiset osat alueista ovat julkisessa yhteiskäytössä.

 


Castelli Romanin 17 osa-aleutta ja tummempi vihreä alue merkkaa Parco Regionale di Castelli Romanin alueen. Ciampinon lentokenttä sijaitsee läntisellä laidalla Via Appia Antican varrella. Ciampinon lentokentälle lentää mm eurooppalaiset halpalennot ja presidentit, kuninkaalliset, amerikkalaiset filmitähdet ja paavi. Ciampinon kentältä on nopeat yhteydet keskikaupungille.

Castelli Romanin keskeisin alue on ehkä Albano Laziale ja Castel Gondolfo, mutta välimatkat täällä ovat erittäin lyhyitä. Kylät ovat kasvaneet yhteen.


Borghesen aatelissuvun palatsi Palazzo Borghese on nykyään Monte Compatrin kunnantalo. Borghesen aatelissuvulla on siis ollut aikoinaan alue omana läänityksenään. Monte Compatriin kuuluu myös Tenuta Pantano Borghesen alue, josta kerroin Pantanon yhteydessä. Pantanossa sijaitsee Borghesen suvun suuri maatila. 

Borgheset ovat lahjoittaneet suuria alueita, joille on voitu rakentaan vuokra- ja omakotitaloja. Samoin on tehnyt muutkin aateliset omilla konnuillaan. Ruotsissakin on perinteisesti aateliset lahjoittaneet maa-alueita, joile sitten on rakennettu uusia asuinalueita.

Alunperin täällä vallitsi Tusculumin kreivit. Sen jälkeen useat aatelissuvut kuten Colonna, Altemps ja sittemiin Borgheset. Scipione Caffarelli-Borghese rakennutti Borghesen palatsin 1500-luvulla. Scipione oli kardinaali ja taiteenkeräilijä. Hän oli isänsä puolesta Caffarelli ja äitinsä puolesta Borghese. Äidin veli Camillo Filippo Ludovico Borghese oli upporikas. 

Koskaan ei ole paavin istuimella istunut  niin rikasta ja vaikutusvaltaista paavia kuin Camillo Borghese oli paavi Paulus V:n roolissa. Borghesen suku on Italian vanhin aatelissuku. Camillo avasi ajallaan jopa oman pankin. Scipione oli Camillon siskon poika. Scipione rakennuutti Roomaan Villa Borghesen, joka on nykyään upea Galleria Borghese

Monte Compatrin kylässä asuu noin 13 000 asukasta. Montre Compatrin kuntaan kuuluu taajamat La Cucca, Laghetto, Molara, Pantano Borghese ja Pratarena. Pratarenassa asuu vain 130 asukasta. Siellä ei taida olla edes ainoatakaan myymälää. Monte Compatriin on hyvin mutkainen kiemurteleva tie. Siinä välimaastossa sijaitsee nunnaluostari nimeltä Casa San Silvestro. Se on nykyään eräänlainen spirituaalinen keskus, missä on monenlaista toimintaa. Yöpyäkin siellä voi. 

Monte Compatrin kylä sijaitsee noin 600 metriä meren pinnan yläpuolella, Castelli Romanon itäisellä alueella. Tusculumin arkelogien kaivausalue sijaitsee lähenpänä Frascatia. Se on avoinna joka päivä kello 8-20 Täällä olen kertonut siitä jo aikaisemmin. Tusculum Novun on osa Frascatia.


Tusculumin amfiteatteri

Via del Tuscolon tie johtaa Frascatista ylös Tusculumin alueelle. Vai Tuscolo 45 sijaitsee Sacro Eremo di Camaldolin luostari, mikä on kamaldoli sääntökunnan alkuperäinen luostari. Camaldolimunkit ovat eremiittejä, joten he ei kovin mielellään ota vastaan vieraita, mutta jokunen mies voi saada luvan oleskella luostarissa kokelaana, jos suostuvat noudattamaan sääntöjä. Ongelmana on se ettei munkit keskustele juuri koskaan keskenään, eikä täten muittenkaan kanssa. En osaa sanoa pääseekö siellä vierailemaan. Naisia ei kuitenkaan oteta vastaan. 


Sacro Eremo Tuscolano

Parco Regionale dei Castelli Romani on suuri luonnonpuisto sijaitsee osittain Monte Compatrin alueella, mutta myös Frascatin ja antiikin aikaisen Tuskolan alueella. Puistoalue sijaitsee 15 kunnan alueella ja käsittää 15000 hektaaria. Edelleen puistoalue jatkuu Albanon ja Nemin järvien ympäristöön ja itään päin aina Autostrada del Solelle saakka. Alue ei siis ole suljettu mitenkään.


Huomioon on otettava se, että alueella on yksityisomistuksessa olevia tontteja. Italissa ei ole jokamiehenoikeutta, se on muistettava.  Alueelta löytyy mukavia kotoisia yöpymispaikkoja. Omasta mielestä pahaat ja keskeisimmät pysähdys- ja yöpymispaikat ovat Frascati, Velletri ja tietysti Castelgandolfo. 


Nemin kylä on pieni ja sydäntäsärkevän kaunis, mutta sieltä on melkein mahdotonta saada yösijaa kesäaikaan. On varattava ajoissa yöpymispaikkaa varatessa. Mutta mitkä näköalat sieltä järville.

Opastettu retki Castelli Romanin puistoalueelle on suositeltava. Alueella sijaitsee 7 museotakin. Mielenkiintoinen museo on Museo Nazionale dell'Abbazia di San Nilo, Grottaferratassa.


Museo Diosecan/Hiippakunta museo, Velletri, 
Velletrin tuomikirkon kupeessa

Tämä puistoalue on todellakin paratiisimainen, joten ei ihme että paaveillakin on kesäasunto täällä Castel Gandolfossa, eikä vaan rikkailla aatelisilla. 



Villa Monragone

Villa Mondragone on upein rakennus Monte Porzio Cattonen kukkulalla. Aikoinaan huvila näytti tällaiselta. Altemphsin aatelissuku omisti tämän alunperin ja myöhemmin vuonna 1963 liitettiin Villa Broghesen suvun tiluksiin. Borghesen suvulla on ollut puistolaue siinä vieressä, Barco Borghese. 


Monte Porzio Catone

Monte Porzio Catone on pieni kunta Monte Compatrin ja Frascatin kuntien välissä. Kunnassa asuu vain 8000 henkeä. Monte Porzione sijaitsee kraaterin reunalla, kuten useimmat muutkin kylät tällä alueella. Alkuperäinen magmapurkaus joskus kauan sitten aiheutti suuren kraaterin, mikä on nykyään Catelli Romanin puistoaleutta. 

Kaksi myöhenpää purkausta on synnyttänyt kaksi pienempää kraateria, joista syntyi kaksi syvää järveä kolmannen purkuaksen ajalla. Seuraava purkaus tulee luultavasti sattumaan Rocca di Papan etelä puolella sijaisevalla alueella, Campi di Annibale'lla.


Monte Porziano Catonen ja Frasactin välisellä alueella viljellään eniten DOGC-viinejä, jotka ovat korkeaa laatua, etenkin valkoviinit. Viineistä kinnostuneet voivat osallistua viinimaistajaisiin viiniviljelmillä. Viinitarhoille tehdään ryhmämatkoja Roomasta. Täällä on viinitrahoja vieri vieressä ja täälltä löytyy myös viinimuseo. Minun on vaikea suositella mitään näistä viinitiloista, koska en tunne viinejä. Frascatissa on enoteca/viinibaareja ja viiniviljelmien cantinit/viinikellarit vieri vieressä, joten niissä voi käydä maistelmassa alueen kuuluisia viinejä. 


Anagninan metroasemalta (läheltä Ciampinon lentokenttää) kulkee Cotralin paikallisbussi Monte Porzio Catoneen. Cotralin bussilla pääsee myös lentokentältä Anganinan metroasemalle. Kätevin ja halvin tapa kulkea lentokentältä Roomaan. Cotralin bussit ajaa kaikkialla pikkukylissäkin Lazion maakunnassa. Minä suorastaan rakastan näitä busseja. Voi kaikessa rauhassa istua ja katsella maisemia ja näin pääsee tutustumaan kaikkiin kyläpahasiinkin. Kätevää ja halpaa matkustamista.


Varmaan Monte Porzion Catonen vanhin kirkko, Sant'Antonio


Frascati

Castelli Romanin alueella on asuttu jo 1000 eaa. Alue on vulkaanista ja siksi erittäin hyvää viininviljely aluetta. Albanon ja Nemin järvet ovat syntynet tulivuorenpurkauksissa. Täällä maa tärisee päivittäin, mutta harvemmin esiintyy maanjäristyksiä yli kahden Richterin asteikolla. Italiassa maa tärisee kaikkialla, mutta Lazion maakunnassa se on vähäistä verratuna Italian keskiosiin Apenniinien vuoristoketjuun.


Frascatin kunta on tunnettu Frascati-viineistään, varsinkin saman nimisestä valkoviinistään. Rooman ravintoloissa tarjoillaan ennen kaikkea Castelli romanin viinejä. Frascati on myös tunnettuu upeista huviloistaan, joita paavit ja aatelisperheet rakensivat tänne 1500-luvulla ennen kaikkea ilmaston, viinieen ja kauniin luonnon takia. Täällä nimittäin on siedettävänpää oleskella keskikesällä kuin Roomassa. Lämpotila on muutama aste alhaisempi, ilma kuivempi kuin Roomassa. Viisitoista upeaa huvilaa on vieläkin jäljellä, ja uusia on myös rakennettu ajan saatossa kesäasunnoiksi ennen kaikkea.

Euroopan avaruusjärjestön ESA:n kaukokartoituskeskus ESRIN (European Space Research Institute) sijaitsee Frascatissa. Lisäksi kaupungissa on Italian ydin-, hiukkas- ja astrofysiikan tutkimusta koordinoiva tutkimuslaitos Istituto Nazionale di Fisica Nucleare INFN.

Myös Italian valtion teknologian, energiatutkimuksen ja ymparistötutkimuksen tutkimuslaitoksen (Agenzia nazionale per le nuove tecnologie, l'energia e lo sviluppo economico sostenibile, ENEA  tutkimuskeskus sijaitsee Frascatissa.

Keskiajan feodaalisella ajalla otti Colonnan aatelissuvun päämies Marcnatonio Colonna, Palianon herttuas, suuret alueet haltuunsa juuri täältä. Marcantonio oli amiraali ja naimisissa arvovaltaisen Lucrezia della Roveren kanssa. Siihen aikaan oli aivan tavallista että aatelisherrat naivat niin rikkaan naishenkilön kuin mahdollista, kartuttaakseen omaisuuttaan ja valtaansa. 

Marcantoniosta tuli Frascatin herra, mutta hänen kuoltuaan vaimo möi kaiken Pier Luigi Farneselle, joka sittemmin puolestaan möi kaiken silloiselle paaville. Farnesen suvusta nousi mahtava paavi Paulo II Alessandro Farnese valtaan, ja hän antoi Frascatille tittelin Civitas Tusculum novum ja rakennutti vartioidun kaupunginmuurin Frescatin ympärille. Frascatin ympärillä sijaitsi jo silloin 12 upeaa huvilaa.


Santa Maria Vivarion kirkko, Frascati

Toisen maailmansodan aikana amerikkalaiset pommitivat aluetta. Noin 500 alueella asunutta ja 200 saksalaista sotilasta kuoli pommituksissa. Pommituksia tapahtui muuallakin päin Lazion maakuntaa, jopa Roomassakin. Valtava määrä rakkennuksia hajosi, eikä tämä ollut ainoa kerta kun aluetta pommitettiin. Vasta 4. kesäkuuta vuonna 1944 tuli amerikkalainen infanteria Frascatiin turvaamaan alueen asukkaita. 

Italialaiset tuntevat viha-rakkautta amerikkalaisia kohtaan ymmärrettävistä syistä. Roomassa asuu ja käy valtavat määrät amerikkalaisia vuodet ympäri. Roomassa sijaitsee monen monta amerikkalaista suurta yliopistoa, joten nuoria amerikkalaisia tungeksii Rooman kaduilla. 

Frascatin alueella puhutaan frascatanon murretta, vaikka Frascati sijaitsee lähellä Roomaa. Castelli Romanin alueella puhutaan vähintään kymmentä eri murretta. Tämä tietysti johtuu siitä että alueella on asunut jo ammoisista ajoista lähtien eri kansan ryhmiä. Italialaiset ei useinkaan ymmärrä toisiaan kovinkaan helposti ja silti he ymmärtävät useita euooppalaisia kieliä, jotka ovat sukua Italian kielelle.


Frascatin tuomiokirkko San Pietro Apostolo

Frascati on Castel Gandolfon kanssa alueen pääpaikkakunta, suosituimmat kohteet alueella. Täällä Frescatissa on sijainnut ja sijaitsee vieläkin eniten monia isoja huviloita. 


Frascati

Frascatin sijainti on erinomaien ja kylä on erittäin kodikas ja elegantti taajama. Tähän ihastuu ensisilmäyksellä. Frascati sijaitsee ensimmäisenä Castselli Romanin alueella kun saavutaan Roomasta. Terminin rauatieasemalta Roomasta on tänne vain 10 kilometriä. Tänne kulkee paikallisjuna Terminiltä ja bussi Ciampinon lentokentältä.



Villa Torlonia, Frascati

Huvila on aikaisemmin ollut nimeltään Villa Aldobrabdini. Troloniat ovat Ranskasta Itaalin muuttanut pankkrisuku, joka kuuluu Italian korkea-aatelisiin ja heilä on myös korkea-arvoinen Vatikaanin kansalaisuus. Sen he saivat kiitokokseksi siitä, että he ovat rahoittaneet Vatikaanin toimintaa. Muita italialaisia korkea-aatelisia sukuja ovat Aldobrandini, Barberini, Borghese, Caetani, Chigi, Colonna, Doria-Pamphilj, Lante della Rovere, Massimo, Odescalchi, Orsini, Pallavicini, Riario Sforza ja Ruspoli suvut.

Torloniat omistaa Roomassa vieläkin ainakin Villa Albanin, Villa Trolonian  ja plazzo Torlonian.


Villa Torlonian portaat, Viale Annibal Caro



Julkinen kunnallinen puistoalue

Kun lähellä sijainut Tusculum tuhoutui niin Frascatiin syntyi pikkukaupunki 900-luvulla. Paavi Pius II Piccolomini 1400-luvulla rakennutti kaupunginmuurin Frascatin ympärille. Muurista on vieläkin rippeitä jäljellä ja se antaa Frascatille rauhallisen ja esteettisen tunnelman.


Villa Lancellotti


Villa Lancelotti, Frascati



Scuderie Aldobrandini, Aldobrandinien entinen hevostalli on tehty museoksi.

Farscatia voin suositella yöpaikaksi. Täällä on runsaasti ravintoloita ja baareja, joiss avoi istua iltaa. Frascatissa ei ole varsinaista yöelämää vaan rauhallista yhteiseloa. Flora nimistä hotellia voin suositella. Se sijaitsee erittäin kauniilla ja rauhallisella alueella, aitauksen takana, missä on varma yösija myös autolle.


Grottaferrata

Grottaferrata sijaitsee Castelli Romanin pohjoisella reunalla, Frascatin kupeessa, Via Anagninan valtatien varrella. Ciampinon lentoknetältä on vajaa 4 kilometriä Grottaferratan keskustaan. Lähin metro sijaitsee Anagninassa ja paikallisjunan asema Cavonassa ja Frascatissa. Välimtakat voi kulkea Cotralin busseilla, jotka kulkevat koko Lazion provinssin alueella jokaikiselle juna-ja metroasemalle ja pikkukyläänkin. Cotralin pysäkki Grottaferratassa sijaitsee Vai A. Santovetti 4.

Täällä asuu noin 20000 auskasta. Grottaferrata on tunnettu 1000-luvulla pertustetusta suuresta kreikkalaiskatollisesta Santa Maria luostaristaan ja sen museosta.


Grottaferrantassa on sijainnut useita aatelisten kesähuviloita, jotka ovat enimmäkseen hajonneet. Grottaferratassa on Castelli romanin alueen korkeimmat tulot. Kylässä sijaitsee useita upeita ja mielenkiintoisia kirkkoja ja etenkin San Milon luostarinkirkko on nähtävyys. 


Squarciarelli niminen alue sijaitsee alueella. Paavi Pasquale II lahjoitti alueen Grottaferratan luostarille. Squarciarellin alue on kuuluisa vesilähteistään ja Tide-perheen vuonna 1937 avaamasta The Fred ravintolasta, joka on yksi suosituimmista ravintoloista Rooman eteläisellä puolella, Castelli Romanissa, joten Renato Rascel omisti kappaleensa 'Arrivederci Rooma'. 


Grottaferrantessa on ravintoloita tiheään ja kaikissa niissä tarjoillaan alueen kuulusiaa Porchettaa, mikä valmistetaan porsaan sisäfileestä. Sain kauan hakea porchettan suomalaista nimeä. Se näkyy olevan possurulla. Roomassa porchetto syödään tavallisimmin leivän päällä tai sämpylän sisällä.


Villa Aldobrandini, Villa Aldobrandini, Via Cardinal Massaia 18, Frascati

Tässä tulee joitakin valokuvia upeista huviloista. Osa villoista on melkein hajonneet ja osa  on yksityiskäytössä, joten niitä ei pääse helposti lähestymään.Tämä Adrobrandinien huvila sijaitaee lähellä Frascatin keskustaa ja näkyy kaukaakin.

Aldobrandinit ovat firenzeläistä aatelissukua, jotka muuttivta Rooman ja asettuivat asuman aivan aVatikanin kylkeen. Ippolito Aldobrandinsita tuöi paavi Clemente VIII. Hän 'naitti' sukuaan Rooman tunnetuimman aatelissuvun Pamphiljin kanssa. Hän onnistui naittaaan sukuaan mysö Rooman mahtavimman aatelissuvun Borghesen suvun kanssa. 



Villa Aldobrandini


Villa Grazioli on nykyään Park Hotel Villa Grazioli, Grottaferrata

Graziolin aatelissuku on lombardialaista alkuperää. Suvun sukunimi vaihtui avioliittojen myötä Grazioli Lante della Rovereksi.


Huvila on nykyään Italian valtion kansallismonumentti. Huvilan rakennutti paavi Gregorius VIII/Alberto de Morra kardinaali Caraffan perheen kesäasunnoksi. Itse Domenico Fontana sai kunnian suunnitella huvilan. Caraffan kuoltua huvila joutui aragonialaisen kardinaali Aquavivan omistukseen. 

Sen jälkeen huvilan on omistanut  muun maussa Savellit ja Odescalchit. Vuonna 1833 osti huvilan Collegio Propaganda Fide, mikä on Vatikaanin paavillien yliopisto, jonka pääasiallein tehtävänä on ollut kouluttaa lähetys työntekijöitä.  Näin syntyi Jesuuttieen sääntökunta. Jesuiittien ensimmäinen lähetystyöntekijä oli Pyhä Francisco Xavier (1506-1552). Hän oli Ignatius Loyolan ystävä ja yksi jesuiittojen perustajista. 


Villa Lancelotti, Frascati

Huvilan alkupeärien nimi oli Villa Piccolomini. Suku on peäräisin Siennasta. Suku on kuollut sukupuuttoon.

Filippo Lancelotti meni naimisiin Anna Elisabetta Borghese Aldobrandinin kanssa ja he ostivat huvilan vuonna 1866. Nykyään huvilan omistaa  firma nimeltä Eremo Tuscolano, jonka omistaa tietääkseni Camaldonin eremiittiluostari. He viljelee ensisijaisesti viinejä Vatikaanille. 


Sacro Eremo Tuscolanon eremiittiluostarin  portti, Via Tuscolo 45,  on avoinna vain sunnuntaisin kello 9-11.30 ja 15-17. Luostariin ei kulje busseja, eikä eremiittimunkkeja voi tavata. Luostarissa voi käydä ja osallistua jumalanpalveluksiin.



Villa Lancelottin puutarha


Villa Tuscolana-Ruffiniella on Grand Hotel nykyään. 

Villa Mondragonen huvilasta olen jo aikaisemmin mainunnut täällä.


 Villa Mondragone


Villa Torlonia

Itse huvilaa ei taida enää olla olemassa, mutta sen puistoalue sijaitsee aivan Frascatin keskustassa. Piazza Marconi on Frascatin kesksein tori, jonka reunalla sijaitsee kaupungintaloa. Torilta on hyvä näköala Villa Aldobrandinille. Huvilaan on parasta lähteä Via Catonelta ylös mäkeä, ja sitten kävellä kylttien mukaan. Piazza Marcinilta on ehkä noin 600 metriä huvilalle.

Piazza Marconilta kannatta myös lähteä kävelemään Via Annibal Carollle ja ohittaa Villa Torlonian puistoalue. Siinä on useammatkin leveät portaat ylös Torlonian tilukselle.

Frascatin rautatieasema sijaitsee keskustassa. Asemalta lähtee bussi Ciampinon lentokentälle. Ciampino sijaitsee vain 7 kilometriä linnuntietä Frascatista. En ole koskaan lentänyt Tukholman ja Rooman välilä muuta kuin Ryan Airilla, joten Ciampinon kenttä on tuttu minulle. Siitä pääsee halvalla korkeintaan puolessa tunnissa Rooman keskustaan. Kentältä melkein puolessa tunnissa asunnolle. En ole koskaan maksanut paljoakaan yli 50 € edestakaisesta lennosta.



Tässä haluan vielä kerran mainita Il Parco regionale dei Castelli Romanin, suojellun alueellisen puistoalueeun. Kokonaista 15 kuntaa sijaitsee puistolalueen sisällä. Aluella sijaitsee myös Tusculumin arkeologinen kaivasualue, josta olen kertonut täällä aikaisemmin. Aluella sijaitsee kaksi ihanaa järveä Albano ja Nemi, jotka ovat syntyneet aikoinaan tulivuoren purkauksissa. Puistoaluelle on vapaa pääsy koska sitä ei ole voitu mitenkään rajoittaa aitauksilla, sillä alueella asuu väkeä.

Frascati on alueen keskipiste josta löytyy palveluja, musoeita, yöpymispaikkoja ja ravintoloita.Täällä pideteään kesäaikaan useita festivaaleja. Alueen kuntien välimatkat ovat lyhyitä, usein vain pari kilometriä. Roomaankin on vain 25 kilometriä.

Nyt takaisin Nemiin...


Nemin kylä on sööteimpiä kyliä koko alueella.

Nemi on maaginen pikku taajama, mikä on tunnettu mansikoistaan. Villisti kasvava Fragoline di bosco on erittäin suosittu mansikkalajike, minkä kunniaksi Nemissä pidetään joka kesä mansikkafestivaalit/Sagra delle Fragole. Mansikasta tehdää myös Fracolino likööriä. Kaikki vieraat saavat nauttia erilaisista mansikka ruuista ja jopa mansikkaviinistä.


Nemi

Tänne löytää helpoiten Cotralin paikkallisbussilla Anagninan metroasemalta. Suosittelen käydä Nemissä!





Nemi on pieni kunta ja kunnan pääpaikkakunta on Nemi. Täällä asuu vain 2000 henkeä. Nemissä on Patri Mercedeksen kirkko (valokuva yllä) ja sen yhteydessä Santissimo Crosifisso niminen luostari, joita kannattaa käydä katsomassa. Kirkon vieressä sijaitsee kaunis ruusupuutarha.


Nemi sijaitsee kalderan eteläisellä reunalla, Nemi järven yläpuolella. Pitkin kalderan reunaa sijaitsee ravitoloita. Täällä on muakva yöpyä, mutta huone on varattava ajoissa. 

Vastarannalla sijaitsee Genzano di Roman kunta. Junalla ei päsee Nimiin, sillä Nemii sijaitsee hieman sivussa valtaväylältä. Genzano di Romassta pääse bussilla Nemiin.  

Täällä sijaitsi aikoinaan Dianan temppeli joka houkutteli kävijöitä. Mutta kylää alettiin rakentamaan vasta 900-luvulla, kun kylän keskustaan rakenettiin Ruspolin suvun palatsi. Mutta kun Tusculumin kreivit menettivät valtansa, niin Frangipanin aatelissuku otti vallan alueella noin vuonna 1090.


Genzano di Roma sijaitsee Nemin järven rannalla. Tämä pieni kunta on kasvava kunta. Täällä asuu yli 22 000 auskasta. Genzanoa ovat hallinneet sisterssiläiset munkit 1300-luvulle saakka. Mutta Orsinit, Savellit ja Colonnat tulivat kukin vuorollaan alueelle. 

Vuonna 1402 paloi koko kylä poroksi. Mutta 1400-luvun lopulla osti Colonnan aatelissku Genzanon ja Nemin, eikä kauaakaan kun alue joutui Pyhälle istuimelle, jolla istui Colonnan sukua oleva paavi. 

80 vuotta antoi Colonnat genzanolaiset asua ilman että heidän täytyi maksaa veroja. Marcantonio Colonna osti palatsin 1500-luvun lopulla. Marcantonio syntyi Lanuviossa, siinä lähinaapurissa ja kuoli Espanjassa. Hän oli amriaali ja sotajohtaja. Mutta Cesarinin aatelissuku nappasi Genzanon Colonnalta. Lopulta monien mutkien kautta Genzano joutui paavi Gregorius XVI:lle. Fasismin ajalla pommit putoilivat Genzanoon. 


Pane/leipä

Mitä rumempi leipä sitä parempi, roomalaisten mielestä. Leivän pitää näyttää kotitekoiselta. Kaupoissa leivät heitetään sikin sokin esille.

Genzanossa leivottu maalaisleipä on erittäin suosittua Roomassa. Leipä leivotaan puillalämmitetyssä leivinuunissa, mikä usein seisoo puutarhassa. Mitä rumempi leipä sitä enempi roomalaiset siitä tykkää. Leipäfestivaalit pidetään joka vuosi syyskuussa. Leivän lisukkeeksi tarjoillaan paikallista bruchettaa ja paikkallista viiniä, luonnollisestikin. 


Borchetta


Ja nyt kun kerta ollaan Castelli Romanissa niin totta kai me syödään Porchettaa. Porcehetta voileivät ovat suosittuja roomalaisissa kahviloissakin. 

Ariccia on porschettan kotipaikkakunta ennen kaikkea. Täällä Porchettan on  suojattu ruokalaji. Sagra della porchettan juhlia pidetään syyskuussa Ariccian keskustassa. Viime vuonna juhlilla oli 150 000 kävijää. Juhlia on pidetty jo 69 vuotta peräjälkeen syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna.

Valmiiksi käärittyä ja maustetua noin puolentoista kilon painoista Borchetta saa Tukholman ruokakaupoistakin. Sen voi laittaa suoraan uuniin. Sian niska on maukkain osa sikaa.


 Ariccia

Ariccia sijaitsee Albano järvenja Nemi järven välisellä alueella, aivan Albano Lazialen juna-aseman luona, linja FL4, vain 2 kilometriä Castel Gandolfosta, missä sijaitsee paavien kesäasunto. Välimatkat Castel Romanissa ovat usein miten hyvin lyhyitä. Vai Appia Antican tie kulkee Ariccian lävitse.


Santa Maria Assunta, Ariccia

Tällä alueella liikkuu eniten turisteja kesäkaudella. Paavien kesäasunto ja upea Santa Maria Assuntan basilika vetää turisteja puoleensa. Basilikan on sunnitellut barokin ajan suurin ja kuuluisin arkkitehti Giovanni Lorenzo Bernini.

Tämä alue on perinteisesti ollut juutalaisten asuinaluetta. Ariccia on yksi kuudestatoista Catelli Romanin alueen kaupungeista, vaikka kaupunki nimitystä ei Italiassa ole. Kaikki ovat nykyään kuntia. Ariccian kunnassa asuu nykyään noin 18000 asukasta.


Palazzo Chigi sijaitsee vastapäätä Santa Maria Assuntan tuomiokirkkoa Ariccian keskiaikaisessa taajamassa, vain reilun kilometrin päässä Albano Lazialen rautatieasemalta. Palatsin suunnittelivat yhdessä kaksi sen ajan suurta mestaria, Gian Lorenzo Bernini ja Carlo Fontana. Palatsi on nykyään museo, mikä sisältää paljon upeaa taidetta.  Palatsin puutraha on aivan valtavan suuri ja erittäin kaunis. Nykyään puistossa sijaitsee sairaala.

Chigin herttuassuku oli aikoinaan yksi Italian rikkaimpia aatelissukuja. Alessandro Chigi perusti jopa oman pankikinkin. Chigin suvulle kuului Roomassa Villa Farnesina.  Suku on alunperin Siennasta ja he ovat perinteisesti omistaneet suuret alueet Maremmassa.


Aricciassa on paljon nähtävvä ja usein vilkasta kultturillisita elämää. Santa Maria Calloron pyhäkkö vetää myös paljon puoleensa kävijöitä. Se on aian tipaten täynnä väkeä.


Piazza Tommaso Frasconi, Genzano di Roma

Genzano di Roma, Infiorata festarit kesäkuun lopulla. Hieman eri aikaan kunakin vuonna. Kokonainen katu koristellaan erivärisillä kukanlehdillä. Juhlat perustuu uskonnlliseen ja historialliseen kansallisperinteeseen, kuten sagrat/festivaalit aina Italiassa. Näitä julhia on pidetty jo yli 240 vuotta ja kestää aina viikon verran. 

Jos ei ole mahdollisuuta osallitua festareihin niin Genzanossa kannattaa ehdottomasti käydä syömässä. Täällä sijaitsee Castelli Romanin alueen viihtysimmät hosteriat ja ruoka on herkullisen kotitekoista. Hostaria delle Scalette on suosittu, ja tänne on varattava pöytä ajoissa. Alueella on tiheään ruokapaikkoja. 


Rifugio al Vecchio Fienile on erittäin mukava ja suosittu ruokapaikka. Rifugio on eräänlainen majatalo, joita usein miten sijaitsee vuoristossa. Tämä on eräänlainen luola, entien asunto.  Oma suosikki. 

Minulle on lukaali melkein yhtä tärkeä kuin itse ruoka. Isot ruokasalit ovat minulle kauhistus. Minulle jäi painajaiseksi Puerto del Carmenissa Lanzarotsessa sijaitsevan Hotelli Farioneksen ruokasali, jossa ei ollut ensi alkuun muita ruokailijoita kuin me vaan. Palvelussa ei ollut mitään vikaa, eikä ruuassakaan. Siitä on jo 45 vuotta aikaa ja hotellikin on peruskorjattu ja muokattu.  Silloin Lanzarote oli uusi turistikohde. En tykkää isoista hotelleistakaan. 


Juno jumlattaren temppelin rauniot Lanuviossa

Siiten vielä haluan esitellä Lanuvion kunnan, mikä sijaitsee Castelli Romanin eteläisellä reunalla. Tänne pääsee Roomasta paikallisjunalla. Cotralin paikallisliikenteen bussit kulkee myös alueella aina Roomaan saakka. Cotralin bussit yleensä käyvät aina juna-asemilla. Kuntaan kuuluu hallinnollisesti monta pientä yhteiskuntaa, Campoleone, Bellavista, Colle Cavaliere, Casale della Corte, Malcavallo, Mantovano, Monte Giove, Pascolare, Pietrara, Sambuco, Stragonello.


Ikivanhasta sargofagista on tehty vesiposti, mikä seisoo Colonnan aatelissuvun palatsin seinustalla.

Itse Lanuvion kylä sijaitsee luonnopuistoalueella, noin 30 kilometriä Roomasta etelään. Lanuvium oli tärkeä kaupunki aikoinaan. Kaksi Rooman keisariakin on syntynyt ja kasvanut täällä, Antonius Pius ja Commodus. Erittäin kuuluisa Marcantonio Colonna, joka oli Palianon herttuas, syntyi myös täällä. Hän kuuluu Colonan aatelisukuun, jotka veiläkin omistaa suuria alueita Castelli Romanissa. Marcnatonio Colonna asui Roomassa Colonnan palatsissa, mikä on nykyään Galleria Colonna. Upea rakennus! Rakennuksessa asuu toki vieläkin Colonnan suvun jäseniä. Marcantonio taisteli niin paavin kuin Espanjan kuinkaankin joukoissa. Täällä olen tehnyt postauksen palatsista.

Kreikkalainen tarusto kertoo että myyttinen Diomedes olisi perustanut Lanuvion. Lanuviossa palvottiin Juno jumalatarta, joka oli taivaan ja avioliiton roomalainen jumlatar. Saturnus ja Rhea olivat hänen vanhempiaan ja Jupiter oli Junon aviopuoliso. 

Lanuvio ja Genzano ovat Castelli Romanin viinidistriktejä.


Pollo alla Romana
(kerron tekotavan kirjaimellisesti)

1 kana tai broileri (mikä lienee suomeksi?)
600 g paprikaa, esim. punaista ja keltaista
300 g tomaatit paloitellaan neljään osaan ja siemenet poistetaan
2 valkosipulinkynttä
loraus kuivaa valkoviiniä
1 rkl oliiviöljyä
3 rkl oreganoa  hienonnettuna, sekä muutama oksa koristeluksi
suolaa
mustapippuria

Viipaloi paprikat pituussuunnassa 6-8 paksuksi suikaleiksi, poista siemenet ja valkoiset osat. Huuhtele suikaleet ja laita ne sivuun odottamaan vuoroaan.

Kuumenna oliiviöljy hyvin suuressa pannussa, johon on kansi. Lisää valkosipuli ja pyörittele sitä ruokaöljyssä pari minuuttia. Valkosipulin voi poistaa sen jälkeen kokonaan ruuasta, jos niin haluaa.

Lisää kananpalat öljyyn ja ruskista hyvin kaikilta puolilta. Työskentele tarvittaessa erissä ja palauta sitten palat pannulle.

Suolaa ja pippuroi kananpalat. Kaada viini, anna haihtua ja lisää sitten tomaatit. Peitä pannu kannella ja keitä vielä 3-5 minuuttia, lisää sitten viipaloidut paprikat ja sekoita hyvin. 

(Monet roomalaiset poistaa kuoren paprikoista. 200 asteiseen uuniin  laitetaan öljyllä valellut paprikan puolikkaat, kun siemenet on ensin poistettu. 15 minuutin jälkeen kuoret alkaa irtoilla, mutta asiaa auttaa kun laittaa paprikan puolikkaat muovipussiin lämpiminä  huoneen lämpöön tunniksi.)

Anna kiehua 45-50 minuuttia keskilämmöllä puulusikka kannen ja kattilan välissä, jotta höyry vapautuu hitaasti. Käännä kananpaloja silloin tällöin. 

Koristele kana ja paprikat oreganon-oksilla. Tarjoile maalaisleivän kanssa doppaamalla leipää lihaliemeen. Roomalaiset syövät usein pelkän leivän kanssa, ei riisiä, makaroonia tai perunaa lainkaan.


Pecorino romanoa on Lazion alueella valmistettu jo 2000 vuotta. Cacio e pepe, Gricia ja carbonara ovat laziolaisia ruokalajeja, joihin ehdottomasti kuuluu pecorino mukaan.

Monet perinteiset roomalaiset ruokalajit tulee täältä Castelli Romanon alueelta. Tämä alue on erinomaista maanviljelysaluetta vulkaanisen maastonsa perusteella. Täältä tulee myös Lazion parhaat viinit, joita tarjoillaan melkein kaikissa roomalaisissa ravintoloissa.


Albano Laziale on Castelli Romanin keskeisin ja väkirikkain kunta.  Albano Lazialen rautatieasemalle pääsee junan lisäksi myös bussilla Romasta Terminin rautatieasemalta. 

Alueella on asuttu jo neoliittiseltä ajalta lähtien, noin 3000 eaa. Alue sijaitsee Albanon järeven rannalla, Castel Gandolfon ja Ariccian välisellä alueella. Paikkakuntien välimatkat ovat tällä alueella erittäin lyhyitä, vain pari kilometriä.
 

San Pietron kirkko, Albano Laziale, Via Cellomaio 84

Täällä asuu noin reilut 40000 asukasta. Albano Laziale on vilkas kaupallinen keskus. Albano Lazialen rautatieasema on myös alueen keskeisin asema, jolta on mukava lähteä tutustumaan Castelli romanin alueeseen. Täällä ei lämpötilat nouse juuri koskaan yli +30:n asteen. Alueella riittää näkemistä ja kokemista, useita kirkkojakin ja yksi katakombikin nimeltä San Senatore ja paljon muutakin. 

Kesäkaudella täällä pidetään useita festivaaleja. Festivaalin pääteema Italiassa on aina ruokailu. Suurimmalle torille laitetaan pöytiä ja penkkejä ja siinä sitten koko kylä istuu ja ruokailee yhtäaikaa puoleen yöhön saakka. Ruoka valmistetaan aina paikallisista tuotteista ja viini on alueen omaa viiniä. 

Savellin aatelissuku omisti monen monta aluetta täältä Albano Lazialen lisäksi 1600-1700-luvuilla. Viisi paavikain on nousust suvusta. Castel Savelli sijaitsee Monte Savelon kukkulalla, Castelferraton kunnan puolella. Kastelli on nykyään hotelli. Savelleilla on lukuisia linnoja ja yksi palatsikin Albano Lazialen keskustassa.

Albano Lazialen alueelta löytyy paljon katseltavaa ja koettavaa. Täällä on asuttu jo vuoden 1000 eaa alusta lähtien. Alueella on sijainnut mystinen latinalainen historiallinen paikkakunta Alba Longa, josta olen jo aikaisemmin kertonut täällä.


Via Appia Antica=Corso Giacomo Matteotti

Via Appia Antican tie kulkee Albano Laszialen lävitse, vaikka tie on nykyään valtatie SS7. Tie toimii jopa Albano Lazialen pääkatuna nykyään. 


Rocca Priora

Rocca Priora on hyvin pieni kunta alueen koillisessa kulmauksessa Castelli Romanin puistoalueen keskellä. Hieman erillään Castelli Romanin varsinaisen alueen reunalla. Kuten jo nimikin sanoo, niin kylä sijaitsee noin 800 metrin korkeudella vuoren päällä Colli Albanin vuoristossa. Täällä on viileintä koko Castelli Romanissa. Talvella täällä sataa lunta. 

Alueesta ovat taistelleet paavit ja Colonnan aatelissuvun veljekset usemman kerran. Lopulta Savellin aatelissuku nappsai Rocca Prioran omkaseen silloisen paavin suostumuksella. 1700-luvulla maanjäristys ravisteli Castelli Romanin aluetta, varsinkin Rocca Prioraa. 1800-luvulla valtaa pitivät Napoleonin nuorempi veli Luciano Bonaparte ja Rospigliosin aatelissuku.

Laitan tähän hieman juttua Velletristäkin, vaikka se ei kuulu varsinaisesti Castelli Romaniin. Velletristä olisi oikeastaan tehtävä oma postaus.


Velletri on histroiallisesti erittäin kiinnostava kaupunki, missä asuu noin 5000 asukasta. Kaupunki oli antiikin aikana nimeltään Volsci ja alueen asukkaita nimitettiin volskeiksi. 

Velletri on ollut kahden historiallisen taistelun paikkana, vuosina 1744 and 1849. Volskit (lat. Volsci) olivat muinainen itaalinen kansa. Volskit puhuivat volskin kieltä, joka oli sukua umbrille, oskille ja latinalle. Volskien tärkeimpiä keskuksia olivat Antium, Tarracina, Circeii, Satricum, Velitrae .

Keskiajalla se oli yksi harvoista Keski-Italian vapaista kaupungeista. Tarkoitan sitä ettei yksikään aatelissuku ole hallinnut kaupunkia, eikä kirkkovaltiokaan. Joten ei ihme että Velletri poikkeaa monella tapaa naapurikunnista.

Velletrin museo on aivan mahtava kokemus. Erittäin korketasoinen ja monipuolinen. Suosittelen!

Castelli romaniin voi tustsua Velletristäkin käsin. Velletrissä on paljon nähtävää ja koettavaa ja sieltäkin on lyhyt matka naapurikyliin.

Velletriin pääsee Roomasta paikkallisjunalla, mikä kulkee noin 20 minuutin välein. Cotralin Lazion maakunnan busseilla pääsee kaikkiin naapurikyliin ja Ciampinon lentoknetällekin. Halpaa ja hyvää kyytiä. Täällä haku! Suosittelen! Schiaffinin bussilinja ajaa myös kunnan paikallisliikenteessä.


Buon viaggio!

Jos olet jaksanut selata loppuun saakka niin laitan tähän Castelli Romanin turistisivut, jos vaikka joku haluaa lähteä lomille tänne korona pandemian jälkeen.  Kyllä täällä vihtyisi oleskella vaikka koko kesä. Suosittelen!


Ei kommentteja: