Tätä videota katsellessa tuli ikävä Roomaan.
Roomassa aurinko laskee huomattavssti aikaisemmin ja nousee aamualla myöhemmin kuin Tukholman korkeudella. Aamulla on yökastetta ilmassa ja aurinko talojen takana piilossa, joten aurinko ei pääse aivan heti porottamaan. Aurinkoa voi välttää myös päivällä, kun valitsee kadun varjoisan puolen.
Aamupäivä onkin paras aika lähteä siinä heti kello 8 kaupungille ja palata sitten siinä yhden aikaan viimeistään takaisin syömään kevyen lounaan ja lepäämään varjossa. Kello 14-17 otetaan pause Roomassa, siis italialainen siesta, jolloin syntyy kaksi ruuhkaa liikenteessä noin kello 14 ja kello 17. Kaikki myymälät ei sulje oviaan, eikä kahvilat ja pikaruoka paikat. Useat ravintolat Roomassa ovat avoinna vain päivällisen aikana. Tai jos ravintolassa on lounastarjoilu, niin lounaan ja päivällisen välisenä aikana on ravintola kiinni.
Nyt alkaa olla Roomassa vuoden kummimmat ajat käsillä, vaikka se kaikista kuumin päivä tahtoo sattua Ferragoston päivälle, 15. elokuuta. Tänään 26. päivä heinäkuuta näyttää lämpö nousevan pahimmillaan +36 asteeseen. Ukkoskuurot tulee ja menee. Tuntuu kuin ne tulee yllättäen, sillä Roomassa ei nää taivasta kunnolla, mutta kuurot loppuu myös yhtäkkiä. En aio toistaa itseäni vaan pyydän mennä aikaisemmille postauksilleni koskien ferragostoa. Blogissani on kolme postausta peräjälkeen aiheesta ferragosto.
Kesäkaudella useat ravintolat muuttaa Teveren joen rantaan, mutta ovat avoina vain iltaisin. Kesähelteellä ei jaksa syödä lounasta, vaan isua varjossa ja haukata pala suolaista ja juoda paljon vettä.
Illat ja yöt Roomassa ovat suht koht siedettäviä ja öisin pystyy nukkumaan. On melko pimeääkin öisin. Tukholmassa on päivän pituus juhannuksen aikoihin noin 18,5 tuntia ja Roomassa 15 tuntia.
Roomassa ei istuta sisällä, eikä oteta perinteisesti vieraitakaan vastaan kotona, vaan sitä lähdetään ulos yhdessä. Roomalaisten tapoihin kuuluu tehdä passeggiata/päiväkävely ennen päivällistä, mikä yleensä syödään siinä kello 9 aikaan illalla. Lapsiperheissä syödään tuntia aikaisemmin.
Passeggiataan kuuluu pysähtyä juttelemaan muiden kävelyllä olevien kanssa. Roomassa näkee nunniakin passeggiatalla, usein parittain. He käyvät ostamassa usein jäätelöt ja juttelee perinteisestsi kadulla norkoilevien tuntemattomien kanssa sitä sun tätä, ennen kuin palaavat luostariin päivälliselle. Kaupungilla liikenne hiljenee siinä kahdeksaan mennessä, ja niillä kaduilla missä ei ole ravintoloita, ei ole ainoatakaan ihmissielua. Toisaalta kukapa sitä viitsii ruveta laittamaan päivällistä kotona, kun ulko-oven edestä saa valmista ruokaa, pizzaa ja pastaa koska vaan pikaruoka paikoista.
Päivällinen syödään yleensä 8-9 aikaan ja se syödään usein miten tv:n äärellä, sillä tv:stä tulee juuri silloin suosikkiohjelmat, jota kaikki haluaa katsoa. Päivällinen venähtää usein kello 23:een saakka, jolloin alkaa astioiden kilinä ja kolina. Ja pian tulee täysi hiljaisuus. Roomassa ei häiritä naapurien yöunta, sillä naapurit saattaa vetää häirinnän oikeuteen. Missään muussa maassa ei ole niin paljon naapuririitoja ja niistä johtuvia oikeudenkäyntejä, kuin on Italiassa.
Monen roomalaisen kesäloma alkaa heinäkuun puolessa välissä ja päättyy ehkä 15. elokuuta Ferragoston päivänä. Ferragosto on yleinen vapaapäivä, jota vietetään perinteisti15. elokuuta koko Italiassa. Se on peräisin Feriae Augustista, keisari Augustuksen festivaaleilta ajan laskun alkuaikoina. Ensimmäisestä päivästä elokuuta tuli lepopäivä viikkoisen kovan työn jälkeen maatalousalalla.
Työläisillä oli tapana toivottaa työnantajilleen "buon ferragosto" ja saada vastineeksi rahallisen bonuksen. Tästä tuli laki renessanssin aikana koko paavin valtioissa. Koska juhla luotiin poliittisista syistä, katolinen kirkko päätti siirtää juhlan 15. elokuuta, mikä on Marian taivaaseenastumisen päivä, ja minkä ansiosta he voivat sisällyttää tämän juhlaan.
Tätä juhlaa käytti myös Mussolini antamaan alemmille luokille mahdollisuuden vierailla kulttuurikaupungeissa tai käydä meren rannalla yhdestä kolmeen päivään 14. elokuuta-16. luomalla "lomajunia" erittäin edullisilla matkalipuilla, juuri tälle lomajaksolle.
Vuoteen 2010 asti 90% yrityksistä, kaupoista ja teollisuuksista sulkeutui lomajakson ajaksi, mutta koko maan teollisuuden sulkeminen koko kuukaudeksi merkitsi uskomatonta rahan menetystä. Useimmat yritykset ovat nykyään suljettuja noin kahden viikon ajan, mikä pakottaa kaikki työntekijät lomailemaan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti